HOW Blog

The judgement of PARadISo

Από τον Γ. Μιχαήλο



‘Η ταπεινότητα είναι ένα χαρακτηριστικό στον άνθρωπο, που με το πέρασμα του χρόνου καταφέρνει να δυναμώνει το Εγώ του’… μου είπε αποχαιρετώντας με χτες το βράδυ ο Χρήστος Αϊβαλής. Ήταν μια φράση η οποία ομολογώ πως με έβαλε σε αρκετές σκέψεις.

Όλο αυτό το διάστημα δεν μίλησα δημοσίως για το επερχόμενο γεγονός της παρουσίασης του ‘Αρμακά’, του νέου, πανάκριβου, όπως φημολογείται (μιας που στο σημείο αυτό δεν έπεσαν οι μάσκες), κρασιού, του ταλαντούχου οινοποιού.

Διαβάστε Περισσότερα

ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2012, η Ελλάδα των Δημιουργών

Ελλάδα των Δημιουργών" έχει σαν υπότιτλο το φετεινό Οινόραμα... και πολύ σωστά!  Η έκθεση Οινόραμα είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό ραντεβού του ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου. Η μοναδική επαγγελματική έκθεση του είδους, που διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum, από το 1994, και εφέτοςέχειασφαλώς μια ιδιαίτερη και περισσότερο συμβολική σημασία...

Στο Οινόραμα 2012 μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και να δείτε μηχανήματα και εφόδια για την αμπελουργία και την οινοποίηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Bloomberg:Γλωσσοδέτες τα ονόματα των κρασιών και ποικιλιών μας!

Η έκθεση New York Wine Expo, που πραγματοποιήθηκε στο Jacob K. Javits Convention Center από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου, είχε κάτι για όλους: Ελληνικά κρασιά για τους περίεργους, φυσικά κρασιά για όσους προέχει η υγεία (η παραγωγός εταιρεία Domodimonti λέει ότι το κρασί της είναι χημικά ισορροπημένη για την πρόληψη της ζαλάδας και του πονοκεφάλου), κρασιά για τα κορίτσια ( από την Happy Bitch Wines), ακόμα και κρασιά για τις νοικοκυρές, από τη πραγματική νοικοκυρά του Νιου Τζέρσεϋ Τερέζα. Ο διευθυντής της έκθεσης Ed Hurley μας είπε ότι δεν υπήρξε κάποια κυρίαρχη τάση φέτος, οπότε η Expo είχε περισσότερα ένα "διεθνές ύφος» ... "

Διαβάστε Περισσότερα

Ανακαλύπτοντας το απροσδόκητο

Από τον Γ. Μιχαήλο


Θα έλεγα ότι ήταν μια ήσυχη σχετικά εβδομάδα, πιθανολογώ μάλιστα ότι επικράτησε η ηρεμία που πάντα προηγείται της ‘καταιγίδας’, μιας που οι επόμενες εφτά ημέρες τα έχουν όλα. Ταξίδι στην Θεσσαλονίκη για τον διεθνή διαγωνισμό οίνων, οργάνωση της τυφλής γευστικής αντιπαράθεσης της νέας ναυαρχίδας του Αϊβαλή δίπλα σε κρασιά, ιερά ‘τέρατα’, του παγκόσμιου αμπελώνα και φυσικά το πολυαναμενόμενο Οινόραμα, για όλους εμάς τους φανατικούς οινόφιλους.

Ωστόσο υπήρξε μια συγκεκριμένη στιγμή την εβδομάδα που πέρασε, από εκείνες που αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη και που καταφέρνει μέσα στο μυαλό μου να δικαιολογεί την εμμονή των Γάλλων, στην δυσνόητη έννοια του terroir. Τι κάνεις λοιπόν όταν ψάχνοντας μπαταρίες για την ξυριστική σου μηχανή, πέφτεις ‘μούρη με μούρη’ με μια φιάλη Chateau Pontet-Canet του 2001, ‘ξεχασμένη’ στο σκρίνιο του σαλονιού σου;

Διαβάστε Περισσότερα

Ξεκινά ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης

Οι διαδικασίες διοργάνωσης του `12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης` φτάνουν προς το τέλος τους, με συλλογή 614 δειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβακία, Ρουμανία, Τουρκία).

