HOW Blog

Κρύο καιρός για δύο … μια trappist ή μια abbey!!

Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



Την πρώτη φορά που δοκίμασα μια μοναστηριακή μπύρα ήταν και η στιγμή που κατάλαβα την μεγάλη οργανοληπτική και γευσιγνωστική διάσταση που μπορεί να έχει μια μπύρα. Αμέσως μετά συνειδητοποίησα κάτι ακόμα, αυτή η μπύρα δεν μπορεί να μπει σε στερεότυπα και εποχιακούς περιορισμούς. Δεν είναι ένα δροσερό ποτό απλά για το καλοκαίρι αλλά είναι ένα paspartout με πολλά ατού. Ένα από αυτά η ζεστασιά και η πληθωρικότητα το κάνουν την καλύτερη συντροφιά σε δύσκολες - χαμηλές καιρικές συνθήκες. Η δοκιμή τους (γιατί γρήγορα αποφάσισα να εμβαθύνω και να δοκιμάσω διάφορες ετικέτες) μου αποκάλυψε γρήγορα και κάτι ακόμα, ένα επιπλέον προτέρημα. Ποιο είναι αυτό; Η γευστική τους καταλληλότητα δίπλα σε δύσκολους γαστρονομικούς παίχτες όπως είναι το αρνάκι, το στιφάδο ή το κοκκινιστό.

Διαβάστε Περισσότερα

Υπάρχουν άραγε ..."πλαστά" κρασιά; Η περίπτωση του Pinot Noir

Από τον Τ. Πικούνη


Είστε οινοποιός και θέλετε να φτιάξετε Pinot Noir, αλλά -δυστυχώς- δεν διαθέτετε την ποικιλία, ή την βρίσκετε ακριβή; Μην απελπίζεστε, στο κρασί όλα γίνονται:

Να η απλή -σχετικά- συνταγή: Λαμβάνετε Syrah και Μerlot, τα ανακατεύετε, προσθέτετε κάποια ελαφρά χημικά βελτιωτικά της γεύσης, και με την βοήθεια ενός καλού χημικού και πρόθυμου οινολόγου, το Pinot Noir σας είναι έτοιμο προς διάθεση! Και αν νομίζετε ότι θα σας καταλάβουν οι "ειδικοί" και "γευσιγνώστες" κάνετε χοντρό λάθος! Δεν θα καταλάβουν τίποτα, αντίθετα θα το επαινέσουν γιατί θα είναι φθηνό αλλά "ποιοτικό" (!), και ο δρόμος θα είναι ανοικτός για εξαγωγές -όχι στην Κίνα!- αλλά σε χώρες που "καταλαβαίνουν" από κρασί, όπως στις ΗΠΑ. Πιθανοί και πρόθυμοι πελάτες σας; O Robert Montavi, η E&J Gallo καθώς και άλλοι οινοπαραγωγοί, διάσημοι αλλά και "πρόθυμοι" να αγοράσουν ένα πολύ φθηνό Pinot Noir χωρίς να αναρωτηθούν καθόλου πως στην ευχή το καταφέρνετε!. Ναι... στοχεύστε ψηλά και θα πετύχετε... εγγυημένα!

Διαβάστε Περισσότερα

Επεράσαμ' όμορφα... στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας!

Επεράσαμ' όμορφα, όμορφα...

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012, σε "στενό οικογενειακό κύκλο" κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας στο εστιατόριο Paradiso... Ήσαν όλοι εκεί, και αυτοί που γνωρίζετε και είναι στο "προσκήνιο" του House of Wine , αλλά και εκείνοι που κάνουν τη δουλειά πίσω από τη σκηνή.

Ο Γρηγόρης Μιχαήλος -σε διπλό ρόλο οικοδεσπότη και μέλους της οικογένειας!- στα κέφια του, τα πιάτα που μας σερβίρισε ...άπειρα και εξαιρετικά, το ίδιο και τα κρασιά...

Διαβάστε Περισσότερα

Τώρα και Παλιές Σοδειές εκλεκτών κρασιών!

"Ένα κρασί στα νιάτα του θυμίζει έντονα το αμπέλι με τις γεύσεις και τις οσμές φρούτου. Θυμίζει πρωινή δροσιά, ύπαιθρο, αεράκι του βουνού ή της θάλασσας, χαρούμενες φωνές, την ομορφιά της νιότης.

Αργότερα αποκτά όμορφες ρυτίδες και δίνει γεύσεις και οσμές που παραπέμπουν σε σκοτεινά κελάρια, σε αργές διαδικασίες, σε δουλεμένα δέρματα και μαλακά υφάσματα, σε φως ηλιοβασιλέματος ή κουβέντες αναμνήσεων και όχι προσμονών. Αυτές είναι οι παλιές σοδειές με τα χαρίσματά τους. "

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει καλύτερη περιγραφή από αυτά που λέει ο Κυρ-Γιάννης Μπουτάρης για τις παλιές σοδειές.

Διαβάστε Περισσότερα

Κρασί ή ...χρυσάφι αγοράζουμε;

Από τον Τ. Πικούνη



Είστε καλοί στη ...διαίρεση; Λοιπόν, για να σας διευκολύνουμε: 24/4,90 μας κάνει 4,90. Και 39/8,40 μας κάνει ...μόνο 4,64.

Θυμηθείτε αυτούς τους αριθμούς... θα μας χρειαστούν παρακάτω. Πρώτα όμως η ιστοριούλα μας...

