Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



Ποιος είπε ότι η Μπύρα είναι μόνο για πίτσα, αγώνες, λουκάνικα και κότσι; Εγώ δεν το πίστευα ποτέ και ελπίζω να μην είστε και εσείς από αυτούς που της βάζουν τέτοια στενά όρια.. Αλλά ακόμα και αν είστε, γιατί δεν έχετε τολμήσει να πειραματιστείτε με την συντροφιά της ή δεν είχατε το κατάλληλο ερέθισμα είναι ευκαιρία να το κάνετε…

Για εμένα οι ξανθιές, καστανές, μελαχρινές αφρώδεις κυρίες δεν ήταν ποτέ ο φτωχός συγγενής στις γαστρονομικές παρέες . Έχουν τόσες δυνατότητες , τόσους χαρακτήρες, τόσο μεγάλο αρωματικό και γευστικό εύρος και ταπεραμέντο, που η συνοδεία τους μπορεί να αλλάξει ακόμα και την υψηλότερη γαστρονομική εμπειρία ανεβάζοντας τον πήχη της απόλαυσης.

Στην γοητεία τους αυτή υπέκυψε ολοκληρωτικά φέτος το φεστιβάλ θεσμός για την υψηλή γαστρονομία ,το Sani gourmet που τελείωσε πριν από λίγες μέρες.

Ο γνωστός γευσιγνώστης και δημοσιογράφος Δημήτρης Αντωνόπουλος δούλεψε με τους εκλεκτούς σεφ που παρευρίσκονταν στο φεστιβάλ και κατείχαν τα μαγειρικά ηνία, Τον κ.Λουκάκο , τον κ.Καραμολέγκο , τον κ. Κυριακού και την κ.Σύρου για την δημιουργία των Μενού με το χαρακτήρα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας. Τα πιάτα που προέκυψαν μύριζαν αρώματα Ελλάδας και γευστικά μαρτυρούσαν τα καλά υλικά και τις υψηλές προδιαγραφές τους . Η παρουσία τους ολοκληρώθηκε ανατρεπτικά με την κατάλληλη συνοδεία.. που δεν ήταν άλλη από την επιλεγμένη προσεχτικά κάθε φορά μπύρα.

Οι βραδιές γευσιγνωσίας ακολούθησαν στους εντυπωσιακούς χώρους του sani στο εστιατόριο tomata , στο sea you up, στη Μαρίνα και στο Ουζερί και στο sani beach club. Εκεί σερβιρίστηκαν το φιλέτο τσιπούρας μαγειρεμένο πλακί στο φούρνο με την δροσερή και αρωματική Erdinger. H τσιπούρα έλιωνε μαζί με την φρουτώδη μπύρα. Ακολούθησε καραμελωμένο μαγιάτικο με φασόλια, φύλλα πορτοκαλιού και μάραθο . Σε αυτή τη περίπτωση τίποτα δεν θα ήταν πιο ιδανικό από την duvel που ήρθε στα τραπέζια. Η βελγίδα με τα αρώματα των εσπεριδοειδών και την μελένια υφή προχώρησε την διάσταση του πιάτου. Η επόμενη έκπληξη ήταν το καλομαγειρεμένο και παραδοσιακό μοσχαράκι στιφάδο με πινελιές από δαμάσκηνα και κανέλα. Η υπεροχή του έδεσε με την πικάντικη κατακόκκινη Mc Farland. Μια μπύρα με γευστική προσωπικότητα όπως και το αντίστοιχο πιάτο. Το μενού έκλεισε όσο πιο μαγικά και γλυκά γινόταν . Ένα πληθωρικό γλυκό mousse σοκολάτας γάλακτος με γλυκό ντοματάκι παγωτό από πιπέρι και σετσουάν . Μαζί του έβαλε τελεία ή καλύτερα ξύπνησε τις γευστικές αισθήσεις η πολυσύνθετη chimay.Οι τυχεροί που δοκίμασαν τα εμπνευσμένα πιάτα με την δροσερή ακολουθία της μπύρας ενθουσιάστηκαν από την επιτυχημένη ένωση τους.

H έναρξη στο sani gourmet δόθηκε με ένα μεγάλο πάρτι , το οποίο φανέρωσε τον κεραυνοβόλο έρωτα του φεστιβάλ γεύσης με την μπύρα . Η Fischer ανέλαβε να εγκαινιάσει και να αποκαλύψει αυτή την αγάπη πρωταγωνιστώντας στην εκδήλωση μαζί με τις θαλασσινές προτάσεις. Η γευστική αυλαία έπεσε και η σχέση του Φεστιβάλ με την μπύρα επισημοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με το μενού που περιγράψαμε.

Ξεκινήστε και εσείς αυτή τη σχέση με έναυσμα τα παραπάνω πιάτα αφήστε την φαντασία αλλά και τους διάφορους τύπους της μπύρας να σας οδηγήσουν σε νέα γαστρονομικά μονοπάτια..Επιλέξτε τις μπύρες σας και ανακαλύψτε τις συνταγές και τα ταίρια …Εγώ θα ήθελα πολύ να μάθω τα αποτελέσματα σας και γιατί όχι και να τα δοκιμάσω… Καλή επιτυχία!!