Malt Master: David Stewart

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όσοι από τους φίλους αναγνώστες διαβάζουν φανατικά αυτή τη στήλη, θα έχουν καταλάβει οτι το whisky είναι το πάθος μου. Και αν υπάρχουν άνθρωποι με πάθος για το whisky στην Ελλάδα, φανταστείτε τι γίνεται στη Σκωτία. Εκεί το πάθος περισσεύει, όπως φυσικά και η γνώση του αντικειμένου. Σήμερα θα αφιερώσω ένα άρθρο προς τιμήν του κορυφαίου καλλιτέχνη στον κόσμο, στο χώρο του whisky. Έχω την τιμή να μιλήσω, ή μάλλον να γράψω για τον

David Stewart

Όταν κάνουμε ένα αφιέρωμα, από αυτή τη στήλη, έχει να κάνει με κάποια μάρκα, με κάποιο αποστακτήριο. Μόνο μια φορά μέχρι τώρα, αφιέρωσα ολόκληρο άρθρο για ένα και μόνο άτομο και αυτή ήταν η περίπτωση που έγραψα για τον μεγάλο Richard Paterson, Master Distiller στο Dalmore και γενικώς στην εταιρία Whyte and Mackay, ο οποίος είναι από τους αρχαιότερους του χώρου. Όμως, ο αρχαιότερος όλων είναι ο Malt Master του Balvenie, ο σπουδαίος David Stewart. Έφτασε η ώρα να πούμε 

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Και λέγοντας ιστορία, εννοούμε την δική του ιστορία στο χώρο, η οποία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1962. Μιλάμε δηλαδή για προχωρημένα 53 χρόνια, σχεδόν 54. Σημειωτέον, οτι ο David Stewart ανήκει σε μια πολύ ολιγομελή κατηγορία ανθρώπων, που έχουν πάνω από 50 χρόνια υπηρεσία στο χώρο του whisky, ενώ μόνο 4 ακόμη μπορούν να υπερηφανεύονται για κάτι παρόμοιο. Οι άλλοι 4 μαθουσάλες, είναι για την ιστορία, οι Richard Paterson, τα είπαμε πριν, Jim McEwan, πρώην Bowmore και Bruichladdich και προσφάτως συνταξιούχος, Franc Mc Hardy, στο τεράστιο Springbank και Billy Walker, πρώην GlenDronach, BenRiach, Glenglassaugh, όμως τώρα δεν ξέρω τι ιδιότητα να του αποδώσω, αφού δυστυχώς πούλησε και τα τρία αποστακτήρια - διαβάστε το σχετικό άρθρο όσοι θέλετε. Επίσης, ο David Stewart ανήκει σε μια ακόμη ελίτ, αυτή των Malt Masters, αφού υπάρχουν μόλις 12 παγκοσμίως.

Από το 1962 και μετά λοιπόν, είναι στην εταιρία William Grant and Sons και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες για τα Glenfiddich, Balvenie, Grants Blended, και από το 1990 και μετά στο τρίτο αποστακτήριο malt, το έξοχο Kikinvie. Όλα τα προηγούμενα λειτουργούσαν και λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και έτσι η συμμετοχή του σε όλα, για όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην εταιρία, είναι καταλυτική. Για 35 χρόνια, μέχρι και το 2010 ,ήταν ο Master Blender της εταιρίας, μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, ενώ από το 2010 και μετά, ασχολείται κατά βάση με το Balvenie, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν ασχολείται και με τα υπόλοιπα brands της εταιρίας, έστω κι αν έχει χρίσει αντικαταστάτη του στο Glenfiddich τον Brian Kinsman, τον οποίο φυσικά εκπαίδευσε ο ίδιος.

Στα 17 του χρόνια άρχισε να ασχολείται με το αντικείμενο, ενώ μόλις στα 29 του έγινε Master Blender και φυσικά είναι υπεύθυνος για ένα σωρό πρωτοποριακά πράγματα στο χώρο του whisky, με κυρίαρχη τη μέθοδο του finishing, που ήταν ο πρώτος που την ανέπτυξε το 1983, για να λύσω έτσι την απορία αν ήταν το Glenmorangie, ή το Balvenie ο πρωτοπόρος σε αυτή τη μέθοδο. Επίσης το 1998 δημιούργησε τη μέθοδο solera και από εκεί προέρχεται και το σπουδαίο Glenfiddich 15 ετών Solera.

Βεβαίως, ακόμη και τώρα που ασχολείται κατά βάση με το Balvenie, παρόλα αυτά είναι ο άνθρωπος που θα μιλήσει τελευταίος και θα δώσει έγκριση για ότι γίνεται στο Glenfiddich και στο Kikinvie. Λόγω του οτι είναι 71 ετών, δουλεύει επιλεκτικά και όταν είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία του. Εξυπακούεται οτι δεν χρειάζεται καμία έγκριση από τη διεύθυνση για οτιδήποτε, από κάτι που θα θελήσει να παραγγείλει, μέχρι κάτι στο οποίο θα πειραματιστεί, είναι όμως και ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα πάντα, ακόμη κι όταν κάτι πάει ενδεχομένως στραβά.

Από βραβεία ένα σωρό, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα απίθανα whisky που φτιάχνει. Η βασίλισσα Ελισάβετ τον τίμησε φέτος για τις υπηρεσίες που προσέφερε μέχρι τώρα στη βιομηχανία whisky, ενώ έχει ακόμη πληθώρα βραβείων, με σημαντικότερα αυτά από το περιοδικό Malt Advocate και το International Wine and Spirits Competition. Ακόμη, είναι κάτοχος των τίτλων Master of the Quaich και Icon of Whisky. Όσο για τα whisky του, καλό θα ήταν να ψάξουμε ποια δεν είναι βραβευμένα και όχι ποια είναι, γιατί θα φάμε πολλές ώρες. Από το θεωρητικά απλό Balvenie 12 ετών, φανταστείτε πως είναι τα υπόλοιπα, μέχρι τα 15, 21, 30 ετών και ένα σωρό ειδικές εκδόσεις, έχει βαρεθεί να μαζεύει βραβεία, ενώ όπως είπαμε είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από πολλά απίθανα και επίσης βραβευμένα Glenfiddich, όπως ας πούμε το Glenfiddich 18 ετών. Εννοείται οτι και τα πανάκριβα Glenfiddich και Balvenie 50 ετών έκαστο, είναι αυτός που τα πήγε από την αρχή μέχρι το τέλος.

Και ξέχασα το πιο σημαντικό. Δουλεύει για να ζει και όχι ζει για να δουλεύει και αυτό το σκεπτικό προσπαθεί να το μεταδώσει σε παιδιά και εγγόνια, ενώ δεν χρειάζεται να αναφέρω οτι νιώθω μεγάλη τιμή και φυσικά προνομιούχος που μπόρεσα να τον γνωρίσω και να πιω ένα dram μαζί του.

Καλό βράδυ


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: