HOW Blog

Φωτογραφίες από το Σεμινάριο Γευσιγνωσίας

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 7:00 μμ ξεκίνησε το Σεμινάριο Γευσιγνωσίας που διοργανώθηκε από το House of Wine στο εστιατόριο Paradiso. Ο Γρηγόρης Μιχαήλος, Σύμβουλος Οίνου του House of Wine αλλά και ιδιοκτήτης του Paradiso οδήγησε με πολύ κέφι τους συμμετέχοντες στα πρώτα βήματα της γευσιγνωσίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Από τη Τσεχία με αγάπη

Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



Αυτή την εβδομάδα με είχε πιάσει μια δημιουργική γαστρονομική έξαρση. Αναζητούσα σε περιοδικά, βιβλία και site συνταγές που μου κάνουν εντύπωση και επιχειρούσα την « εκτέλεση τους». Ήδη κατάφερα να κάνω παντζάρια με κιμά και μπεσαμέλ, χοιρινό με σπαράγγια, κοτόπουλο γεμιστό, παντσέτα στο φούρνο με δεντρολίβανο και πορτοκάλι και βελουτέ σούπα με λαχανικά. Ευτυχώς είχα καλά αποτελέσματα, ακολουθώντας τις οδηγίες και που και που προσθέτοντας τις δικιές μου πειραματικές πινελιές. Η μαγειρική λοιπόν και τα πιάτα δεν με ανησύχησαν αυτό που ήθελα να βρω μετά είναι με τη να τα συντροφεύσω, ώστε να έχω την « διαστροφική « τέλεια γαστρονομική εμπειρία. Στο ψυγείο μου είχα έντονη τσέχικη παρουσία από την ξανθιά Pilsner. Δοκίμασα και σαν χαμαιλέοντας ταίριαζε με όλες τις γεύσεις.

Διαβάστε Περισσότερα

H "Έκτη Αίσθηση"

Από τον Τ. Πικούνη


Έχω πολλές φορές αναφερθεί στην "έκτη αίσθηση" στο κρασί. Όσοι από τους φίλους του House of Wine μου έχουν κάνει την τιμή να  διαβάσουν προηγούμενα άρθρα μου, γνωρίζουν ότι η "έκτη αίσθηση" στην οποία αναφέρομαι συχνά, είναι η γνώση. Η γνώση γύρω από το κρασί που πίνουμε, τον οινοποιό, τις μεθόδους οινοποίησης, τα προηγούμενα "κατορθώματα" του οινοποιείου, η γνώση της ιστορίας του, αλλά και των απόψεων άλλων για το συγκεκριμένο κρασί, διακεκριμένων οινοκριτικών, οινοδημοσιογράφων κλπ. κλπ. Αποτελεί δε ένα σημαντικό "καταλύτη" στην απόλαυση του κρασιού, ενισχύοντας όλες τις άλλες αισθήσεις. Και αυτό γιατί η γνώση είναι μια διανοητική λειτουργία που παρεμβαίνει δυναμικά στην αισθησιακή "αποκωδικοποίηση" των "σημάτων" που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τις άλλες αισθήσεις και στην τελική "απόφαση" και "κρίση" του.

Διαβάστε Περισσότερα

Μπύρα από το τόπο σου… και είναι καλή!

Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στο λεξιλόγιο μας η λέξη μικροζυθοποιία και στις επιλογές μας για το αφρώδες ποτό άρχισε να παίζει δυναμικά το παραλλαγμένο ρητό “μπύρα από το τόπο σου και ας είναι…”

Δεν σας κρύβω ότι αυτή η εξέλιξη με χαροποιεί ιδιαίτερα. Οι ελληνικές μικροζυθοποιείες φυτρώνουν συνεχώς και στην συνέχεια ανθίζουν και μας αφήνουν να μυρίσουμε και να γευτούμε τα μοναδικά αρώματα του κάθε τόπου και να τα πάρουμε μαζί μας αποτυπωμένα στο γευστικό μας υποσυνείδητο.

Διαβάστε Περισσότερα

Σεμινάριο: Εισαγωγή στη Γευσιγνωσία

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε δεχθεί email φίλων του House of Wine που μόλις άρχισαν τη φιλία τους με το κρασί και με τα τόσα θαυμάσια γύρω από αυτό. Ζητούν πληροφορίες, υποβάλλουν ερωτήσεις, μας ρωτούν πως θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα και -κυρίως- να καταλάβουν τα στοιχειώδη γύρω από το κρασί. Και το θέμα που απασχολεί τους περισσότερους είναι το πως δοκιμάζουμε ένα κρασί.

Αποφασίσαμε λοιπόν να οργανώσουμε ένα εισαγωγικό σεμινάριο για το κρασί που να απευθύνεται ακριβώς σε αυτούς τους νέους φίλους του κρασιού, στους "αρχάριους".

