Wine & Cheese Pairing

Είναι σήμερα γενικά αποδεκτό ότι ένα καλό κρασί μπορεί να αναδειχτεί άριστα συνοδεύοντάς το με ένα καλό τυρί. Αλλά και το ανάποδο ισχύει: Το κρασί σίγουρα φέρνει στη επιφάνεια, τονίζει και αποκαλύπτει γεύσεις των τυριών που αλλιώς δε θα τις αντιλαμβανόμασταν ίσως.

 
Ο συνδυασμός κρασιού και τυριού έχει και δύο ακόμη πλεονεκτήματα: Το πρώτο, την ταχύτητα αλλά και την ευκολία της απόλαυσης. Δε χρειάζεται περίπλοκο μαγείρεμα για ώρες ολόκληρες, απλά, λίγο καλό τυρί, λίγο καλό (επίσης) ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, και η ευχαρίστηση είναι άμεση. Το δεύτερο, η εύκολη διατηρησιμότητα ΚΑΙ των δύο για τουλάχιστον 4-7 ημέρες. Έτσι μπορούμε να επαναλάβουμε έναν συνδυασμό που μας άρεσε. Όπως επίσης να κατευθύνουμε τη δοκιμή μας με επίκεντρο το κρασί: Δύσκολα θα μαγειρέψουμε ένα φαγητό για να το συνδυάσουμε με ένα κρασί που μας αρέσει, ενώ εύκολα θα διαλέξουμε ένα τυρί που να ταιριάζει με το κρασί της προτίμησής μας.


Ποιό τυρί ταιριάζει με ποιό κρασί, είναι ασφαλώς θέμα προσωπικού γούστου: Δε θα βαρεθούμε στο House of Wine να τονίζουμε ξανά και ξανά ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι αυτός που αρέσει σε εσάς. Εδώ απλά θα πούμε ότι κρασί και τυρί ταιριάζουν εξαιρετικά. Θα τολμήσουμε επίσης να δώσουμε κάποιους βασικούς κανόνες, που η τήρησή τους δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ απαραίτητη, αλλά θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις δικές σας, προσωπικές επιλογές.


Ο πρώτος -και απλούστερος- κανόνας λέει ότι τα περισσότερα τυριά ταιριά­ζουν καλά με λευκά κρασιά.

Αλλά και συνδυάζονται συνήθως τα "όμοια" μεταξύ τους:

• Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά.
• Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά.
• Ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά.
• Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.
• Έντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά.
• Τυρί σαγανάκι με όξινα λευκά αρωματικά κρασιά.

Με αυτούς τους λίγους κανόνες, αρχίστε την τόσο απλή και ευχάριστη δοκιμή.

 


 

Τα Τυριά της Εκδήλωσης

Κατσικίσια

Tommette de chevre agour

Από τον δις βραβευμένο παραγωγό για το καλύτερο τυρί του κόσμου, παρασκευάζεται ένα τυρί που θα αγαπήσουν οι φαν του tete de moine. Το tommette είναι ένα τυρί από 100% κατσικίσιο παστεριωμένο γάλα στο σχήμα και την υφή του tete de moine, ιδανικό για την girolle (μηχάνημα που κόβει σε μικρά γαρύφαλλα το τυρί).
Χώρα Γαλλία
Υφή Ημίσκληρο
Παστερίωση Παστερίωσης
Γάλα Κατσικίσιο
Ταιριάζει με ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΜΕ ΟΞΥΤΗΤΕΣ

 

 

Πρόβεια

 

Ossau Iraty AOP

Πρόκειται για ένα τυρί όπου στον πλέον αναγνωρισμένο παγκόσμιο διαγωνισμό World cheese Awards έχει διακριθεί δυο φορές ως το καλύτερο τυρί του κόσμου. Με γάλα νωπό, μη παστεριωμένο, 100% πρόβειο και μόνο από την φυλή Manech, το Ossau Iraty του agour διαφέρει από τα υπόλοιπα πρόβεια τυριά του μεσογειακού νότου χάριν στα ευδιάκριτα και πληθωρικά αρώματα κρέμας και βουτύρου. Διαθέτει δε μια ισορροπημένη και μακρά επιγευση. Θα ταιριάξει με λιπαρά λευκά κρασιά ή όπως συνηθίζουν στην χώρα των Βάσκων από όπου προέρχεται με μια μαρμελάδα κεράσι.

Χώρα Γαλλία
Υφή Σκληρό
Παστερίωση Φρέσκο
Γάλα Πρόβειο
Ταιριάζει με CHARDONNAY KAI ΒΑΡΕΛΑΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΛΕΥΚΑ

 

Pecorino Stagionato με φέτες τρούφας

Μικρή παραγωγή που δεν καλύπτει τη ζήτηση σε καμία περίπτωση. Τυρί ωρίμανσης που η τρούφα είναι σε άφθονη ποσότητα και τα αρώματα της ευδιάκριτα όσο κανένα άλλο.

Χώρα Ιταλία
Υφή Σκληρό
Παστερίωση Παστερίωσης
Γάλα Πρόβειο
Ταιριάζει με ΣΑΜΠΑΝΙΑ & ΑΦΡΩΔΗ

 

    Αγελαδινά-Πρόβεια

 

Σαν Μιχάλη Σύρου

Παρασκευάζεται από φρέσκο ή παστεριωμένο αγελαδινό γάλα . Το όνομα του προέρχεται από τον λόφο που βρίσκεται πολύ κοντά στην καθολική επισκοπή του νησιού. Η σάρκα του είναι συμπαγής, με μικρές τρυπούλες και χρυσοκίτρινο χρώμα, και η επιδερμίδα του σκληρή και ξερή. Ο χρόνος ωρίμανσης του είναι τουλάχιστον 3 έως 5 μήνες. Είναι σκληρό και πικάντικο τυρί, με γεμάτη, βουτυράτη ξεύση και ντελικάτα, διακριτικά αρώματα
Χώρα Ελλάδα
Υφή Σκληρό
Παστερίωση Παστερίωσης
Γάλα Αγελαδινό - Πρόβειο
Ταιριάζει με ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΜΕ ΟΞΥΤΗΤΕΣ

    Αγελαδινά

 

Parmigiano Reggiano

Η ονομασία "Παρμεζάνα" και Parmesan (Γαλλικά) δίνεται στα τυριά που μιμούνται ή αντιγράφουν το αυθεντικό Parmigiano Reggiano, καθώς η ονομασία είναι προστατευμένη. Οι γευσιγνώστες θεωρούν το Parmigiano Reggiano ως εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί, και όχι μόνο ...τριμμένο, όπως συνηθίζεται να χρησιμοποιείται. Στην περιοχή της Emilia-Romagna συνδυάζεται με αχλάδια και καρύδια, στο τέλος ενός γεύματος. Η καλύτερη "ηλικία" του είναι μεταξύ 18 και 30 μηνών, όταν είναι ακόμα σχετικά μαλακό, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει τα υπέροχα, πολύπλοκα αρώματά του, και με μόνο μερικά σημεία κρυσταλλικού αλατιού να του δίνουν την χαρακτηριστική γεύση του.

Χώρα Ιταλία
Υφή Σκληρό
Παστερίωση Παστερίωσης
Γάλα Αγελαδινό
Ταιριάζει με ΣΑΜΠΑΝΙΑ & ΑΦΡΩΔΗ

Tomme de Savoie

Εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί από το μείγμα αγελαδινού γάλακτος τριών διαφορετικών ρατσών. Το Tomme de Savoie έχει ημίσκληρη υφή, προσιτά γήινα και βοτανικά αρώματα και είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για το καθημερινό τραπέζι.

Χώρα Γαλλία
Υφή Ημίσκληρο
Παστερίωση Παστερίωσης
Γάλα Αγελαδινό
Ταιριάζει με ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ & ΕΡΥΘΡΑ ΟΞΙΝΑ

Brie de Meaux

Το Brie de Meaux είναι γνωστό από την εποχή του Καρλομάγνου. Η κόμησα της Καμπανίας Blanche de Navarre, το έστελνε σαν δώρο στον βασιλιά Φίλιππο Η ονομασία του προέρχεται από την πόλη Meaux, ενώ η καταγωγή του από το αβαείο της Notre Dame de Jouarre. Είναι το τυρί που ο Ταλλευράνδος ονόμασε "Βασιλιά των τυριών" και "τυρί των Βασιλιάδων" το 1815 στην Σύνοδο της Βιέννης. Με πιστοποιητικό AOC από το 1980, το Brie de Meaux έχει λεπτή και αφράτη φαγώσιμη κρούστα, η δε υφή του είναι κρεμώδης και μαλακή, με γεύση αρκετά έντονη (όταν ωριμάσει) και με μιά υποψία αμμωνίας. Η παραγωγή Brie de Meaux περιορίζεται στις περιοχές του Seine-et-Marne, Loiret, Meuse, Aube, Marne, Haute-Marne και Yonne.

Χώρα Γαλλία
Υφή Μαλακό
Παστερίωση Φρέσκο
Γάλα Αγελαδινό
Ταιριάζει με ΣΑΜΠΑΝΙΑ & ΑΦΡΩΔΗ

Comté

Το Comté Juraflore είναι ένα αρμυρό, ήπιο τυρί, με λεπτά, φρουτώδη αρώματα με γεύση που αλλάζει ανάλογα με την ωρίμανσή του από την εποχή που αρμέχτηκε το γάλα. Οπως το Emmendal, to Comté είναι τέλειο τυρί για fondu.

Πληροφορίες

Χώρα Γαλλία
Υφή Σκληρό
Παστερίωση Φρέσκο
Γάλα Αγελαδινό
Ταιριάζει με MERLOT & ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΩΔΗ

Gorgonzola Cremoso Oro Tossi

Ο Tossi κάνει ίσως την καλύτερη gorgonzola της Ιταλίας. Με έξτρα ωρίμανση κατά 3 μήνες σε χαμηλή θερμοκρασία, η gorgonzola του Tossi είναι εξαιρετικά κρεμώδης με ισορροπημένα αρώματα κρέμας και οξύτητας, απαλή και γλυκιά, σερβιρεται μόνο με κουτάλι.

Χώρα Ιταλία
Υφή Blue Cheese
Παστερίωση Παστερίωσης
Γάλα Αγελαδινό
Ταιριάζει με ΡΟΖΕ

Toma Blue Ale Erbe

Από τα πολύ σπάνια μπλε τυριά της Ιταλίας. Η μέθοδος εισροής του μύκητα της πενικιλίνης είναι απολύτως φυσική για αυτό και τα μπλε στίγματα είναι λίγα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του κουράρεται με τα βότανα της περιοχής και αποκτά μια βοτανικότητα στην παλέτα των αρωμάτων που σπάνια συναντούμε σε τυριά.

Χώρα Ιταλία
Υφή Blue Cheese
Παστερίωση Παστερίωσης
Γάλα Αγελαδινό
Ταιριάζει με RIESLING & ΛΕΥΚΑ ΦΡΟΥΤΩΔΗ