Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Κρασιά του Νέου Κόσμου


Οι συνεργάτες του House of Wine απαντούν στις ερωτήσεις σας για το κρασί... και ότι σχετικό με αυτό!


Tι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα κρασί έχει νεοκοσμίτικο προφίλ ; Ποιά η διαφορά του δηλαδή από ένα ίδιας ποικιλίας κρασί της Γηραιάς Ηπείρου ; Ευχαριστώ.
Το νεο-κοσμίτικο προφίλ ενός κρασιού, σε σχέση με ένα του παλαιού κόσμου ακόμα και της ίδιας ποικιλίας, έγκειται τόσο στις κλιματολογικές συνθήκες, που θεωρητικά είναι πιο θερμές, πιο σταθερές και πιο ήπιες στον νέο κόσμο, καθώς και στην φιλοσοφία των περισσοτέρων οινοποιών των χωρών που τον απαρτίζουν. Το κύριο χαρακτηριστικό του νεο-κοσμίτικου κρασιού είναι ότι το σταφύλι ωριμάζει πιο εύκολα και πιο ολοκληρωμένα, κι αυτό φαίνεται και στον (λογικά υψηλότερο) αλκοολικό του τίτλο, και στην υψηλότερη αρωματική και γευστική του ένταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, το κρασί του νέου κόσμου θα είναι πιο φιλικό, πιο μεστό, πιο γεμάτο, ίσως και πιο υπερβολικό από το αντίστοιχο του παλαιού. Από την άλλη, το μεγάλο στοίχημα για τους παραγωγούς του νέου κόσμου είναι η φινέτσα, χαρακτηριστικό που στα κρασιά της Γηραιάς Ηπείρου επιτυγχάνεται πιο εύκολα. Η διαφορά στη φιλοσοφία των οινοποιών, ωστόσο, φαίνεται και στο γεγονός ότι τα κρασιά του νέου κόσμου προορίζονται πρωτίστως για απόλαυση και δευτερευόντως για παλαίωση, οπότε είναι έτοιμα για σερβίρισμα πολύ πιο γρήγορα.
Σε κάποιες συζητήσεις έχει αναφερθεί η γνώμη πως τα κρασιά του νέου κόσμου (Αργεντινή, Χιλή κλπ) κατηγορούνται για αυξημένη ποσότητα σε θειώδη που εμπεριέχουν. Αληθεύει κάτι τέτοιο;
Δεν γνωρίζω κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό με αυξημένη περιεκτικότητα θειωδών σε κρασιά του νέου κόσμου. Αντιθέτως σε κάποιες χώρες του νέου κόσμου, όπως η Αυστραλία, το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό θειωδών στο κρασί είναι μικρότερο από το αντίστοιχο στην Ευρώπη. Ούτως ή άλλως, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ αυστηρές προδιαγραφές γι αυτό το θέμα, και τις οποίες όλα τα κρασιά που διακινούνται εντός Ένωσης (από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν προέρχονται) οφείλουν να τηρούν.
Γιατι αποκαλουμε τα κρασια της Νοτιας Αφρικης "νεοκοσμιτικα"εφοσον η Αφρικη ανηκει ιστορικα στον παλαιο κοσμο ενω η Αμερικη η Αυστραλια και η Νεα Ζηλανδια στον νέο
Σε οινικό επίπεδο, οι βασικοί παράγοντες που διαχωρίζουν τον παλαιό από τον νέο κόσμο είναι α) η γεωγραφική θέση (ο παλαιός κόσμος αφορά σε χώρες της Ευρώπης αλλά και αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο) και β) η ύπαρξη του κλήματος, του σταφυλιού και του κρασιού στην ιστορία και την παράδοση μίας χώρας, και - κατ' επέκταση - η ύπαρξη γηγενών ποικιλιών σταφυλιού. Η ιστορία του κρασιού στη Νότια Αφρική ξεκινάει (μόλις) τον 17ο αιώνα, και βέβαια η χώρα δεν διαθέτει γηγενείς ποικιλίες - αν εξαιρέσουμε την ερυθρή ποικιλία Pinotage, που προέκυψε από διασταύρωση δύο Γαλλικών ποικιλιών αρκετά πρόσφατα. Σε αυτή τη βάση, επομένως, η Νότια Αφρική είναι από τις κατ' εξοχήν χώρες του νέου κόσμου, τον οποίο εκπροσωπεί επάξια.

Best Sellers στην κατηγορία Κρασί