Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

St Patrick's Day

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Και σήμερα, μετά από απουσία τριών μηνών, επανέρχομαι με ολόφρεσκο άρθρο, πριν όμως από αυτό, θα ήθελα να δικαιολογήσω την απουσία μου. Ο λόγος που έλειψα ήταν σημαντικός, αφού σημαντικότερο από την υγεία δεν υπάρχει στη ζωή. Όμως, τέλος καλό, όλα καλά και νομίζω οτι σιγά σιγά μπορώ να επιστρέφω σε κανονικούς ρυθμούς.

Σήμερα είναι 17 Μαρτίου λοιπόν και είναι πολύ μεγάλη γιορτή για την Ιρλανδία και τους απανταχού Ιρλανδούς. Θα γράψω κι εγώ μερικές κουβέντες και θα προτείνω και μερικά whiskey για τον εορτασμό. Καταρχάς, δυο λόγια για τον Άγιο Πατρίκιο.

Ο Άγιος Πατρίκιος γεννήθηκε στη Σκωτία το 385μχ και σε ηλικία 6 ετών απήχθη από πειρατές. Αφού δραπέτευσε και πήγε στη Γαλλία, σε ηλικία 47 ετών χειροτονήθηκε επίσκοπος και εστάλη στην Ιρλανδία για να διαδώσει το χριστιανισμό. Η άφιξή του στο νησί, σηματοδοτεί και την άφιξη του χριστιανισμού στην Ιρλανδία, όπου και ασχολήθηκε με τη διάδοσή του, μέχρι και το θάνατό του το 461 μχ. Τον δέκατο έβδομο αιώνα ανακηρύχθηκε άγιος από την Καθολική Εκκλησία και θεωρείται ο προστάτης άγιος της Ιρλανδίας. Στις 17 του Μάρτη λοιπόν, γιορτάζει, όχι μόνο η Ιρλανδία και οι κάτοικοί της , αλλά και η απανταχού ιρλανδική κοινότητα, που αριθμεί εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο. Φυσικά ο εορτασμός, εκτός από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, περιλαμβάνει ακόμη άφθονη μπύρα και whiskey. Και για τη μεν μπύρα, καλύτερα να αφήσω κάποιον άλλο να μιλήσει, αφού δεν είμαι και τόσο σχετικός, αλλά για whiskey μου φαίνεται οτι κάτι σκαμπάζω.



Όλοι οι Ιρλανδοί πίνουν λοιπόν σήμερα, αλλά δεν χρειάζεται ντε και καλά να είσαι ιρλανδός για να πιείς. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται, έχω ωραίες προτάσεις.

Ξεκινάω με ένα classic. Δεν νομίζω οτι έχω συναντήσει ποτέ κανέναν, που να μην του αρέσει το Jameson και δεν πιστεύω να χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια πολύ καλή επιλογή γύρω στα 20 ευρώ, όπως το ιδιο ακριβώς ισχύει και για το Paddy, που πρέπει να σας πω οτι είναι το πρώτο σε πωλήσεις στην Ιρλανδία.

Εκπληκτική σχέση ποιότητας τιμής για το απίθανο Redbreast 12 ετών, το οποίο πολλοί το αντιλαμβάνονται ως το καλύτερο ιρλανδικό whiskey στο εύρος τιμής που κοστίζει.

Πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμένα αποτέλεσε το Roe and Co Irish Whiskey, με την γλυκιά ελαιώδη γεύση του, ενώ όσοι αναζητάτε κάτι σε βόμβα, δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ, αγοράστε ένα τυρφώδες και φρουτένιο Connemara.

Από την άλλη, το Teeling Malt Whiskey, όπως γράφω και στην περιγραφή στον κατάλογο, είναι ένα whiskey ορχήστρα, ενώ το δεκάρι Bushmills, με τα εκπληκτικά του αρώματα, είναι κι αυτό ένα κλασικό dram.

Τέλος, για το Midleton Cask 39810 τι έχει μείνει πλέον να πω, μάλλον τίποτα. Περιορίζομαι να πω ότι είμαστε στο ψάξιμο για να μπει εκ νέου στο κατάλογο, όπως στο ψάξιμο είναι κι όλος ο πλανήτης, για αυτό και πέρασε τα δυο χιλιάρικα.

Αυτά για σήμερα, είμαι ακόμη στην προθέρμανση, αν αναρωτιέστε τι πίνω , προς το παρόν τίποτα, δεν με αφήνει ο γιατρός, αλλά αυτό θα διορθωθεί σύντομα, δεν το ανέχομαι.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: