Tagged with 'Βραβεία'

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης: Ζήτω ο Βασιλιάς!

Από τον Τ. Πικούνη

Αφορμή για το άρθρο αυτό έδωσε η πρόσφατη βαθμολόγηση 114 ελληνικών κρασιών από τον Guru των διεθνών κριτών κρασιών, τον Robert Parker, που με τις κρίσεις του και τις απόψεις του διαμορφώνει τις προτιμήσεις των οινόφιλων σε όλο τον κόσμο, και ουσιαστικά καθορίζει τις τιμές των κρασιών, ακόμα και του Μπορντώ! Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο του House of Wine εδώ.

Μέσα στα πρώτα λοιπόν 16 κρασιά που βαθμολογήθηκαν με περισσότερο από 90/100, Ασύρτικα της Σαντορίνης είναι τα 9, ποσοστό δηλαδή 56,25%! Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά: Από τα 62 ελληνικά κρασιά που έχουν βαθμολογηθεί από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα πάνω από 90/100, τα 34 είναι Ασύρτικα Σαντορίνης, δηλαδή το 54,83% του συνόλου!

Ασύρτικο λοιπόν! Και μάλιστα Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι το θέμα μας σήμερα...

Διαβάστε Περισσότερα

International Trophy για τον Αργυρό από το Decanter

Όσο περνάει ο καιρός και αναλύονται τα αποτελέσματα του μεγάλου διαγωνισμού του βρετανικού περιοδικού Decanter, τόσο αποκαλύπτονται οι επιτυχίες των ελληνικών κρασιών.

Το να κερδίζει ένα ελληνικό κρασί ένα από τα Διεθνή Τρόπαια (International Trophy) σε ένα από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς του κόσμου είναι μια τεράστια αναγνώριση τόσο για το κρασί όσο και για τον παραγωγό και την ελληνική οινοποιία γενικότερα.

Το Κτήμα Αργυρού - Βαρέλι 2010  έλαβε το Διεθνές Tρόπαιο σαν το καλύτερο μονοποικιλιακό λευκό πάνω από 10 λίρες στον διαγωνισμό του περιοδικού Decanter! Ανάμεσα σε πραγματικά "θηρία" της παγκόσμιας παραγωγής οίνου, με αντιπάλους τα μονοποικιλιακά λευκά όλου του κόσμου (της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης) το ελληνικό κρασί του Αργυρού εξέπληξε ακόμα και αυτούς που το επέλεξαν!

Διαβάστε Περισσότερα

Το Decanter βραβεύει τα ελληνικά λευκά

Το γνωστό περιοδικό οίνου Decanter δημοσιεύει στο τεύχος του Αυγούστου 2009 τα αποτελέσματα μιάς εκτεταμένης δοκιμής ελληνικών λευκών κρασιών. Από ένα εξαιρετικό panel ειδικών του οίνου, μεταξύ των οποίων και ο έλληνας Νίκος Μάνεσης, ο πολυγραφότατος συγγραφέας οίνου, δοκιμάστηκαν 86 λευκά ελληνικά κρασιά.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τους ίδιους τους δοκιμαστές!...

Διαβάστε Περισσότερα

Μπουτάρης και Σκούρας στα 100 κορυφαία οινοποιεία του κόσμου!

Μιά σημαντική διάκριση, που ασφαλώς τιμά την Ελλάδα γενικά, απέσπασαν δύο Ελληνικά οινοποιεία: το Οινοποιείο Σκούρα και το Οινοποιείο Μπουτάρη: Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Wine & Spirits τα κατέταξε ανάμεσα στα 100 κορυφαία οινοποιεία του κόσμου. Τα κριτήρια επιλογής ήσαν η άριστη βαθμολόγηση των κρασιών κάθε οινοποιείου κτα΄το 2009.

Η τελετή της βράβευσης έγινε στο "Galleria", στο San Francisco Design Center, την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Διαβάστε Περισσότερα

Οινοποιείο της Χρονιάς το Κτήμα Γεροβασιλείου

Είναι μεγάλη χαρά για όσους έχουν σχέση με τον οίνο στην Ελλάδα, οι διεθνείς αναγνωρίσεις των ελληνικών προιόντων οίνου, αλλά και των ελλήνων παραγωγών, που αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Η πιό πρόσφατη επιτυχία στον τομέα αυτό είναι ασφαλώς η βράβευση του κτήματος Γεροβασιλείου και η ανακύρηξή του ως "Οινοποιείο της Χρονιάς" για το 2009 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO). Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του 7ου Κονγκρέσου του CEUCO στο Santiago de Compostela στην Ισπανία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Διαβάστε Περισσότερα

Gentilini Ρομπόλα στα 100 Top κρασιά του 2010 από το περιοδικό Wine Enthousiast!