Μετά την έκθεση της Μαρίας Σταμάτη στην Γκαλερί ΤITANIUM χθες βράδυ (9/1/2012) στην οποία το House of Wine ήταν χορηγός, πήγαμε για φαγητό σε ένα γνωστό και παλιό εστιατόριο εκεί κοντά. Είχα να πάω εκεί πάνω από 30 χρόνια, από την εποχή που σύχναζε σε αυτό ο Μάνος Χατζηδάκης. Κάτσαμε μάλιστα στο τραπέζι που συνήθως καθόταν ο Μάνος. Δεν θα σας αποκαλύψω το όνομά του (όσοι ξέρουν κατάλαβαν), γιατί ο σκοπός μου δεν είναι να η κριτική του συγκεκριμένου εστιατορίου, αλλά η συνήθεια που εξακολουθεί να βασιλεύει σε κάποια από αυτά ακόμα και τώρα, τις δύσκολες ημέρες της οικονομικής κρίσης, να τιμολογούν τα κρασιά τους να ήσαν ...χρυσάφι ή κοκαΐνη...

Διαβάστε Περισσότερα

House of Wine "Δίπλα στην Τέχνη":Εγκαίνια έκθεσης Τάσου Μαντζαβίνου

Το Ηouse of Wine, μέσα από το πρόγραμμα "Δίπλα στην Τέχνη", είναι Χορηγός σε μια ακόμα εκδήλωση Τέχνης: στην έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Mαντζαβίνου, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης και Εγώ», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2012, στην GALLERY SKOUFA,

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη  Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 7:30μ.μ. και το Ηouse of Wine προσφέρει στους φιλότεχνους που θα την επισκεφθούν την ευχαρίστηση να γευθούν το θαυμάσιο ερυθρό Κτήμα Λαντίδη-Νεμέα 2008.

Διαβάστε Περισσότερα

Με τη Νεμέα Λαντίδη το ταξίδι στο εικαστικό «Θέατρο Σκιών» δια χειρός Τάσου Ματζαβίνου

Θύμισες του νού, απο τα παιδικά μας χρόνια, χρώματα, φιγούρες γνωστές σε όλους, σαράγια, καλύβες και τακίμια, μια ατμοσφαιρική καταγραφή των παραστάσεων, μεταπλασμένες σε ζωγραφικούς πίνακες, απο τον Τάσο Ματζαβίνο.

Το μόνο που έλειπε ήταν το τρίτο κουδούνι και η ορχήστρα, για να ξεκινήσει η παράσταση, ή μάλλον οι παραστάσεις, αφού η θεματολογία της έκθεσης «Ο Καραγκιόζης και εγώ» περιελάμβανε μια πολύ μεγάλη γκάμα έργων, που θαρρείς έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό, όσα χρόνια κι’αν έχουν περάσει.

Διαβάστε Περισσότερα

Δύο λέξεις που προκαλούν πονοκέφαλο...

Από τον Γ. Μιχαήλο


‘Μα καλά δεν υπάρχει εμφιαλωμένο κρασί χωρίς προσθήκη θειώδους;’ με ρώτησε τις προάλλες, με αρκετό θα έλεγα προβληματισμό, ένας πελάτης μου. Και για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν ο μόνος. Από τις 25 Νοεμβρίου 2005 και μετά, ημερομηνία κατά την οποία η ΕU επέβαλλε την υποχρεωτική αναγραφή της φράσης ‘Περιέχει Θειώδη-Contain Sulphites’ σε όλα τα εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία περιέχουν πάνω από 10mg/lt θειώδη, αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία καλούμε, συχνά-πυκνά, να απαντήσω. Δυο λέξεις οι οποίες θα έλεγα καταστρέφουν την ‘ιδέα’ περί φυσικού προϊόντος και δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι για άλλοι μια φορά βλέπουν την τεχνολογία να παρεμβαίνει με πρόσθετα, σε κάτι το οποίο ειδάλλως θα ήταν απλά το δώρο της φύσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Paradiso: Ένα ιδανικό Wine Restaurant

Εστιατορίων και κρασιού... συνέχεια!

Όχι, μην ετοιμάζεστε! Αυτή τη φορά δεν θα γκρινιάξουμε, αντίθετα. Πρέπει να λέμε τα στραβά για τα εστιατόρια και το κρασί, να τα επισημαίνουμε, αλλά πρέπει αντίστοιχα να λέμε και τα καλά!

Και αυτή τη φορά, θα πούμε κάτι πολύ καλό! Θα μιλήσουμε για ένα εστιατόριο και τον ιδιοκτήτη του, που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς που συνδέουν το κρασί με το εστιατόριο, άμεσους ή έμμεσους όπως θα διαπιστώσετε αν έχετε την υπομονή να διαβάσετε όλο το άρθρο.

Μιλάμε λοιπόν για το εστιατόριο Paradiso και τον ιδιοκτήτη του, Γρηγόρη Μιχαήλο.

Για το Γρηγόρη έχουμε βέβαια μιλήσει προηγουμένως: Είναι συνεργάτης του House of Wine, Σύμβουλος Οίνου και ...πολλά άλλα! Σαν Sommelier όμως τον γνωρίσαμε στο εστιατόριό του, το Paradiso.

Διαβάστε Περισσότερα

Δίπλα στην Τέχνη: Τα εγκαίνια της έκθεσης της Μαρίας Σταμάτη

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Σταμάτη με θέμα «στη μέση της Νύχτας – στη μέση της Μέρας», την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στην Titanium Yiayiannos Gallery. Φιλότεχνοι από όλη την Αθήνα, φίλοι και επώνυμοι καλεσμένοι, παρευρεύθηκαν για να απολαύσουν τις δημιουργίες της Μαρίας Σταμάτη και να την συγχαρούν, που μέσα απο τα έργα της κατάφερε να μας εμπλέξει σε ένα παιχνίδι θεατού και αθέατου, σε ένα παιχνίδι αλήθειας, ψέματος και μεταφορικότητας.

Διαβάστε Περισσότερα