Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Οδηγός για γευσιγνωσίες

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Στη σημερινή μας επικοινωνία διάλεξα ως θέμα μερικές χρήσιμες, κατά τη γνώμη μου, συμβουλές και δυο λόγια βασικά που πρέπει να γνωρίζει κανείς αν βρεθεί σε κάποια γευστική δοκιμή whisky.

Άλλωστε, τα τελευταία 15 χρόνια είναι πλήθος οι γευστικές δοκιμές, ή αν προτιμάτε, γευσιγνωσίες whisky που διοργανώνονται απο τις αντίστοιχες εταιρίες, όπου παρουσιάζουν τα whiskies είτε συνεργάτες των εταιριών αυτών, είτε ανεξάρτητοι λάτρες του αντικειμένου, όπως ή αφεντιά μου.

Στο προκείμενο λοιπόν

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας υπάρχει ή δυνατότητα με επιστημονικό τρόπο να μετρήσουμε και να ξεχωρίσουμε τις αρωματικές ενώσεις, όμως αυτός δεν είναι 100% ασφαλής τρόπος για να αξιολογήσουμε ποιοτικά ένα whisky.

Για να εκτιμήσει κανείς ένα whisky συνολικά, τα μοναδικά εργαλεία που διαθέτει είναι ή μύτη και ο ουρανίσκος και βέβαια όσο πιο μεγάλη ή εμπειρία κάποιου, τόσο περισσότερα και αυτά που αντιλαμβάνεται γύρω απο το ποτό που δοκιμάζει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως κάποιος που πίνει για πρώτη φορά στη ζωή του δεν μπορεί να ξεχωρίσει τίποτα απο γεύσεις και αρώματα.

Και ενώ υπάρχουν μόνο 4 πρωταρχικές γεύσεις (αλμυρό, γλυκό, πικρό, ξινό), με τη μύτη όμως αντιλαμβανόμαστε 32 πρωταρχικά αρώματα και κάθε whisky διαθέτει τον δικό του συνδυασμό επιλογών.

Δυο λόγια για την διαδικασία της δοκιμής

Αφού ή θερμοκρασία του χώρου παίζει το δικό της ρόλο στο θέμα, σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, βάζοντας τη μύτη μας πάνω απο το ειδικό ποτήρι, κάνουμε δυο εισπνοές και προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε αρώματα, ενώ ή ανάδευση του ποτηριού ούτε απαραίτητη είναι, ούτε όμως απαγορευτική, όπως έχω άλλωστε πει σε παλαιότερη επικοινωνία μας.

Κατόπιν, δοκιμάζουμε το ποτό σκέτο, χωρίς καμία προσθήκη σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε να αραιώσουμε το ποτό και να ξεδιπλωθούν με περισσότερη ευκολία τα αρώματα του.

Παρεμπιπτόντως θα πρέπει να πω ότι αυτή ή δεύτερη φάση, εμένα προσωπικά δε με αφορά καθόλου, αφού ποτέ δεν προσθέτω νερό στα αποστάγματα, εκ πεποιθήσεως αν θέλετε, γιατί ναι μεν υπάρχουν περισσότερα αρώματα σε αυτή την περίπτωση, αλλά ή γεύση χάνει. Αυτή φυσικά είναι αυστηρά προσωπική μου άποψη και δεν σημαίνει πως είναι σωστή, ούτε όμως και το αντίθετο.

Επίσης, μιας και μιλάμε για υποκειμενικότητα, θα πρέπει να πούμε ότι οι γεύσεις και τα αρώματα που αναγνωρίζει κάποιος σε ένα ποτό, δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν και με τον διπλανό του ως εντύπωση και ο καθένας κάνει την δική του ανάγνωση, αφού δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά σπουδαίοι και έγκριτοι γευσιγνώστες και συγγραφείς whisky, όπως ο David Broom, ο Jim Murray και ο Michael Jackson.

Αυτόν τον τελευταίο, προσοχή μην τον μπερδέψετε με τον αείμνηστο pop star, γιατί το μοναδικό κοινό που έχουν είναι οτι και οι δυο μας έχουν αφήσει χρόνους.

Βεβαίως, σε αυτό το παραπάνω που ανέφερα, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως πχ σε ένα Laphroaig δεν δικαιούται, εντός εισαγωγικών βέβαια, κάποιος να μην αναγνωρίσει καπνό και ιώδιο, ή σε κάποιο ιρλανδέζικο whisky - ένα Jameson λόγου χάρη - να μην εντοπίσει τις παραπάνω κι από προφανείς νύξεις ροδάκινου.

Κατά τα άλλα, οποίος θέλει, ότι θέλει, αλλά ένα καλό ποτό θα πρέπει να έχει σαν κανόνα-τυφλοσουρτη οτι η γεύση του κρατάει και δεν εξαφανίζεται αμέσως. Τέλεια παραδείγματα παρατεταμένου τελειώματος είναι τα απίθανα Springbank 10 ετών, Benriach 21 ετών και Glendronach 15 ετών, όπως φυσικά και ένα σωρό άλλα που δεν θα αναφέρω τώρα.

Αυτά για σήμερα, ραντεβού την επόμενη εβδομάδα

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: