Barolo

Το Barolo είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά κόκκινα Ιταλικά κρασιά. Παράγεται στην επαρχία Couneo, νοτιοδυτικά της Alba, στην ευρύτερη περιοχή του Piemonte.

Η ιστορία του Barolo είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και μάλλον η πιο περιπετειώδης, αφού περιλαμβάνει και έναν ...οινικό "πόλεμο", γνωστό σαν "Πόλεμος του Barolo", μεταξύ των "παραδοσιακών" και "μοντέρνων" οινοποιών. Οι τελευταίοι, για να ικανοποιήσουν τις διεθνείς γευστικές απαιτήσεις, άρχισαν από το 1980 να χρησιμοποιούν μοντέρνες μεθόδους οινοποίησης αλλά και να επεμβαίνουν δυναμικά σε όλες τις φάσεις της παραγωγής του κρασιού, αρχίζοντας από τον τρύγο που τον έκαναν νωρίτερα ώστε να έχουν σταφύλια λιγότερο ώριμα, περιορίζοντας το χρόνο οινοποίησης, αυξάνοντας το χρόνο ωρίμανσης σε μικρότερα βαρέλια κλπ.

Το Barolo παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία Nebbiolo. Τα σταφύλια της ποικιλίας έχουν χρώμα βαθύ μπλε και γκρίζο, μορφή πυραμιδοειδή και επιμήκη, με μικρές, σφαιρικές χονδρόφλουδες ράγες. Οι παραγωγοί του Barolo είναι ύποπτοι σήμερα για ανάμιξη και άλλων ποικιλιών, όπως Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, αλλά η υποψία παραμένει αναπόδεικτη.

To Barolo είναι ένα πλούσιο, σοβαρό κρασί, με γεμάτο σώμα, έντονες τανίνες και σημαντική οξύτητα. Το κρασί είναι πάντα διαφανές, με χρώματα που ξεκινούν από το ρουμπινί για τα νεαρά κρασιά, για να καταλήξει στο κεραμιδί με αυξανόμενες πορτοκαλιές αποχρώσεις όσο το κρασί ωριμάζει. Τα αρώματά του είναι έντονα, ενδιαφέροντα και πολύπλοκα, με κυρίαρχα αυτό του τριαντάφυλλου, αλλά και αρώματα πιο εξωτικά, όπως σοκολάτας, καμφοράς, ξερών φρούτων, δέρματος, κερασιών, αχλαδιού, βατόμουρου, καπνού και άσπρης τρούφας.

Η υψηλή περιεκτικότητα του Barolo σε αλκοόλ (κατ' ελάχιστο 13% αλλά τις περισσότερες φορές πάνω από 15%) εξισορροπείται ευχάριστα από τις έντονες τανίνες.

Πολλές διαφορές τόσο στη γεύση όσο και στο άρωμα προκύπτουν εξ' αιτίας των διαφορετικών εδαφών που καλλιεργείται, λόγω της υπερβολικής κατάτμησης των αμπελώνων σε μικρές εκτάσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε παραγωγή εκατοντάδων ειδών κρασιού, το κάθε ένα με την ονομασία του αμπελώνα από όπου προέρχεται. Το γεγονός αυτό είχε, από πολύ παλιά, οδηγήσει σε εξαιρετικά πολύπλοκες κατηγοριοποιήσεις, και στην αδυναμία ύπαρξης ακόμα και σήμερα μιας ενιαίας κωδικοποίησης των κρασιών Barolo.

Το Barolo, σαν ένα μεγάλο, σημαντικό και ρωμαλέο κρασί, ταιριάζει με αντίστοιχου βάρους και δύναμης φαγητά. Πίνεται με βαριά κρέατα, κόκκινες σάλτσες, πλούσιες πάστες και ριζότα, καθώς και με παχιά τυριά. Γενικά ταιριάζει με φαγητά με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που "μαλακώνουν" τις υψηλές τανίνες του κρασιού.

Κλείστε το παράθυρο

Παρακαλώ περιμένετε...

{{var product.name}} προστέθηκε στο καλάθι

{{var product.qty}} Συνέχεια αγορών
ή
Συνέχεια αγορών
Εμφανίζονται τα πιο σχετικά αποτελέσματα. Πατήστε "Αναζήτηση" για να δείτε το σύνολο των αποτελεσμάτων.