Μια μεγάλη νέα επιτυχία του Gentilini στο διεθνή χώρο, ήρθε να συμπληρώσει τις τόσες επιτυχίες του γνωστού Οινοποιείου της Κεφαλονιάς: Η ρομπόλα του κτήματος (Gentilini Ρομπόλα) βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία κρασιά του γνωστού και πολύ έγκυρου περιοδικού Wine Enthousiast. Και μάλιστα με βαθμολογία  90/100! .....

Διαβάστε Περισσότερα

"Κρασί της Εβδομάδας" το Κτήμα Αργυρού 2009 από το Businessweek

Με τίτλο "A Sun-Soaked Wine from Santorini" ("Ένα κρασί μεμάτο ήλιο", σε ελεύθερη μετάφραση) και υπότιτλο "The delightful 2009 Estate Argyros from the Greek islands of Santorini combines a gravel-like minerality with notes of honey, lemon, and herbs" ("Το θαυμάσιο 2009 του Κτήματος Αργυρού από το Ελληνικό νησί της Σαντορίνης συνδυάζει την μεταλλικότητα με νότες μελιού, λεμονιού και βοτάνων"), η ηλεκτρονική έκδοση του Businessweeek ανακηρύσσει την Σαντορίνη του 2009 του Κτήματος Αργυρού σαν "Tο κρασί της Εβδομάδας" .

Διαβάστε Περισσότερα

Έξω πάμε καλά: Τα κορυφαία εστιατόρια των ΗΠΑ ψηφίζουν ελληνικά κρασιά!

Έξω πάμε καλά:

Ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρη η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (του Μεγάλου): "Έξω πάμε καλά..." και αυτή ισχύει ιδιαίτερα για το κρασί. Τα καλά νέα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Το εγκυρότατο Αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits, στο τεύχος του Απριλίου, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που αφορούσε στα κρασιά που διαθέτουν στις λίστες τους τα μεγαλύτερα εστιατόρια της Αμερικής (The Annual Restaurant Poll). Είναι μια δημοσκόπηση που διεξάγεται κάθε χρόνο και που μέχρι σήμερα ΠΟΤΕ δεν περιέλαβε κάποιο ελληνικό κρασί. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά και ευχάριστο για την ελληνική οινοποιία το γεγονός ότι εφέτος η "παράδοση" αυτή κυριολεκτικά συντρίφτηκε: Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά οκτώ(8) παρακαλώ ελληνικά κρασιά έχουν τη θέση τους στην πολύ σημαντική αυτή λίστα!

Διαβάστε Περισσότερα

Vinalies Inernationales: Νέες Ελληνικές διακρίσεις

Πέντε χρυσά και οκτώ αργυρά μετάλλια ήταν η ελληνική συλλογή στον διεθνή διαγωνισμό Vinalies Internationales 2011 που έγινε στο Παρίσι, και όπου δοκιμάστηκαν 3,327 κρασιά από την Γαλλία και όλο τον κόσμο. Αλλά επί πλέον, και μια ιδιαίτερη τιμητική διάκριση για την Ελλάδα και το Κτήμα Κ. Λαζαρίδη: Το πολυβραβευμένο Chateau Julia Merlot 2008, πέρα από το χρυσό μετάλλιο ξεχώρισε με τη μέγιστη διεθνή διάκριση σαν ο καλύτερος ερυθρός οίνος του διαγωνισμού!

Οργανωμένος από την Ένωση των Οινολόγων της Γαλλίας (Union des Œnologues de France) , και με 135 διεθνείς οινολόγους που συνθέτουν τις επιτροπές αξιολόγησης από 5 έως 7 κριτές, ο διαγωνισμός έδωσε τα περίπου 900 βραβεία του (το 30% των συμμετοχών) στην Γαλλία (474), στην Ισπανία (47), στην Χιλή (40), στην Ιταλία (24), στην Ελλάδα (13), στην Αργεντινή (12) και τα υπόλοιπα βραβεία σε κάποιες από τις 47 χώρες που συμμετείχαν.

Διαβάστε Περισσότερα

Η συλλογή Διεθνών βραβείων καλά κρατεί...

Η συλλογή Διεθνών βραβείων καλά κρατεί για το Ελληνικό κρασί....

Μαζί σχεδόν με την ανακοίνωση των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Vinalies Internationales 2011 έχουμε και την ανακοίνωση των βραβείων του Διαγωνισμού Challenge International du Vin, στον οποίο επίσης τα Ελληνικά κρασιά διακρίθηκαν με 12 χρυσά μετάλλια, 13 αργυρά και 11 χάλκινα. Συνολικά 36 βραβεία απενεμήθησαν στις ελληνικές συμμετοχές, έναντι 35 πέρυσι.

Ο διαγωνισμός έγινε για 35η χρονιά στην Bourg του Bordeaux στις 8 και 9 Απριλίου 2011. Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού 4.624 κρασιά όλων των κατηγοριών από 35 χώρες δοκιμάστηκαν από 768 οινογνώστες που προέρχονταν από την βιομηχανία του Οίνου αλλά και από ενώσεις καταναλωτών και φίλων του Οίνου...

Διαβάστε Περισσότερα