Στις 12, 13 και 14 Μαρτίου 2012, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, 35 προσκεκλημένοι και διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό (20) και την Ελλάδα (15), θα δοκιμάσουν και θα βαθμολογήσουν τα δείγματα, στις εξής κατηγορίες:

Διαβάστε Περισσότερα

Ο νέος είναι ωραίος ή ο παλιός αλλιώς;

Από τον Γ. Μιχαήλο


Προτιμάτε τον καφέ σας δυνατό και σκέτο ή γλυκό και με μια γενναία κουταλιά κρέμας; Μήπως όσοι ‘θέσατε’ τον εαυτό σας στην πρώτη κατηγορία αρέσκεστε σε νεαρά, γεμάτα ‘ποικιλιακό’ φρούτο, τανικά κρασιά, ενώ οι υπόλοιποι, δείχνετε μια έφεση προς τα πιο λεπτά αρώματα και γεύσεις ενός Pinot Noir, ή ακόμα περισσότερο προς το πολύπλοκο ‘μπουκέτο’ και τον ‘στρογγυλεμένο’, μαλακό, χαρακτήρα που έχει αναπτύξει ένα κρασί παλαιωμένο για αρκετά χρόνια στη φιάλη;

Διαβάστε Περισσότερα

Μία εβδομάδα γεμάτη κρασιά

Από τον Γ. Μιχαήλο


 Μία εβδομάδα κατά την οποία η γευστική δοκιμή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν αυτή που πέρασε. Είχα την χαρά να δοκιμάσω πολλά και ενδιαφέροντα κρασιά 4 εκ των οποίων των οποίων ξεχώρισα και τις γευσιγνωστικές σημειώσεις τους μοιράζομαι παρακάτω.

Διαβάστε Περισσότερα

O Αλέξανδρος Σακκάς δοκιμάζει τις "Πλαγιές Γερακιών"

Ζητήσαμε από τον Αλέξανδρο Σακκά, γνωστό συγγραφέα και κορυφαίο κριτικό οίνου να δοκιμάσει τα "Γεράκια", τις "Πλαγιές Γερακιών-Ερυθρός" και τις "Πλαγιές Γερακιών-Λευκός" του Κτήματος Αβαντίς που από την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου διαθέτει αποκλειστικά το House of Wine (σε προαγορά το πρώτο, μετά το Πάσχα το δεύτερο). Ο κ. Σακκάς ανταποκρίθηκε άμεσα, και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό, αλλά και για την κριτική του που θα διαβάσετε στη συνέχεια.

Διαβάστε Περισσότερα

Γεράκια: Το χρονικό μιας συνεργασίας

Στο κρασί, όπως και στη ζωή, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος «ζω απ’ αυτό» και ο δρόμος «ζω για αυτό». Ευτυχώς, έχω συνειδητά διαλέξει το δεύτερο. Δεν κάνω κρασί για να ζήσω. Ζω για να κάνω κρασί με οποιοδήποτε κόστος."

Αυτά τα λόγια του Απόστολου Μούντριχα είχα διαβάσει σε συνέντευξή του στο "Αθηνόραμα", και θυμάμαι καλά ότι τότε -πριν τον γνωρίσω- είχα χαμογελάσει... Τα αρκετά χρόνια που κουβαλάω στην πλάτη μου με έχουν κάνει "απρόσβλητο" σε τέτοιου είδους δηλώσεις...

Ήξερα πολύ καλά τα κρασιά του, -που διαθέταμε ήδη με επιτυχία από το House of Wine, που θεωρούσα και θεωρώ εξαιρετικά, ήξερα πολλά για το κτήμα Αβαντίς, για την ιστορία του κτήματος αλλά και του Απόστολου, αλλά τον Απόστολο δεν τον είχα γνωρίσει.

Διαβάστε Περισσότερα

Η συνταγή του Αλέκου: Ρέγγα με γιαούρτι

Από τον Τ. Πικούνη



Νά' μαστε μετά την Καθαρά Δευτέρα, πίσω στην καθημερινότητά μας. Και με όσους μίλησα σήμερα το πρωί, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας το πέρασαν με διάφορα χωνευτικά, "μαντζούνια", αφεψήματα και άλλα προϊόντα της επιστήμης αλλά και της ...παράδοσης της γιαγιάς, προσπαθώντας το ακατόρθωτο: Να καταφέρουν να χωνέψουν τα όσα έφαγαν το μεσημέρι... ή μάλλον, για να είμαι ειλικρινής, τα όσα φάγαμε το μεσημέρι.

Είναι γεγονός ότι τα σαρακοστιανά -υποτιθέμενα- "νηστήσιμα" είναι ακαταμάχητα. Για όλους δε τους οινόφιλους οι τόσοι πολλοί συνδυασμοί που προσφέρονται με λευκά αλλά και ροζέ κρασιά, κάνουν την ημέρα αυτή μια γευστική και οινική πανδαισία...

Διαβάστε Περισσότερα