Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



Το μάτι μου έπεσε αυτές τις ημέρες στην τελευταία ανακοινώσιμη έρευνα της ένωσης "Τhe Brewers of Europe" για τους στατιστικούς αριθμούς του 2010 όσο αφορά την παραγωγή, την κατανάλωση, την εισαγωγή και την εξαγωγή των ευρωπαϊκών χωρών για τη μπύρα. Ανάμεσα στους Κολοσσούς και παραδοσιακούς προορισμούς παραγωγής και κατανάλωσης μπύρας, όπως είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Τσεχία και η Αμερική αλλά και νέους δυνατούς παίχτες όπως είναι Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Πολωνία συμμετείχε στην έρευνα και η Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο 2003- 2009 και δημοσιεύτηκαν περίπου πριν από 2 μήνες . Αποτελούν τις πιο έγκυρες μετρήσεις για τον Ευρωπαϊκό κόσμο της μπύρας και προκύπτουν από την συνεργασία της ένωσης που αναφέραμε με τους διεθνείς οργανισμούς μπύρας κάθε χώρας.

Αφήνουμε όμως τα λόγια για να μιλήσουν οι αριθμοί και να δούμε που βρισκόμαστε και πως προχωράμε.

Πρώτος πίνακας η παραγωγή της μπύρας σε 1000 hl
2003200420052006200720082009
4133395239784028434043744177


Όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είχαμε αύξηση που το 2009 όμως γύρισε σε μείωση. Από τις πρώτες όμως μελέτες φαίνεται ότι το 10 θα ανέβουμε πάλι στην ποσότητα παραγωγής. Για να δούμε ενδεικτικά σε τι νούμερα κυμαίνονται οι κλασικές μπυρένιες χώρες σας αναφέρω ότι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιταλία, Ισπανία και Αμερική για το 2009 παρήγαγαν αντίστοιχα 18008.8, 18187.0, 14731.0, 98078.0, 35992.0, 17600.0, 12776.0, 33825.1 και 45141.0 εκατόλιτρα. Η μείωση της παραγωγής άγγιξε και αυτές με μεγάλη διαφορά στη Γαλλία που η παραγωγή το 2003 έφτανε το 18132.0 ( 14731.0, 2009), στη Γερμανία το 2003 105990.0 ( 98078.0, 2009 ) και Αμερική το 2003 58014.0. Σε αντίθεση έκπληξη ήταν η αύξηση σε Πολωνία με μόλις 28622.0 το 2003 και η Ρουμανία με 13086.0 την ίδια χρονιά.

Από την παραγωγή προχωράμε στην Κατανάλωση (1000hl) και αναλύουμε πάλι όλες τις χρονιές για εμάς
2003200420052006200720082009
432841964185.94294.74530.94582.74329


Το 2007 και το 2008 ήταν πολύ καλές χρονιές για την μπύρα που άρχισε να εισχωρεί στην γαστρονομία και στις συνήθειες κατανάλωσης πιο έντονα θέτοντας τις βάσεις που από το 2010 και μετά θα φέρουν την μπύρα ακόμα πιο ψηλά στις προτιμήσεις.

Η κατανάλωση αυτή αντίστοιχα ανά lt μεταφράζεται ανοδικά για τις παραπάνω χρονιές ως : 38.3, 37.9, 37.7, 38.6, 40.4, 40.8 και 38.5

Ενδιαφέρον έχει να δούμε αναλυτικότερα για το 2009 αυτή την εγχώρια κατανάλωση ανά κοντέινερ που διακρίνεται σε draught 364.0, σε μπουκάλια επιστροφής 2487.0, μπουκάλια μη επιστροφής 290.0 και κουτάκια 1189.0

Άλλοι παράγοντες η εισαγωγή και η εξαγωγή ( σε 1000hl)
Ελλάδα 2003200420052006200720082009
Εισαγωγή 341381362468445466454
Εξαγωγή 236137154201254258303


Αισιόδοξο κατά τη γνώμη μου και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε είναι το κομμάτι των εξαγωγών που σημειώνει αναπτυξιακή τάση σταθερή και σίγουρα σημαντική. Η χώρα μας που δεν φημίζεται για την κουλτούρα της στην μπύρα έχει αρχίσει να δείχνει δείγματα με πολλές μικροζυθοποιίες να ανοίγουν σε διάφορες περιοχές και νησιά με προϊόντα εξαιρετικά που καταφέρνουν να κερδίζουν το κοινό του εσωτερικού αλλά ολοένα και περισσότερο και του εξωτερικού.

Και αφού μιλήσαμε για ζυθοποιίες σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη σε λειτουργία εντοπίζονται στη χώρα μας 7 ζυθοποιία που απασχολούν περίπου 1900 εργαζόμενους.

Αυτά όσο αφορά τη στατιστική θα περιμένουμε την επόμενη για το 2010-2011 να την σχολιάσουμε πάλι παρέα.