Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ειδικές κατηγορίες Οίνων

Το πρόθεμα Βιο- όσον αφορά στα κρασιά είναι κάτι που όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται σήμερα. Βιολογικά, βιοδυναμικά, αλλά και φυσικά κρασιά, έρχονται να συμπληρώσουν τη γκάμα των κρασιών.

Αλλά τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ο κάθε ορισμός; Εδώ οι καταναλωτές εμφανίζονται να μην γνωρίζουν ακριβώς. Σε τι διαφέρουν από τα "κοινά" κρασιά, αυτά που παράγονταν χρόνια τώρα, ώστε να δικαιολογούν αυτό το πολύ "πιασιάρικο" πρόθεμα;
Πριν προχωρήσουμε όμως να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό: Μπορεί το «βιολογικό» να είναι πράγματι ένα ελκυστικό πρόθεμα, αλλά όλα τα κρασιά με αυτό μπορεί να γίνουν εύκολα προβληματικά: Τα διάφορα συντηρητικά που υπάρχουν στα συνηθισμένα κρασιά και απουσιάζουν από τις κατηγορίες που συζητάμε –ιδιάιτερα τα λεγόμενα «θειώδη»- είναι αυτά που κάνουν ένα κρασί να μην μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε …ξύδι, που είναι και η τελική κατάληξη όλων των κρασιών σε ένα χρονικό βάθος διαφορετικό για το κάθε ένα. Το κρασί που γνωρίζουμε, που πίνουμε και απολαμβάνουμε είναι δυστυχώς μια προσωρινή, θα λέγαμε «εφήμερη» κατάσταση!

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν (όσο γίνεται, γιατί οι διάφορες αυτές κατηγορίες έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους) τι σημαίνει η κάθε τάση.


Βιολογικά κρασιά



Είναι η πιο γνωστή τάση ανάμεσα στους καταναλωτές, αλλά με λανθασμένη συνήθως αντίληψη του τι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Θα πρέπει να πούμε λοιπόν ότι βιολογικά δεν είναι τα κρασιά αλλά κυρίως η καλλιέργεια των σταφυλιών από τα οποία παράγεται το κρασί.
Στην πράξη οι οινοποιοί πρέπει να ακολουθούν πολύ αυστηρούς κανόνες που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κεντρική ιδέα: Να παράγουν σταφύλια με παράλληλο σεβασμό της ζωής και των φυσικών κύκλων.
Ο οινοποιός δεν μπορεί ως εκ τούτου να χρησιμοποιεί συνθετικά φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα ή γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. Οι ρίζες αναγκάζονται να εισχωρήσουν βαθύτερα στο έδαφος για να αντλήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.

Βιοδυναμικά κρασιά



Η πρακτική της βιοδυναμικής αμπελουργίας ( αμπελοκαλλιέργειας ) έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες περιοχές όπως η Γαλλία , η Ελβετία , η Ιταλία , η Αυστρία , η Γερμανία, η Αυστραλία, η Χιλή , η Νότια Αφρική ,ο Καναδάς καιοι Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας αριθμός από πολύ high-end , υψηλού προφίλ εμπορικούς καλλιεργητές χρησιμοποιούν πρόσφαταβιοδυναμικές πρακτικές .ολλά από τα κορυφαία κτήματα στη Γαλλία ,  συμπεριλαμβανομένων των Domaine Leroy στη Βουργουνδία , Château de la Roche- aux - Moines του Λίγηρα , Maison Chapoutier στην κοιλάδα του Ροδανού , και το Domaine Zind - Humbrecht στην Αλσατία , ακολουθούν τη βιοδυναμική αμπελουργία . Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 450 βιοδυναμικοί οινοπαραγωγοί σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος , για να φέρει την ένδειξη "βιοδυναμικό " ένα κρασί θα  θα πρέπει να πληροί τις αυσ τηρές προδιαγραφές που θέτει η  Demeter Association Association, που είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας πιστοποίησης. Όπως και η βιοδυναμική γεωργία γενικότερα , η βιοδυναμική αμπελουργία πηγάζει από τις ιδέες και τις προτάσεις του Rudolf Steiner (1861-1925). Οι αρχές και οι πρακτικές της βιοδυναμικής βασίζονται σε πνευματικές / πρακτικές φιλοσοφικές απόψεις του, που ονομάζεται "ανθρωποσοφία",  η οποία βασίζεται στην κατανόηση της οικολογικής, ενεργειακής και πνευματικής φύσης . Ως μια πρακτική μέθοδο της γεωργίας, η βιοδυναμικής ενσαρκώνει το ιδανικό της συνεχώς αυξανόμενης οικολογικής αυτάρκειας, ακριβώς όπως και με την σύγχρονη αγρο - οικολογία , αλλά περιλαμβάνει και ηθικά - πνευματικά ζητήματα . Αυτό το είδος της αμπελουργίας βλέπει το αγρόκτημα ως συνεκτικό , διασυνδεδεμένοβιολογικό σύστημα.

Βιοδυναμική στο αμπέλι υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο , η έννοια είναι ακόμα πολύ ασαφής για τους καταναλωτές. Το πνεύμα της βιολογικής γεωργίας , για την προστασία του περιβάλλοντος ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αλλά προστίθενται επιπλέον και άλλοι κανόνες. Η βιοδυναμική καλλιέργεια μπορεί να φαίνεται ακόμη και μυστικιστική σε πολλούς, αφού χρησιμοποιεί τις ουράνια και επίγειες δυνάμεις, παρακολουθώντας κύκλους της σελήνης, του ηλίου και προσαρμόζοντας σε αυτούς τους κύκλους καλλιέργειας (κλάδεμα, τρύγος κλπ). Οι οινοποιοί δε διστάζουν να παρακολουθούν το σεληνιακό ημερολόγιο για να καλλιεργούν το αμπέλι, αλλά και τους πλανητικούς ρυθμούς. Οι εργασίες δεν θα πρέπει επίσης να γίνονται με μηχανικά μέσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άλογο επανεμφανίστηκε σε κάποιους αμπελώνες.

Η άλλη ισχυρή αρχή της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του αμπελιού και να επουλώσει τις πληγές του με σκευάσματα χαμομηλιού, τσουκνίδας ή με διοξείδιο του πυριτίου, αλλά και με μεθόδους ομοιοπαθητικής.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι η παρουσία των θειωδών αλάτων. Οι οινοποιοί προσθέτουν χημικά για τον καλύτερο έλεγχο της ζύμωσης. Στη βιολογική γεωργία η πρακτική αυτή είναι περιορισμένη, ενώ στην βιοδυναμική είναι σχεδόν απαγορευμένη.

Φυσικά κρασιά



Οι οινοπαραγωγοί που παράγουν φυσικά κρασιά υιοθετούν κατ ανάγκη τις αρχές της βιολογικής γεωργίας ή των βιοδυναμικής. Η ένωση που υπερασπίζεται την ηθική των φυσικών κρασιών ( AVN ), συνοψίζει το σκοπό της εξηγώντας ότι θέλουν να καταλήξουν σε ένα ιδανικό: την παραγωγή φυσικών κρασιών, δηλαδή χωρίς πρόσθετα. Δεν χρησιμοποιούν καθόλου χημικά πρόσθετα και πολύ λίγο θείο.

Best Sellers στην κατηγορία Κρασί