(29/01/20) Τα ''Grand Terroir'' της Καραϊβικής

20,00 €
Διαθεσιμότητα: Εξαντλημένο
SKU
VP0071
Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος μας συνοδεύει σε ένα γευσιγνωστικό ταξίδι, με έξι διαφορετικά ρούμια. Από την Τζαμάικα, τα Μπαρμπάντος και την Γουατεμάλα έως την Μαρτινίκα, την Αγία Λουκία και τα Φίντζι. Θα γνωρίζουμε τον κάθε οίκο που τα παράγει ξεχωριστά, όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής τους αλλά και το γευστικό τους προφίλ και ταυτοχρόνως θα μάθουμε ιστορικά στοιχεία για τον κάθε οίκο. Η δοκιμή θα γίνει συνδυαστικά με τις χειροποίητες σοκολάτες της ÉSOPHY. Κάθε ρούμι θα έχει τη δική του σοκολάτα!
Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται είναι ενδεικτικές

Τα Ρούμια που θα δοκιμάσουμε

Plantation xaymaca 43% alc./vol. Πρόκειται για ένα ρούμι από την Τζαμάικα, από τα αποστακτήρια Clarendon και Long Pond, που πλέον ανήκουν στον οίκο Plantation. Η πρώτη ύλη είναι η μελάσα, η οποία υπόκεινται σε διαδικασία ζύμωσης έως τρεις εβδομάδες. Η διαδικασία της απόσταξης, συντελείται σε χάλκινο άμβυκα. Το ρούμι που προκύπτει, έχει μια πλούσια μύτη με όμορφες νότες από ανανά και καψαλισμένη μπανάνα, ενώ καθώς το γευόμαστε αντιλαμβανόμαστε τροπικά φρούτα, γλυκόριζα και καπνό. Plantation xo 20th anniversary 40% alc./vol. Το Plantation xo 20th anniversary, είναι ένα ρούμι που προέρχεται από τα Barbados και συγκεκριμένα από το αποστακτήριο West Indies Rum Distillery, που έχει περάσει στην κατοχή του οίκου Plantation. Η πρώτη ύλη του συγκεκριμένου ρουμιού είναι η μελάσα. Η ζύμωση, διαρκεί 3 με 5 ημέρες και η διαδικασία απόσταξης γίνεται σε αποστακτήρα στήλης και σε χάλκινο άμβυκα. Εκ των υστέρων, γίνεται μια πρώτη φάση παλαίωσης, στον τροπικό κύκλο για περίπου 8 με 10 έτη, σε ex-bourbon βαρέλια και μια δεύτερη φάση παλαίωσης, στο Κονιάκ για περίπου 2 με 10 έτη σε ex-Ferrand βαρέλια. Το αποτέλεσμα, είναι ένα πλούσιο στην μύτη ρούμι, με όμορφες νότες από sherry και καψαλισμένων μπαχαρικών, ενώ στην παλέτα μας γευόμαστε κακάο, σταφίδα, δαμάσκηνο και καπνό. Plantation Fiji Vintage 44,8% alc./vol. Πρόκειται για ένα ρούμι από το South Pacific Distillery, από τα Fiji. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του συγκεκριμένου ρουμιού είναι η μελάσα, η οποία δέχεται ζύμωση διάρκειας 5 ημερών. Το ρούμι παράγεται και σε χάλκινο άμβυκα αλλά και σε αποστακτήρα στήλης και χαίρει 7 χρόνης τροπικής παλαίωσης στα Fiji, σε ex-bourbon βαρέλια αλλά και παλαίωσης στο Κονιάκ, σε ex-Ferrand βαρέλια για επιπλέον δύο χρόνια. Το αρχικό του άρωμα θυμίζει θαλασσινή αύρα, που σε δεύτερη επαφή αντιλαμβανόμαστε νότες αποξηραμένου φασκόμηλου, αποξηραμένα λουλούδια, φραγκόσυκο, πεκάν, μπανάνα και μοσχοκάρυδο. με την είσοδο του στο στόμα μας, γευόμαστε καστανή ζάχαρη, σταφύλι, κυδώνι, καραμέλα και τζίντζερ. Clement Select Barrel 40% alc./vol. Το ρούμι Clement προέρχεται από το γαλλόφωνο νησί της Καραϊβικής, που λέγεται Μαρτινίκα. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ρουμιού είναι ότι σαν πρώτη ύλη, χρησιμοποιείται ο φρέσκος χυμός ζαχαροκάλαμου, και υπόκεινται 48ωρη διαδικασία ζύμωσης, πριν οδηγηθεί στον αποστακτήρα στήλης ώστε να ευοδωθεί η παραγωγή του. Παλαιώνει σε διαλεγμένα ex-bourbon βαρέλια για 3 χρόνια. Τα αρώματα της βανίλιας, της καρύδας, του γρασιδιού και των λουλουδιών, γίνονται πλήρως αντιληπτά τόσα στην μύτη όσο και στον ουρανίσκο μας καθώς ‘’σβήνει’’ με μια ντελικάτη επίγευση με έντονες τις νότες ξύλου. Botran Solera Reserva 15 Years Το αποστακτήριο Casa Botran, είναι υπέυθυνο για την παραγωγή του συγκεκριμένου ρουμιού. Η πρώτη ύλη, είναι το σιρόπι, από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου, το οποίο ζυμώνεται για 48 ώρες έως ότου οδηγηθεί στον αποστακτήρα στήλης. Το ρούμι αυτό έχει παλαιώσει με την μέθοδο solera στα βουνά της Γουατεμάλας χρησιμοποιώντας βαρέλια από λευκή βελανιδιά και ex-bourbon βαρέλια, που παλαιότερα στέγαζαν Sherry και Port. Διακατέχεται από μια πυκνή και πολύπλοκη μύτη, γεμάτη βανίλια, βερίκοκου και ελαφριές νότες πορτοκαλιού. Στο στόμα μας αντιλαμβανόμαστε τον εκρηκτικά ντελικάτο χαρακτήρα, με νότες μαύρου πιπεριού, μοσχοκάρυδου, κανέλας, που κλείνει με μια υπέροχα ξηρή επίγευση. Chairman’s Reserve Forgotten Casks 40% alc./vol. Το Chairman’s Reserve Forgotten Casks είναι ένα από τα πιο ισορροπημένα και πολυδιάστατα ρούμια της κατηγορίας του. Ένα ρούμι με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία. Στις 2 Μαιου του 2007 στο χώρο του αποστακτηρίου της St.Lucia Distillers στη κοιλάδα Roseau ξέσπασε μία μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ένα μέρος των εγκαταστάσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του αποστακτηρίου δεν υπαίστει ζημιά, αλλά προέκυψαν σοβαρά προβλήματα έλλειψης χώρου αποθήκευσης των βαρελιών και παλαίωσης των αποσταγμάτων. Κατά την αναστάτωση που ακολούθησε ο Cyril Mangal (Cellar Master) άρχισε να τοποθετεί βαρέλια στα πιο απίθανα μέρη στον χώρο του αποστακτηρίου. Κάποια από αυτά τα βαρέλια ξεχάστηκαν, και ανακαλύφθηκαν πριν από λίγα χρόνια για να μας δώσουν το πολυβραβευμένο ρούμι της σειράς Chairman’s, το Forgotten Casks. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο Blend με το σήμα κατατεθέν ρούμι της εταιρίας, το Chairman’s reserve, παλαιωμένο επιπλέον 4 με 5 έτη. Προέρχεται από απόσταξη ζυμωμένης μελάσας 48 ωρών, σε αποστακτήρα στήλης αλλά και σε χάλκινο άμβυκα. Το άρωμα του είναι διανθισμένο με νότες βανίλιας, διακριτικού καπνού και κηρύθρας, που ολοκληρώνεται με ένα ντελικάτο γευστικό αποτέλεσμα με ξηρή αίσθηση και νότες μελιού.

Παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος

Το όνομά του το έχουμε συναντήσει σε ορισμένα από τα σπουδαιότερα Αθηναϊκά μπαρ, ενώ η δεκαπενταετής και πλέον εμπειρία του ως bartender πλέον εκφράζεται μέσα από την προώθηση προϊόντων που και ο ίδιος αγαπά. Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της Tsaknakis Premium Brands, σε θέματα που αφορούν το αλκοόλ, με μεγάλη του αδυναμία να αποτελεί το ρούμι. Ταξιδεύει ασταμάτητα προτείνοντας διαμάντια από την Καραϊβική και την Λατινική Αμετική, δημιουργεί cocktail που αγαπούν την tiki κουλτούρα, και στον ελεύθερο χρόνο του γελά δυνατά, μελετά το ρούμι, ζωγραφίζει, δοκιμάζει συνεχώς νέα προιόντα.

Στοιχεία Εκδήλωσης:


Ημερομηνία: Τετάρτη 29 Ιανουαρίου - 19:30.
Χώρος: #inthehouse Bar του House of Wine, Εθνικής Αντιστάσεως 40

Κρατήσεις: Μέσω Internet  ή και τηλεφωνικά - 210 6773315



Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν αξιολογήσεις. Παρακαλώ, συνδεθείτε ή δημιουργήστε ένα λογαριασμό