Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Κρασί και Υγεία... συνέχεια!

Εχουμε ήδη γράψει για την ρεσβερατρόλη (resveratrol), την αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κυρίως κρασί, και τα πολλά καλά που εξασφαλίζει για τον οργανισμό, και κυρίως για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.
 
Μιά νέα μελέτη από τους Dipak Das της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ και Alberto Bertelli του Πανεπιστημίου του Μιλάνου που πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Cardiovascular Pharmacology, δίνει μιά συνολική εικόνα για το θέμα "κρασί και υγεία", αναλύοντας τα αποτελέσματα ενός σημαντικού αριθμού επιδημιολογικών και πειραματικών μελετών που βρίσκουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βελτιώνει την καρδιακή και αγγειακή λειτουργία.
Αλλα, κυρίως, τεκμηριώνουν την μέθοδο με την οποία η ρεσβερατρόλη επιδρά στον οργανισμο, καθώς και την αδυναμία της φαρμακοβιομηχανίας να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα!

Οι δύο ερευνητές ξεκίνησαν την μελέτη γιατί, όπως ισχυρίζονται, η μέθοδος της επίδρασης των αντιοξειδωτικών ουσιών δεν έχει πλήρως κατανοηθεί. Ο Das, σε διάφορες μελέτες του, που αφορούν στην ανάλυση της χημικής σύστασης των σταφυλιών, έχει βρει ότι η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στον φλοιό των σταφυλιών, και οι ανθοκυανιδίνες (anthocyanidins) που βρίσκονται στους σπόρους, είναι η κύρια αιτία των ευεργετικών επιδράσεων του κρασιού στον οργανισμό. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί φέρνει κυρίως αποτελέσματα, ακριβώς γιατί στην παρασκευή του κόκκινου κρασιού τα υπολείματα (φλοιός και σπόροι) μένουν σε επαφή με το κρασί κατά την οινοποίηση.

Εκείνο όμως που επισημαίνεται, και αποτελεί νέο στοιχείο, είναι η επεξήγηση της αδυναμίας της φαρμακοβιομηχανίας να επιτύχει με χάπια συνθετικής ρεσβερατρόλης τα αποτελέσματα που έχει η κατανάλωση κρασιού. Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται τεράστιες ποσότητες συνθετικής ρεσβερατρόλης, ισοδύναμες με την ημερήσια κατανάλωση εκατοντάδων (!) φιαλών κόκκινου κρασιού, για να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με την κατανάλωση 3 ποτηριών Pinot Noir, που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και που προστατεύουν αποτελεσματικά από την νόσο Alzheimer.

Πως λοιπόν η ρεσβερατρόλη του κρασιού επιδρά σε τόσο μικρές ποσότητες?

Αφού μελέτησαν τα αποτελέσματα 70 περίπου σχετικών μελετών, οι Das καιBertelli διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός δεν απορροφά την συνθετική ρεσβερατρόλη, ενώ άλλες ουσίες που βρίσκονται στο κρασί, με μεγαλύτερο μοριακό βάρος, και κυρίως η ουσία quercetin, λειτουργούν ως "καταλύτες", επιτρέποντας την μεγάλη συσσώρευση της φυσικής ρεσβερατρόλης στο πλάσμα του αίματος, αλλά και την αποθήκευσή του στο συκώτι και στα νεφρά.

Συμπέρασμα της μελέτης: Τα χάπια είναι αδύνατο να μας δώσουν τα οφέλη που μόνο 3 ποτήρια καλού κόκκινου κρασιού μπορούν να εξασφαλίσουν για το κυκλοφορικό μας σύστημα. Εμείς, από το House of Wine, θα σπέυσουμε να συμπληρώσουμε: Ούτε την απόλαυση... 

Μοιραστείτε το άρθρο: