Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Για το κελάρι


Οι συνεργάτες του House of Wine απαντούν στις ερωτήσεις σας για το κρασί... και ότι σχετικό με αυτό!


Καλήμερα. Απολαμβάνω το κρασί σχεδόν καθημερινά και ένα πράγμα που με εξοργίζει ειναι ότι στα περισσότερα σούπερ μάρκετ άλλα και σε κάβες ποτών πουλάνε λευκά κρασιά 3 εως 8 ετών που το πιθανότερο είναι να έχουν χαλάσει ή αλλοιώσει τη γεύση. Θέλω να σας ρωτήσω αυτά τα κρασια δεν πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια ? Δεν είναι εξαπάτηση αυτό το πράγμα ? Δεν υπάρχει κάποια κρατική υπηρεσία να κάνει αυτήν την επισήμανση ? Ευχαριστώ
Θα σας εξομολογηθουμε ότι ...χαίρομαι με την αγανάκτησή σας! Γιατί -επιτέλους!- ένας καταναλωτής εξοργίζεται με τις απαράδεκτες πρακτικές που στόχο έχουν τους μη ενημερωμένους καταναλωτές. Γιατί, ασφαλώς, κανένας φίλος του κρασιού με έστω και ελάχιστη εμπειρία, δε θα αγοράσει από το super market αυτά τα κρασιά.
Σε όλα τα ερωτήματά σας η απάντηση είναι καταφατική: Ναι, είναι εξαπάτηση του κοινού, γιατί σχεδόν κανένα ελληνικό λευκό δεν επιβιώνει στα ράφια του super market για ...8 χρόνια, εκτεθειμένο στο φως, τους θορύβους, όρθιο και όχι πλαγιαστο, με πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας την ημέρα (κλιματισμός) και την νύχτα.! Κάποια Ασύρτικα ή Chardonnay, κάτω από ιδανικές συνθήκες παλαίωσης/συντήρησης μπορεί να επιβιώσουν, αλλά όχι ασφαλώς στα ράφια του super market. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας νόμος ή οδηγία ώστε να προστατεύεται το κοινό από τέτοιες πρακτικές.
Η δική μας σύσταση είναι μία: Ο καθείς στην ειδικότητά του... Μπορείτε να αγοράζετε απλά, καθημερινά και ευρείας κατανάλωσης κρασιά από το super market, αν θεωρείτε ότι σας συμφέρει. Αλλά για οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να απευθύνεστε είτε σε εξειδικευμένες κάβες, είτε στο House of Wine όπου όλα τα κρασιά αποθηκεύονται κάτω από απολύτως ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας/φωτισμού/υγρασίας μέχρις ότου βγουν για να φθάσουν με κλιματιζόμενα φορτηγά στην πόρτα του σπιτιού σας!
Καλησπέρα, είμαι οινόφιλος και πελάτης σας έχω διαμορφώσει έναν χώρο στο υπόγειο του σπιτιού μου, περίπου 4Τ.Μ. τον οποίο έχω κάνει κάβα παλαίωσης κρασιών. Έχω περίπου 300 φιάλες κόκκινα κρασιά. Ο χώρος είναι απολυτά σκοτεινός και χωρίς κραδασμούς. Τον χειμώνα είχα θερμοκρασίες 11-13c, το καλοκαίρι τώρα με τον καύσωνα η θερμοκρασία ανέβηκε μέχρι και 24c.Γγια να διατηρήσω τη θερμοκρασία σταθερή, εγκατέστησα ένα κλιματιστικό και το έχω ρυθμίσει στους 16c. Η υγρασία τον χειμώνα και πριν βάλω το κλιματιστικό ήταν στο 70-80%. Έχω ακούσει ότι το κλιματιστικό ξεραίνει το περιβάλλον, πιστεύω πως θα έχω πρόβλημα με την υγρασία. Μου έχουν πει και έχω τοποθετήσει στο πάτωμα κουβάδες με νερό. Πιστεύεται πως αυτό θα βοηθήσει η πρέπει να κάνω κάτι άλλο? Ευχαριστώ
Μην ανησυχείτε καθόλου, από ότι διαβάζουμε έχετε ιδανική εγκατάσταση: Από φωτισμό, από κραδασμούς, από θερμοκρασία και-είχατε- και από υγρασία.
Πιστεύω ότι οι κουβάδες με το νερό θα αρκούν για την περίοδο του καλοκαιριού. Επειδή όμως όλα τα έχετε κάνει άψογα, αλλά και ο χώρος μικρός, θα σας συνιστούσα να αγοράζατε ένα μικρό υγραντήρα, από αυτούς που τοποθετούν στα δωμάτια των μωρών. Είναι φθηνός, και υπεραρκετός για την δουλειά που τον χρειάζεστε. Και αυτό επειδή η εξάτμιση του νερού από τους κουβάδες δεν είναι αρκετή όταν η θερμοκρασία του χώρου είναι χαμηλή. Για τον υγραντήρα που σας συνιστούμε,μην προβληματιστείτε για τον έλεγχο της -πιθανόν υπερβολικής - υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία δεν βλάπτει, μόνο η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα...Και όταν έλθει το φθινόπωρο, επιστρέφετε εκεί που ήσασταν, χωρίς δηλαδή κλιματισμό και υγραντήρα.
Ο χώρος του πηγαδιου είναι κατάλληλος για παλαίωση; Μιλάμε βεβαίως για πηγάδι βάθος δέκα μέτρων με ακτίνα τριών μέτρων και διάφορα επίπεδα τύπου στοών
Ασφαλώς ο χώρος ενός πηγαδιού είναι κατάλληλος για παλαίωση κρασιών, εφ’ όσον πληρεί τις απαραίτητες συνθήκες, που είναι σταθερή θερμοκρασία ιδανικά 12-13 βαθμούς C (το βάθος του πηγαδιού θα πρέπει να εξασφαλίζει αν όχι την ιδανική, αλλά ΣΤΑΘΕΡΗ θερμοκρασία, που είναι και το σημαντικότερο), υγρασία της τάξης του 70-80% (και εδώ ένα πηγάδι θα την εξασφαλίζει), και σκοτάδι (που και αυτό σίγουρα εξασφαλίζεται) και αποφυγή κραδασμών (το μεγάλο βάθος είναι ασφαλώς πλεονέκτημα). Πέρα όμως από αυτά, ένα πηγάδι, εφ’ όσον είναι προσβάσιμο, αποτελεί και πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα αισθητική πρόταση για κελλάρι. Όταν το διαμορφώσετε ελπίζω να μας στείλετε κάποια φωτογραφία, γιατί είναι η πρώτη φορά που –προσωπικά εγώ τουλάχιστον- αντιμετωπίζω αυτή την περίπτωση.
Αποφασισα να φτιαξω και εγω το δικο μου κελαρι. Ξεκινισα λοιπον στο υπογειο του σπιτιου μου τις απαραιτιτες εργασιες και καποια στιγμη εκγατεστισα και ενα θερμομετρο απλα για να δω σε τι θερμοκρασια βρισκετε το υπογειο. Το θερμομετρο εγραφε σταθερα 18 βαθμους. Θεωριτε πωσ μπορο να το κανω ? Υπαρχει περιπτωσει να μπορω να κατεβασω την θερμοκρασια στους 16. Αρκει εστω αυτη η θερμοκρασια ? ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ !!!
Οι 16 με 18 βαθμοί Κελσίου συνιστούν την περίφημη «Θερμοκρασία Δωματίου». Όσο αδόκιμος κι αν είναι αυτός ο όρος, η θερμοκρασία αυτή παραμένει υψηλή για την σωστή συντήρηση των κρασιών σας και την ομαλή εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου. Για σωστή παλαίωση (ειδικά αν πρόκειται για μεγάλα ή/και παλιά κρασιά) απαιτείται σταθερή θερμοκρασία 11-13 βαθμών Κελσίου 365 ημέρες το χρόνο, σε συνδυασμό με ελεγχόμενη υγρασία, απουσία κραδασμών, οσμών, δυνατού φωτισμού, κλπ. Αν μπορείτε να εξασφαλίσετε αυτές τις συνθήκες στο κελάρι σας, τότε προχωρήστε άφοβα. Διαφορετικά σκεφτείτε την ιδέα της επένδυσης σε έναν ειδικό συντηρητή κρασιών.
Καλή επιτυχία!
Επειδή θα ήθελα να φτιάξω την προσωπική μου συλλογή κρασιών σε υπόγειο χώρο τι πρέπει να γνωρίζω για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα; Δηλαδή πώς πρέπει να αποθηκεύονται τα κρασιά (όρθια, οριζόντια, με κλίση προς τα κάτω;), τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο χώρος, χρειάζεται υγρασία ή φως; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι θέλετε να φτιάξετε την προσωπική σας συλλογή κρασιών. Βρίσκω την ιδέα εξαιρετική, και όλοι εδώ στο House of Wine είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Η σύντομη απάντηση στην ερώτησή σας είναι ότι τα κρασιά στην κάβα σας πρέπει να είναι σε ύπτια θέση, σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία, ελεγχόμενη υγρασία και ελάχιστο (φυσικό ή τεχνητό) φως. Για μία πιο λεπτομερή προσέγγιση στο θέμα, σας παραπέμπω στο πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο "Στάσου να κατέβω στο κελάρι" που πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα.

Επίσης, υπάρχει ειδική σελίδα κάτω από το menu "Σχετικά με το κρασί" με τίτλο "Αποθήκευση - Κελάρι όπου επίσης μπορείτε να βρείτε τις σχετικές με την αποθήκευση των κρασιών πληροφορίες

Καλή επιτυχία!

Best Sellers στην κατηγορία Κρασί