Διαβάστε Περισσότερα

Wild Thing

Από τον Γ. Μιχαήλο


Λευκό ή κόκκινο κρασί; Φυσικός φελλός ή βιδωτό πώμα; Άγριες ζύμες ή καλλιεργημένες ζύμες; Θα μπορούσα με ευκολία να πω, ότι ο κόσμος του κρασιού είναι γεμάτος διλήμματα, τα οποία ευτυχώς, πολλές φορές αρκεί μόνο να καταγράφω, χωρίς να πρέπει η απάντηση να είναι υποχρεωτικά, είτε μόνο το ένα, είτε το άλλο. Θεωρώ ότι όλες οι απαντήσεις σε αυτά τα διλήμματα, έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των προσωπικών προτιμήσεων του καθενός από εμάς.

Από την άλλη πλευρά βέβαια με ενδιαφέρει πολύ να αντιληφθώ το σκεπτικό κάποιων οινοπαραγωγών, οι οποίοι με τη σειρά τους προτιμούν να φτιάξουν το κρασί τους, χρησιμοποιώντας τις ελεύθερες ή άγριες ζύμες που υπάρχουν στη φύση, παίζοντας ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, με απρόβλεπτη πολλές φορές εξέλιξη, αντί να προτιμήσουν την ‘προχωρημένη’ πια και στην περίπτωση του κρασιού τεχνολογία, φτάνοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ‘by the easy way’.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάπορος ο εξαιρετικός



Δοκίμασα το Διάπορο για πρώτη φορά στη ΔΕΤΡΟΠ σερβιρισμένο από τον Αντώνη Κιοσέογλου, τον οινολόγο του κτήματος. Επειδή το βρήκα απίστευτο, είπα να το ξαναπιώ στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα το συνοδεύσω με αντάξια πιάτα.

Γιατί αυτό το ξινόμαυρο με 13% πρόσμιξη Syrah αξίζει τα καλύτερα!...

Διαβάστε Περισσότερα

ΕΦΚ στο κρασί: Μην επιτρέψουμε το έγκλημα!

Από τη στιγμή που ακούσαμε την είδηση θέλαμε να γράψουμε σχετικά με την εξωφρενική αυτή "ιδέα". Εντούτοις περιμέναμε την ανακοίνωση των επισήμων εκπροσώπων του αμπελοοινικού χώρου, πριν αναφερθούμε και εμείς στην απειλή.

Σήμερα λοιπόν λάβαμε την ανακοίνωση και το Δελτίο Τύπου που έστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στα ΜΜΕ καθώς επίσης και την επιστολή που εστάλη από τον ΣΕΟ στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στην Τρόικα και στην Task Force, για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, τα οποία και επισυνάπτουμε.

Διαβάστε Περισσότερα

Δίπλα στην Τέχνη: Όταν η ποίηση γίνεται ζωγραφική...

Εχθές το βράδυ, είχαμε την χαρά να παρευρεθούμε στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Κριστέλλας Δημητρίου, στην TITANIUM YIAYIANNOS GALLERY. Σε ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο, όπου το House of Wine ώς Χορηγός Oίνου σε συνεργασία με την Μπουτάρη Οινοποιητική προσέφεραν τη ΓΟΥΜΕΝΙΣΑ , που απόλαυσαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν (και ήταν πολλοί, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες).

Διαβάστε Περισσότερα

Διαφορετικά κρασιά για διαφορετικές εποχές;

Διαφορετικά κρασιά για διαφορετικές εποχές; Από τον Allen Balik 


Προχθές το βράδυ ετοιμαζόμουν να μαγειρέψω για δείπνο linguini μα μύδια, με λευκό κρασί και μια ιδέα λάδι. Και ξαφνικά, κάτι δεν μου πήγαινε... Ο χειμώνας έχει φτάσει πια, και οι ετοιμασίες του δείπνου μου κάπου δεν ταίριαζαν με την αίσθησή μου για την εποχή. Γρήγορα άλλαξα το πλάνο μου, και έβαλα τα μύδια να σιγοβράζουν σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας με πικάντικο τριμμένο κόκκινο πιπέρι και σκόρδο.

Απέρριψα το Pinot Grigio που σκόπευα να πιώ και ταίριαξα το νέο μου πιάτο με ένα ωραία δομημένο κόκκινο blend από το Spring Mountain. Στη συνέχεια άναψα και το τζάκι για να συμπληρώσω την εικόνα!

Πολλές από τις καθημερινές μας επιλογές έχουν σχέση με την εποχή. Καθώς φεύγει το Φθινόπωρο και έρχεται ο Χειμώνας, αρχίζουμε να φοράμε πιο σκούρα ρούχα (και ζεστότερα, βέβαια), να αναζητάμε πιο πλούσια πιάτα και να στρεφόμαστε περισσότερο προς τα ερυθρά παρά προς τα λευκά και ροζέ κρασιά. Δεν αλλάζουν απαραίτητα τα γούστα μας, αλλά ασφαλώς αλλάζουν οι εποχικές μας προτιμήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα