Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ardbeg

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά από την προηγούμενη εβδομάδα όπου έκανα ένα μίνι αφιέρωμα για μερικά δροσιστικά, καλοκαιρινά cocktails , αυτή την εβδομάδα λέω να επανέλθω στα σκέτα. Εξάλλου, καλοκαίρι ή χειμώνα, τα straight ποτά έχουν τη δική τους γοητεία και το δικό τους φανατικό κοινό, στο οποίο άλλωστε συγκαταλέγομαι και εγώ. Διότι, ο σοβαρός πότης είναι παντός καιρού και πίνει, με μέτρο φυσικά, 365 μέρες το χρόνο.

Θα ασχοληθώ λοιπόν όπως ίσως καταλάβατε με whisky και πιο συγκεκριμένα, αφού προσφάτως αφιέρωσα ένα άρθρο για το Macallan, σήμερα θα γράψω για το αντίπαλο δέος.

Ardbeg

Γιατί λοιπόν το Ardbeg είναι το αντίπαλο δέος για το Macallan;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, με κυριότερους τους παρακάτω δυο:

1. Καταρχήν, στο Ardbeg, όπως και στο Macallan, ισχυρίζονται ότι είναι τα κορυφαία αποστακτήρια στον κόσμο, το κάθε αποστακτήριο φυσικά για λογαριασμό του. Για το Macallan βέβαια ούτε λόγος για κάτι τέτοιο στην σημερινή εποχή, όποιος θέλει να μάθει το γιατί μπορεί να διαβάσει το σχετικό άρθρο.

2. Σε ότι αφορά στο Ardbeg για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορώ, ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανείς, να γνωμοδοτήσει αν είναι όντως το κορυφαίο στον κόσμο πολύ δε περισσότερο, όταν η παρουσία του τεράστιου Springbank αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα στο θέμα αυτής της άτυπης πρωτιάς.

Εξάλλου, κάτι τέτοιο μπορεί να το δει κανείς τελείως υποκειμενικά και όταν μιλάμε για Ardbeg, Balvenie, Bowmore, Springbank και Highland Park, είναι σαν να μιλάμε για Ferrari, Bentley, Maserati, Aston Martin και Lamborghini. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιο είναι το καλύτερο και είναι απλώς θέμα γούστου και κουλτούρας. Για να μην αδικήσω βέβαια και το Macallan πρέπει να πω ότι αν μιλάμε για το κορυφαίο όλων των εποχών, όχι μόνο για τώρα, τότε η πλάστιγγα γέρνει μάλλον προς το Macallan.

Περνάω τώρα στον δεύτερο λόγο. Είναι γεγονός ότι Ardbeg και Macallan, κορυφαία ή όχι, αυτή τη στιγμή είναι τα αποστακτήρια των οποίων τα whiskies αλλάζουν χέρια στις δημοπρασίες για τεραστία ποσά και επομένως αποτελούν την καλύτερη επένδυση, αφού είναι κυριολεκτικά «λεφτά στην τράπεζα», ειδικότερα οι παλιότερες φιάλες.

Είπα λεφτά στην τράπεζα και συγχύστηκα, γι’ αυτό πάω παρακάτω για να ασχοληθώ με το Ardbeg, ξεκινώντας με λίγα ιστορικά στοιχειά.

Το αποστακτήριο ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1815 απο τον John Mac Dougall, ενώ υπάρχει και άλλη, ασθενέστερη εκδοχή, για ίδρυση το 1794, με επικρατέστερη όμως την πρώτη. Σε κάθε εκδοχή το Ardbeg είναι από τα αρχαιότερα της Σκωτίας και το δεύτερο αρχαιότερο στο Islay, αφού το Bowmore, που βρίσκεται επίσης στο Islay, παράγει απόσταγμα ανελλιπώς από το 1779.

Από άποψη τοποθεσίας, βρίσκεται στο ανεμοδαρμένο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο Kildalton Cross, ένα Κελτικό κτίσμα του έκτου αιώνα. Το αποστακτήριο είναι από τα πλέον παραδοσιακά της Σκωτίας και συνάμα από τα ομορφότερα, αφού βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, κυριολεκτικά πατώντας πάνω στη θάλασσα.

Πέρασε εποχές παχιών αγελάδων αλλά και ισχνών αγελάδων, όπως και όλα τα αποστακτήρια. Οι ισχνές αγελάδες ήρθαν αμέσως μετά την εγκληματική και ακατανόητη απόφαση της ιδιοκτησίας Hiram Walker να απομακρύνει τα floor maltings που λειτουργούσαν μέχρι τοτε. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που όποιος έχει δοκιμάσει Ardbeg που φτιάχτηκαν πριν το 1977 περιέρχεται σε κατάσταση nirvana, όπως εγώ όταν δοκίμασα το πέραν πάσης περιγραφής Ardbeg Provenance κατασκευής 1977.

Οι ισχνές αγελάδες που είπα τελείωσαν το 1994, όταν το Glenmorangie αγόρασε το κλειστό εκείνη την εποχή Ardbeg και το αναγέννησε από τις στάχτες του. Πλέον η κατάσταση είναι εξαιρετική, κάτω από την καθοδήγηση του Master Distiller Δόκτορος Bill Lumsden, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλα τα Ardbeg και Glenmorangie.

Το αποστακτήριο διαθέτει 6 μεγάλες ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης από Oregon pine και δυο μεγάλους αποστακτήρες ενώ τροφοδοτείται με νερό από το κοντινό Loch Uigedail. Επίσης υπάρχει και η κοινότητα μελών του αποστακτηρίου Ardbeg Committee που αριθμεί 80 χιλιάδες μέλη, μεταξύ αυτών και ο γραφών.

Η standard φιάλη του αποστακτήριου, το εκπληκτικό Ardbeg 10 ετών, είναι σίγουρα ανάμεσα στα 3 κορυφαία δεκάρια στον κόσμο, ενώ αν αυτό το whisky των 50 ευρώ έχει αυτή την ποιότητα, φανταστείτε τι γίνεται με τις ακριβότερες εκδόσεις.

Δοκιμάστε το δεκάρι παγωμένο, σκέτο και παγωμένο εννοώ, όχι με πάγο και θα με θυμηθείτε.

Αυτά για σήμερα

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: