Πάμε βόλτα;

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πιθανόν να έχουν δίκιο, όσοι μου λένε ότι δεν πάω και τόσο καλά. Αυτή την εβδομάδα, με αυτό τον παλιόκαιρο, που σηματοδότησε το τέλος του καλοκαιριού μου, εγώ έχω ταξιδιάρικη διάθεση. Στο μεταξύ, συνειδητοποιώ, ότι μόλις τώρα κάνω κηδεία στο καλοκαίρι μου, όπως το χαρακτήρισα, ενώ λατρεύω το χειμώνα. Είπαμε, όχι και τόσο καλά. Και αφού έχω ταξιδιάρικη διάθεση, λέω σήμερα να πάμε ωραίες βόλτες. Και βόλτα χωρίς whisky, δεν πάει. Σήμερα λοιπόν προτείνω αποστακτήρια που θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επισκεφτείτε, όταν βρεθείτε μακριά στα ξένα. Θα πάμε Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική, άντε να πάμε και λίγο Ιαπωνία.

Αμερική

Heaven Hill

Όσοι βρεθείτε στο Louisville του Kentucky, πρέπει να πάτε το δείτε. Την ώρα που θα απολαμβάνετε ουισκάρες όπως το Elijah Craig 12 ετών, στο tasting room, που έχει σχήμα βαρελιού, θα ρίχνετε και τη ματιά σας απέναντι, στο παλιό κατεστραμμένο αποστακτήριο από τη φωτιά του 1996.

Wild Turkey

Και αφού είσαστε στο Kentucky, πρέπει να δείτε και το Wild Turkey. Υπέροχη φύση, υπέροχα bourbons, όπως το Rare Breed, ή το οκτάρι Wild Turkey και αν είστε τυχεροί, μπορεί να πιείτε και κανένα ποτηράκι με τον παππού Jimmy Russel, στον οποίο φαίνεται ότι δεν έφτασαν τα 61 χρόνια υπηρεσίας στο αποστακτήριο και επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, για ένα ποτό με τον γιό του Eddie.

Makers Mark

Είναι άραγε το ομορφότερο αποστακτήριο της Αμερικής? Αξίζει να το ανακαλύψετε από κοντά, πίνοντας το κλασικό Makers Mark και βουτώντας μόνοι σας τη δική σας φιάλη στο λιωμένο κόκκινο κερί, σήμα κατατεθέν του αποστακτηρίου.

Buffalo Trace

Αποστακτήριο σταθμός, υπέροχα whiskey, όπως το Buffalo Trace, όλα αυτά μαζί με εκπληκτική θέα στον ποταμό Kentucky, ο οποίος κυλάει δίπλα στο αποστακτήριο. Μην το χάσετε.

Four Roses

Αφού βρίσκεστε στο Kentucky, καλό θα είναι να πάτε μια βόλτα και στο Four Roses. Υπάρχουν δυο λόγοι για αυτό. Πρώτον, γιατί θα έχετε την ευκαιρία για να δοκιμάσετε ακόμη μια φορά ένα Four Roses και δεύτερον, γιατί θα δείτε ένα υπέροχο κτήριο αποικιακής ισπανικής αρχιτεκτονικής, από αυτά που σαλτάρει ο Ζορό, από σκεπή σε σκεπή.

Νομίζω είπαμε αρκετά από Αμερική, καιρός είναι να πάμε στην

Ιαπωνία

Yoichi

Δεν θα μπορούσα παρά να ξεκινήσω με το κορυφαίο αποστακτήριο της Ιαπωνίας. Εδώ δουλεύουν ακόμη με κάρβουνο και είναι το τελευταίο αποστακτήριο στον κόσμο που κάνει κάτι τέτοιο. Βρίσκεται στο νησί Hokkaido, σε τοποθεσία που μοιάζει πάρα πολύ με τα σκωτσέζικα Highlands, για αυτό το λόγο άλλωστε χτίστηκε εδώ από τον Masataka Taketsuru, τον πατέρα του γιαπωνέζικου whisky. Το αποστακτήριο ανήκει στην εταιρία Nikka, εδώ φτιάχνονται κάποια μέρη από το Nikka All Malt, ενώ είναι πολύ κρίμα που το απίθανο Yoichi 10 ετών βρίσκεται εκτός παραγωγής πλέον, λόγω των εντελώς εξαντλημένων αποθεμάτων. Must have για όλους τους σοβαρούς πότες.

Chichibu

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο αποστακτήριο Hanyu και τα τραπουλόχαρτά του. Το αποστακτήριο έκλεισε, όμως ο ιδιοκτήτης Ichiro Acuto ίδρυσε το καινούριο του αποστακτήριο, με το όνομα Chichibu. Εδώ χρησιμοποιείται παραδοσιακή διαδικασία βυνοποίησης, ντόπια τύρφη και παράγονται πάρα πολλά whiskies, όλα τους εξαιρετικά.

Yamazaki

Πρόκειται για το αρχαιότερο αποστακτήριο της Ιαπωνίας και ιδρύθηκε το 1923. Βρίσκεται δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ της Osaka και του Kyoto, πρώτης πρωτεύουσας της Ιαπωνίας. Στο σημείο αυτό, εκτός από ουισκάδικο, βρίσκουμε και παραδοσιακό γιαπωνέζικο τειοποιείο. Ένα σωρό άμβυκες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών και επίσης ένα σωρό whisky, όπως τα Hibiki Harmony, Hibiki Masters Select γεννιούνται εδώ.

Σταματάω με την Ιαπωνία και πάω πολύ μακριά, αυτή άλλωστε είναι η δύναμη του μυαλού, πας όπου θέλεις σε δέκατα του δευτερολέπτου. Τώρα πάω στην

Ιρλανδία

Bushmills

Από τότε που έκλεισε το Old Comber, μοναδικό αποστακτήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, παραμένει το Bushmills. Πολύ ογκώδες, πολύ όμορφο και πολύ ωραία whiskeys που θα βρείτε εδώ, όπως τα Blackbush και Bushmills 10 ετών. Ιδιοκτήτρια εταιρία η Casa Cuervo.

Kilbeggan

Ζωντανή ιστορία μπροστά στα μάτια σας. Είναι, όχι μόνο το αρχαιότερο αποστακτήριο της Ιρλανδίας, αλλά και του κόσμου, με ιστορία από το 1757, τότε που λεγόταν Brusna Distillery, από το όνομα του ομώνυμου ποταμού. Υπέροχα ποτά φτιάχνονται εδώ, διαβάστε το σχετικό άρθρο για Cooley και Kilbeggan.

Old Midleton

Κατά πολλούς, το κορυφαίο αποστακτήριο στον κόσμο, από καταβολής whisky. Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1795, αλλά δυστυχώς από το 1975 και μετά, πέρασε στην ιστορία. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο καινούριο αποστακτήριο της εταιρίας Irish Distillers, όπου φτιάχνεται το σούπερ κλασικό Jameson,a στην τοποθεσία County Cork. Εδώ μπορείτε να δείτε τον μεγαλύτερο άμβυκα του κόσμου, εκτός λειτουργίας βέβαια, ενώ αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα από τα ποτά που φτιάχνονταν πριν κλείσει το αποστακτήριο, πιείτε το Midleton 1973 Cask 39810, το whiskey που πιθανότατα πίνει ο Θεός.

Πολλές διαδρομές έκανα μου φαίνεται και κουράστηκα. Θα αφήσω τη βόλτα στη Σκωτία για μια άλλη φορά, άλλωστε είναι μια κατηγορία μόνη της.

Τώρα πρέπει να ετοιμαστώ για άλλη βόλτα, live αυτή τη φορά.βΘα πάω στο Ζάππειο, για το Athens Rum and Whisky Festival. Θα κάνω πρώτα το σταυρό μου, θα πω την προσευχή μου, θα ξεκινήσω κι ο Θεός βοηθός. Θα παρακολουθήσω masterclasses (chic?) και θα είμαι περιτριγυρισμένος από κάθε λογής celebrities mixologists (chic?) για να διαφωτίσουν λίγο την ασχετοσύνη μου.

Υ.Γ. Μετά μας φταίνε μόνο οι Γερμανοί, τα χάλια μας δεν τα βλέπουμε.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: