Τα Τυριά της Εκδήλωσης
|
|
Κατσικίσια
|
Tommette de chevre agour
|
|
Από τον δις βραβευμένο παραγωγό για το καλύτερο τυρί του κόσμου, παρασκευάζεται ένα τυρί που θα αγαπήσουν οι φαν του tete de moine. Το tommette είναι ένα τυρί από 100% κατσικίσιο παστεριωμένο γάλα στο σχήμα και την υφή του tete de moine, ιδανικό για την girolle (μηχάνημα που κόβει σε μικρά γαρύφαλλα το τυρί).
Χώρα |
Γαλλία |
Υφή |
Ημίσκληρο |
Παστερίωση |
Παστερίωσης |
Γάλα |
Κατσικίσιο |
Ταιριάζει με |
ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΜΕ ΟΞΥΤΗΤΕΣ |
|
|
|
|
Πρόβεια
|
|
Ossau Iraty AOP
|
|
Πρόκειται για ένα τυρί όπου στον πλέον αναγνωρισμένο παγκόσμιο διαγωνισμό World cheese Awards έχει διακριθεί δυο φορές ως το καλύτερο τυρί του κόσμου. Με γάλα νωπό, μη παστεριωμένο, 100% πρόβειο και μόνο από την φυλή Manech, το Ossau Iraty του agour διαφέρει από τα υπόλοιπα πρόβεια τυριά του μεσογειακού νότου χάριν στα ευδιάκριτα και πληθωρικά αρώματα κρέμας και βουτύρου. Διαθέτει δε μια ισορροπημένη και μακρά επιγευση. Θα ταιριάξει με λιπαρά λευκά κρασιά ή όπως συνηθίζουν στην χώρα των Βάσκων από όπου προέρχεται με μια μαρμελάδα κεράσι.
Χώρα |
Γαλλία |
Υφή |
Σκληρό |
Παστερίωση |
Φρέσκο |
Γάλα |
Πρόβειο |
Ταιριάζει με |
CHARDONNAY KAI ΒΑΡΕΛΑΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΛΕΥΚΑ |
|
|
|
Pecorino Stagionato με φέτες τρούφας
|
|
Μικρή παραγωγή που δεν καλύπτει τη ζήτηση σε καμία περίπτωση. Τυρί ωρίμανσης που η τρούφα είναι σε άφθονη ποσότητα και τα αρώματα της ευδιάκριτα όσο κανένα άλλο.
Χώρα |
Ιταλία |
Υφή |
Σκληρό |
Παστερίωση |
Παστερίωσης |
Γάλα |
Πρόβειο |
Ταιριάζει με |
ΣΑΜΠΑΝΙΑ & ΑΦΡΩΔΗ |
|
|
|
Αγελαδινά-Πρόβεια
|
|
Σαν
Μιχάλη Σύρου
|
|
Παρασκευάζεται από φρέσκο ή παστεριωμένο αγελαδινό γάλα
. Το όνομα του προέρχεται από τον λόφο που βρίσκεται πολύ κοντά στην
καθολική επισκοπή του νησιού. Η σάρκα του είναι συμπαγής, με μικρές
τρυπούλες και χρυσοκίτρινο χρώμα, και η επιδερμίδα του σκληρή και ξερή. Ο
χρόνος ωρίμανσης του είναι τουλάχιστον 3 έως 5 μήνες. Είναι σκληρό και
πικάντικο τυρί, με γεμάτη, βουτυράτη ξεύση και ντελικάτα, διακριτικά
αρώματα
Χώρα |
Ελλάδα |
Υφή |
Σκληρό |
Παστερίωση |
Παστερίωσης |
Γάλα |
Αγελαδινό - Πρόβειο |
Ταιριάζει με |
ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΜΕ ΟΞΥΤΗΤΕΣ |
|
|
Αγελαδινά
|
|
Parmigiano Reggiano
|
|
Η ονομασία "Παρμεζάνα" και Parmesan (Γαλλικά) δίνεται στα τυριά που μιμούνται ή αντιγράφουν το αυθεντικό Parmigiano Reggiano, καθώς η ονομασία είναι προστατευμένη.
Οι γευσιγνώστες θεωρούν το Parmigiano Reggiano ως εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί, και όχι μόνο ...τριμμένο, όπως συνηθίζεται να χρησιμοποιείται. Στην περιοχή της Emilia-Romagna συνδυάζεται με αχλάδια και καρύδια, στο τέλος ενός γεύματος. Η καλύτερη "ηλικία" του είναι μεταξύ 18 και 30 μηνών, όταν είναι ακόμα σχετικά μαλακό, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει τα υπέροχα, πολύπλοκα αρώματά του, και με μόνο μερικά σημεία κρυσταλλικού αλατιού να του δίνουν την χαρακτηριστική γεύση του.
Χώρα |
Ιταλία |
Υφή |
Σκληρό |
Παστερίωση |
Παστερίωσης |
Γάλα |
Αγελαδινό |
Ταιριάζει με |
ΣΑΜΠΑΝΙΑ & ΑΦΡΩΔΗ |
|
|
Tomme de Savoie
|
|
Εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί από το μείγμα αγελαδινού
γάλακτος τριών διαφορετικών ρατσών. Το Tomme de Savoie έχει ημίσκληρη υφή,
προσιτά γήινα και βοτανικά αρώματα και είναι μια από τις καλύτερες επιλογές
για το καθημερινό τραπέζι.
Χώρα |
Γαλλία |
Υφή |
Ημίσκληρο |
Παστερίωση |
Παστερίωσης |
Γάλα |
Αγελαδινό |
Ταιριάζει με |
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ & ΕΡΥΘΡΑ ΟΞΙΝΑ |
|
|
Brie de Meaux
|
|
Το Brie de Meaux είναι γνωστό από την εποχή του Καρλομάγνου. Η κόμησα της Καμπανίας Blanche de Navarre, το έστελνε σαν δώρο στον βασιλιά Φίλιππο Η ονομασία του προέρχεται από την πόλη Meaux, ενώ η καταγωγή του από το αβαείο της Notre Dame de Jouarre. Είναι το τυρί που ο Ταλλευράνδος ονόμασε "Βασιλιά των τυριών" και "τυρί των Βασιλιάδων" το 1815 στην Σύνοδο της Βιέννης.
Με πιστοποιητικό AOC από το 1980, το Brie de Meaux έχει λεπτή και αφράτη φαγώσιμη κρούστα, η δε υφή του είναι κρεμώδης και μαλακή, με γεύση αρκετά έντονη (όταν ωριμάσει) και με μιά υποψία αμμωνίας.
Η παραγωγή Brie de Meaux περιορίζεται στις περιοχές του Seine-et-Marne, Loiret, Meuse, Aube, Marne, Haute-Marne και Yonne.
Χώρα |
Γαλλία |
Υφή |
Μαλακό |
Παστερίωση |
Φρέσκο |
Γάλα |
Αγελαδινό |
Ταιριάζει με |
ΣΑΜΠΑΝΙΑ & ΑΦΡΩΔΗ |
|
|
Comté
|
|
Το Comté Juraflore είναι ένα αρμυρό, ήπιο τυρί, με λεπτά, φρουτώδη αρώματα με γεύση που αλλάζει ανάλογα με την ωρίμανσή του από την εποχή που αρμέχτηκε το γάλα.
Οπως το Emmendal, to Comté είναι τέλειο τυρί για fondu.
Πληροφορίες
Χώρα |
Γαλλία |
Υφή |
Σκληρό |
Παστερίωση |
Φρέσκο |
Γάλα |
Αγελαδινό |
Ταιριάζει με |
MERLOT & ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΩΔΗ |
|
|
Gorgonzola Cremoso Oro Tossi
|
|
Ο Tossi κάνει ίσως την καλύτερη gorgonzola της Ιταλίας. Με έξτρα ωρίμανση κατά 3 μήνες σε χαμηλή θερμοκρασία, η
gorgonzola του Tossi είναι εξαιρετικά κρεμώδης με ισορροπημένα αρώματα κρέμας και οξύτητας, απαλή και γλυκιά, σερβιρεται μόνο με κουτάλι.
Χώρα |
Ιταλία |
Υφή |
Blue Cheese |
Παστερίωση |
Παστερίωσης |
Γάλα |
Αγελαδινό |
Ταιριάζει με |
ΡΟΖΕ |
|
|
Toma Blue Ale Erbe
|
|
Από τα πολύ σπάνια μπλε τυριά της Ιταλίας. Η μέθοδος εισροής του μύκητα της πενικιλίνης είναι απολύτως φυσική για αυτό και τα μπλε στίγματα είναι λίγα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του κουράρεται με τα βότανα της περιοχής και αποκτά μια βοτανικότητα στην παλέτα των αρωμάτων που σπάνια συναντούμε σε τυριά.
Χώρα |
Ιταλία |
Υφή |
Blue Cheese |
Παστερίωση |
Παστερίωσης |
Γάλα |
Αγελαδινό |
Ταιριάζει με |
RIESLING & ΛΕΥΚΑ ΦΡΟΥΤΩΔΗ |
|
|