Chivas

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πολλοί καταναλωτές που προτιμούν το whisky, βάζουν ένα ερώτημα προς απάντηση. Αν πρέπει κανείς να πίνει blend, ή malt. Το συγκεκριμένο ερώτημα, δεν είναι από αυτά που μπορεί να απαντηθούν εύκολα, καθώς εδώ υπάρχουν πολλές παράμετροι που μετράνε, ενώ φυσικά τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει το προσωπικό γούστο του καθενός. Αν κάποιος ρωτούσε εμένα για το θέμα, θα διαπίστωνε τη σαφή προτίμησή μου στο malt, αλλά και πάλι όμως θα έλεγα οτι έχω πιεί malt τα οποία ήταν τόσο χάλια που δεν πίνονταν και αντιθέτως, έχω πιεί και blend που μου έχουν μείνει αξέχαστα. Άρα η ερώτηση, malt ή blend, δεν νομίζω οτι απαντιέται, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν μεταξύ των blends και ουισκάρες. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για ένα τέτοιο whisky, μιλάμε για το

Chivas

Η προσπάθεια των υπευθύνων ανάμειξης να εξηγήσουν ποια ακριβώς είναι η δουλειά τους και σε τι συνίσταται, δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Όχι επειδή είναι μυστικοπαθείς, κάθε άλλο, τουλάχιστον στη Σκωτία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όλοι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες του είδους σε Σκωτία και Ιρλανδία ενθουσιάζονται όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν για τη δουλειά τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποκαλύψουν ακόμη και μυστικά. Τουλάχιστον, η προσωπική μου συναναστροφή με τους τεράστιους David Stewart και Richard Paterson, αυτό μου έδειξε. Εννοείται φυσικά οτι όπως σε όλους τους χώρους, έτσι και στο χώρο του whisky, υπάρχουν και ψωνάρες που έχουν ψηλά τη μύτη, φυσικά ακόμη κι αυτοί ωχριούν μπροστά στους δικούς μας celebrities bartenders(shic?). Τέλος πάντων, για να επανέλθω στο θέμα της ανάμειξης whisky, είναι τόσο πολύπλοκο και με τόσο πολλές πτυχές, ώστε κάποιος πρέπει να χρησιμοποιεί ένα σωρό παράξενες παρομοιώσεις, για να εξηγήσει τη δουλειά του. Ο Colin Scott, ο υπεύθυνος για την ανάμειξη όλων των whisky της εταιρίας Chivas, περιγράφει τη δουλειά του με τέτοιες παρομοιώσεις - στο λεξικό του υπάρχουν λέξεις όπως, ορχήστρα, ποδοσφαιρική ομάδα, ηθοποιός, σπίτι και πολλά άλλα που θα πούμε παρακάτω. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα για να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Η ιστορία του brand ξεκινάει το 1801. Οι αδελφοί Chivas ήταν ιδιοκτήτες ενός παντοπωλείου. Μάλιστα όχι ενός οποιουδήποτε παντοπωλείου, αλλά του πιο διάσημου παντοπωλείου της υψηλής κοινωνίας στο Aberdeen. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων τους, άρχισαν να ασχολούνται και με την ανάμειξη whisky και να προμηθεύουν με αυτό την εκλεκτή πελατεία τους. Κατά τη δεκαετία του 1880, ένας από τους πελάτες ήταν και η βασιλική αυλή που προμηθευόταν το whisky της, από την εταιρία που προείπαμε. Στις αρχές του εικοστού αιώνα εμφανίστηκε το Chivas Regal, ένα ελαφρύ μείγμα που θύμιζε ορισμένα malt από το Speyside και έγινε γνωστό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Το 1949 αγοράστηκε από τον Καναδό ποτοποιό και λαθρέμπορο οινοπνευματωδών Sam Bronfman και εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αγορές των ΗΠΑ και της Άπω Ανατολής. Όπως και στα σπουδαιότερα αποστακτήρια, έτσι και στο Chivas που είναι μάρκα και όχι αποστακτήριο, υπάρχει πάντα από πίσω ένας άνθρωπος, ο οποίος κινεί τα νήματα.

Colin Scott

Ο Colin πιστεύει οτι είναι σημαντικό να μην εξαρτάσαι από τους αριθμούς και λέει οτι δεν έχει σημασία πόσα whisky βύνης και δημητριακών βάζεις στην ανάμειξη, αλλά αυτό που μετράει είναι να είναι καλό το Chivas. Γιαυτό το λόγο και χρησιμοποιεί σαν βασικό malt το σπουδαίο Strathisla - θα μιλήσουμε προσεχώς για αυτό, πάντως όποιος έχει δοκιμάσει το εξαιρετικό Strathisla 12 ετών, καταλαβαίνει τι εννοώ. Ο Colin φροντίζει πάντα όλα τα Chivas που κατασκευάζει, να έχουν μια διακριτική οικογενειακή ομοιότητα, ένα κοινό χαρακτηριστικό, δηλαδή τον πλούτο, την τρυφερότητα και την πληρότητα των γεύσεων. Και όπως λέει, το ότι το Chivas είναι ένα κορυφαίο blend, δεν είναι τυχαίο. Εκτός από τη δουλειά που υπάρχει από πίσω, από τον Colin και τους συνεργάτες του, αυτά που επίσης παίζουν ρόλο είναι και οι πρώτες ύλες. Όταν χρησιμοποιούνται σπουδαία malts, όπως τα Strathisla, Logmorn, Glen Keith και άλλα, από τα πολλά αποστακτήρια της εταιρίας, είναι λογικό και το τελικό αποτέλεσμα να είναι ανάλογης ποιότητας.

Λίγα ακόμη λόγια

Παρότι πλέον δεν υπάρχει η μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες, που υπήρχε στο παρελθόν, οι ετικέτες που βγαίνουν και τώρα είναι όλες μια και μια, φυσικά η κάθε μια στο είδος της, ανάλογα με το κόστος. Για παράδειγμα, στα χρήματα που κοστίζει, το Chivas 12 ετών, είναι το κορυφαίο κατά τη γνώμη μας whisky σε αυτή την κατηγορία. Υπάρχουν ακόμη τα Chivas Royal Salute 21 ετών, το οποίο είναι από τα καλύτερα whisky που έχω δοκιμάσει, ενώ το ίδιο ισχύει και για το απίθανο δεκαοκτάρι, αφού αμφότερα χαϊδεύουν τον ουρανίσκο. Ακόμη υπάρχουν πολύ ακριβές εκδόσεις, όπως το Icon, το Stone of Destiny, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις που και μόνο η ανάγνωση του νούμερου που κοστίζουν προκαλεί ζαλάδα, προτιμώ να μην τις αναφέρω καθόλου. Πάντως, τα 12, 18 και 21 ετών, είναι must have και βέβαια must drink, ενώ αν πετύχετε πουθενά στο εξωτερικό και την απίθανη έκδοση των 12 ετών, με παλαίωση σε mizunara cask, μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: