Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Jameson

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεκαπενταύγουστος. Το απόγειο του Ελληνικού καλοκαιριού. Απόγειο όχι με την έννοια των υψηλών θερμοκρασιών, αφού αυτές πλην ελάχιστων εξαιρέσεων αφορούν τον Ιούλιο, αλλά με την έννοια της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας γενικά της ελληνικής επαρχίας, καθώς τα αστικά κέντρα αδειάζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

Δεκαπενταύγουστος λοιπόν, με τη μεγάλη γιορτή της Κοίμησής της Θεοτόκου και από αυτήν εδώ τη στήλη θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά και υγεία σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όμως σε αυτούς που γιορτάζουν και την ονομαστική τους εορτή, μαζί με τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας.

Στο σημερινό θέμα τώρα

Μετά την απαραίτητη διακοπή με ούζα και τσίπουρα, αυτή την εβδομάδα επανέρχομαι σε whiskey. Και λέω whiskey και όχι whisky, γιατί σήμερα έχω τη χαρά να γράψω για

Jameson Με το αν η Σκωτία, ή η Ιρλανδία είναι ή μητέρα του αγαπημένου αυτού ποτού έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί μεταξύ των οποίων και εγώ σε παλιότερο άρθρο. Άσχετα όμως με την πρωτιά, από όπου κι αν προέρχεται, είναι γεγονός ότι το ιρλανδέζικο whiskey χτυπάει κόκκινο κατά τεκμήριο από πλευράς ποιότητας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια μάρκα σαν το Jameson.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή Το 1780 στην οδό Bow στο Δουβλίνο ιδρύεται το αποστακτήριο Jameson από τον John Jameson, ο οποίος παραδόξως ήταν Σκωτσέζος και όχι Ιρλανδός. Το αποστακτήριο γρήγορα εξελίσσεται σε ένα από τα σπουδαιότερα, όχι μόνο της Ιρλανδίας, αλλά ολοκλήρου του κόσμου. Το 1795 κατασκευάζεται το αποστακτήριο Middleton στη νότια Ιρλανδία, το οποίο κάθε άλλο παρά άσχετο είναι με το Jameson, όπως θα εξηγήσω παρακάτω.

Τον δέκατο ένατο αιώνα στην Ιρλανδία, εκτός από το Jameson, πολύ σπουδαίες μάρκες και με μεγάλη απήχηση παγκοσμίως, ήταν και οι μάρκες Powers και Paddy, καθώς και ή εταιρία Cork Distillers, ιδιοκτήτρια του Midletton. Όλες αυτές οι εταιρίες μέχρι το 1966 λειτουργούσαν αυτόνομα και ξεχωριστά η μια από την άλλη, ώσπου εκείνη τη χρόνια ενοποίησαν τις δυνάμεις τους και σχημάτισαν την εταιρία Irish Distillers. Και κάπου εδώ έρχεται και κολλάει το παλιό αποστακτήριο του Midletton.

Μετά από μια σύντομη περίοδο από το 1966 έως το 1971 που η παραγωγή συνεχίζεται στο αποστακτήριο της Bow Street στο Δουβλίνο, το 1971 το αποστακτήριο κλείνει για πάντα και η παραγωγή συνεχίζεται πλέον και για το Jameson και για τις υπόλοιπες μάρκες που προανέφερα μόνο στο Midletton.

Και ενώ από το 1795 μέχρι το 1975 λειτούργει μόνο το παλιό Midletton, το 1975 σταματάει πλέον η λειτουργία του και χτίζεται στο County Cork το νέο θηριώδες Midletton, όπου και παράγεται το Jameson σήμερα. Το παλιό Midletton στεγάζει πλέον στα αυθεντικά κτήρια του 1795 το Κέντρο Κληρονομιάς Jameson και φιλοξενεί ως έκθεμα τον μεγαλύτερο άμβυκα του κόσμου, με χωρητικότητα 31648 γαλόνια. Ωστόσο, πριν να κλείσει το Old Midletton Distillery το 1975 πρόλαβε να παρασκευάσει μερικά από τα κορυφαία whiskies όλων των εποχών, όπως το εξωπραγματικό Midletton 1973 26 years old Cask 39810.

Και πως να μην ήταν εξωπραγματικό όταν έχει φτιαχτεί από τον μεγάλο μαέστρο και κορυφαίο Ιρλανδό Master Distiller, τον Max Crocket, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πλέον μαζί μας και όταν η προπαρασκευή του έχει γίνει στα πλέον παραδοσιακά και τεράστια floor maltings του κόσμου στο παλιό Midletton, αφού μόνο εκεί και στο αποστακτήριο Kilbeggan υπήρχε τέτοιου είδους διαδικασία σε όλη την Ιρλανδία.

Εξάλλου, κατά πολλούς επαΐοντες του αντικειμένου, τόσο το παλιό, όσο και το νέο Midletton, όπου επαναλαμβάνω φτιάχνεται το Jameson, θεωρούνται τα κορυφαία αποστακτήρια από καταβολής whiskey. Άλλωστε, δεν νομίζω πως είναι τυχαίο, ότι σε παραπάνω από 2000 κωδικούς που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα στη ζωή μου, το Midletton που ανέφερα παραπάνω είναι το καλύτερο που ήπια ποτέ, με την οποία προσπάθεια να το περιγράψει κάποιος να είναι πολύ δύσκολη. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι και το απλό Jameson που όμως περιέχει αποστάγματα από οκτώ ετών και πάνω είναι το καλύτερο στην κατηγορία του, ενώ και το εξαίσιο Jameson Gold δικαιολογεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα δαπανήσει κάποιος για να το απολαύσει.

Επίσης κορυφαία και τα δυο σε ότι αφορά τη σχέση ποιότητας τιμής, αφού θα έπρεπε να στοιχίζουν παραπάνω, αν λάβουμε υπόψη αυτό που προσφέρουν, ενώ ειδικά για τη στάνταρ έκδοση, δηλαδή το απλό Jameson, θα έλεγα οτι είναι από τα καλυτέρα, αν όχι το καλύτερο every day drink.

Όσο για το Jameson Rarest Vintage, το οποίο αφού το έφερε η κουβέντα να σας πω ότι έχει δεκαοχτώ ετών παλαίωση, μάλλον θα καταλαβαίνετε τι γίνεται, όταν κοστίζει απολύτως δικαιολογημένα 298 ευρώ, πόσο μάλιστα όταν στο εξωτερικό αγγίζει και μερικές φορές ξεπερνάει τα 400 ευρώ.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα whiskey για πραγματικούς εραστές του είδους, γνωρίζοντες το αντικείμενο ή όχι, που αποτελεί ιδανική επιλογή σε όποιο εύρος χρημάτων κι αν θέλει να κινηθεί κανείς.

Στην υγεία σας και καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: