Γαστροοινικός Τουρισμός: Το όνομά μου είναι Authentic Big Blue...Από τον Τ. Πικούνη

Όποιος μιλά για κρασί ή φαγητό στην Ελλάδα του 2017, θεωρεί υποχρέωσή του να τονίσει την ανάγκη της ανάπτυξης του γαστρονομικού αλλά και του οινικού τουρισμού, του λεγόμενου από κάποιους με μια λέξη «Γαστροοινικού Τουρισμού» .Ναι, μάλλον κακόηχος όρος, (θυμίζει... γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση), γι’ αυτό και θα χρησιμοποιήσω εδώ τον όρο «γαστρονομικός» που ασφαλώς εμπεριέχει και τον οινικό τουρισμό.

Λέμε λοιπόν για αυτόν, μιλάμε για αυτόν, τον εκθειάζουμε, αλλά όταν έρθει η ώρα των… πράξεων ή προτάσεων, ξεκινάμε σχεδόν πάντα με το αιώνιο ελληνικότατο «… το κράτος θα πρέπει…». Για πολλά «…θα έπρεπε το κράτος…» αλλά ουδέποτε οι ελληνικές κυβερνήσεις… διέπρεπαν στα “πρέπει” τους, πόσο μάλλον αυτή την εποχή που υπάρχει και η δικαιολογία ότι το ταμείο είναι άδειο! Και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί πάντα το κράτος πρέπει να τα κάνει όλα; Από το να κρατάει το πεζοδρόμιο μπροστά από την πόρτα μας καθαρό μέχρι να χτίσει…. Ξενοδοχεία στη Νεμέα (!) για να αυξηθεί ο οινοτουρισμός!

Ευτυχώς υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία (ναι, αυτή η… τρισκατάρατη!). Που πολλές φορές κάνει τη δουλειά της χωρίς το τόσο κατακριτέο σήμερα «κέρδος»… έτσι, από αγάπη ή από ένα αίσθημα ηθικής υποχρέωσης προς τόπους, περιοχές που αγαπά ή προς διαδικασίες που χαρίζουν αυτή την τόσο παρεξηγημένη «απόλαυση»…

Έτσι, βάζοντας μια φωτογραφία στα προηγούμενα, φθάνουμε στη Βιβή Δρακά. Ναι, την γνωρίζετε, είναι η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια των αθλητικών εκπομπών της ΕΡΤ που βγήκε το 2012 στο δελτίο με ζωγραφισμένη την ελληνική σημαία στο μάγουλο. Η Βιβή είναι χρόνια τώρα ερωτευμένη… τρελά θα έλεγα, με πάθος. Ο έρωτάς της είναι… η Αμοργός. Έχει σπίτι εκεί, περνά τα καλοκαίρια της εκεί, λατρεύει το νησί και αποφάσισε ότι κάτι πρέπει να κάνει για να αναδειχθεί η απίστευτη και τόσο ιδιόμορφη ομορφιά της Αμοργού, προς όφελος του τουρισμού και των κατοίκων της. Θυμήθηκε λοιπόν ότι μια παλιά ταινία του Luc Besson, το περίφημο Big Blue είχα γυριστεί στην Αμοργό… και αποφάσισε να το αναβιώσει σαν Authentic Big Blue στην Αμοργό, έναν αγώνα ελεύθερης κατάδυσης, με παράλληλες γαστρονομικές και άλλες εκδηλώσεις.

Όταν η Βιβή αποφασίζει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πετύχει! Επιστράτευσε κάθε ειδικό στην κατάδυση, τη γαστρονομία και το κρασί, βρήκε δεκάδες χορηγούς, οινοποιούς, ειδικούς στη γαστρονομία και στο κρασί, μάγειρους, bartenders κλπ κλπ, έχει προγραμματίσει δεκάδες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προβολή της εκδήλωσης, αλλά και δείπνα, εκθέσεις προϊόντων, bazaar, εκδρομές… και συντονίζει τους δεκάδες εθελοντές της με… γλυκό χαμόγελο και σιδερένιο χέρι!

Όπως καταλαβαίνετε, το House of Wine δεν ήταν δυνατό να λείψει από αυτή την εκδήλωση! Η Βιβή μας… επιστράτευσε σαν Χορηγούς Επικοινωνίας και Οίνου (και αν τολμούσαμε ας λέγαμε όχι!) και η πρώτη μας εκδήλωση θα αφορά τη μεγάλη συνέντευξη Τύπου-πάρτι που θα γίνει στις εγκαταστάσεις του House of Wine, στο νέο μας #inthehouse bar, στο τέλος Μαΐου.

Έτσι λοιπόν η αναβίωση του Απέραντου Γαλάζιου μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια θα πραγματοποιηθεί εκεί από όπου ξεκίνησε, στην Αμοργό και τη παραλία της Αγίας Άννας! Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πραγματοποιηθεί στο νησί το πρώτο διεθνές τουρνουά καταδύσεων διάρκειας μιας εβδομάδας (17 -24 Σεπτεμβρίου) με την έγκριση της AIDA Hellas, και ελάχιστο εκτιμώμενο αριθμό αθλητών τα 30 άτομα. Παράλληλα, οι Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού θα διεξάγονται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη και θα διαρκούν μία εβδομάδα, μαζί με την διοργάνωση του καταδυτικού αγώνα “The Authentic Big Blue”. Φέτος θα διεξαχθούν το διάστημα 18-24 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αμοργό και θα έχουν δύο κύριους άξονες:

1. Έκθεση Προϊόντων & Γαστρονομίας
2. Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Η Έκθεση Προϊόντων & Γαστρονομίας θα λειτουργήσει ως μια υπαίθρια αγορά. θα πραγματοποιηθεί στα Κατάπολα της Αμοργού και θα διαρκέσει καθ’ όλη την διάρκεια των Ημερών Γαστρονομίας. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι απογευματινές και θα ανακοινωθούν σύντομα. Σε αυτή θα συμμετάσχουν τόσο τοπικοί παραγωγοί, όσο και μαγαζιά του νησιού, ο καθένας με το δικό του περίπτερο. Στην έκθεση αυτή οι τοπικοί παραγωγοί καθώς και τα καταστήματα που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προϊόντα τους, να τα προβάλουν, να τα διαφημίσουν, αλλά και να τα πουλήσουν στους επισκέπτες.

Παράλληλα με την Έκθεση Προϊόντων & Γαστρονομίας θα διεξαχθεί και το γαστρονομικό Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Αμοργού θα έχει τοπικό χαρακτήρα και θα αφορά την γαστρονομία της περιοχής, από την παράδοση και το σήμερα έως και το αύριο αυτής. Το Γαστρονομικού Φεστιβάλ θα είναι ένα πάζλ από διάφορες εκδηλώσεις γύρω από την γαστρ