10 αποστάγματα και 3 κρασιά για τη Μ. Παρασκευή
- Γράφει η/ο Γιοβάννα Λύκου
- 12 Απρ 2020
Από την Γιοβαννα Λύκου, Οινοχόο
Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της Μ. Εβδομάδας είναι αυτές που βιώνουμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Το εθιμοτυπικό πλαίσιο της ημέρας αυτής ενθαρρύνει μία γλυκιά θλίψη και κορυφώνει το μελαγχολικό πένθος των ημερών. Η λιτανεία του Επιταφίου θα μπορούσε να παραλληλιστεί με έναν αποχαιρετισμό, ένα Adagio σαν αυτό που συνέθεσε ο Tomaso Albinoni. Ένα adagio που αποκτά ήχο από τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν στη γη και μορφή από το άγγιγμα του αέρα με την επιφάνεια της θάλασσας. Γι αυτό κι αυτήν την ημέρα θυμόμαστε τόσο έντονα αυτούς που έφυγαν, μάλλον γιατί είναι σα να το ξαναζούμε με την ίδια σειρά: θλίψη, αποχαιρετισμός . Έπειτα όλοι γύρω από ένα τραπέζι και μετέπειτα μία πρόποση με υπόσχεση να μην ξεχάσουμε .
Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας μετά την περιφορά του Επιταφίου ακολουθεί μία κατάνυξη που συνοδεύεται με γεμάτα ποτήρια. Νηστίσιμοι μεζέδες όπως: Χταπόδι σχάρας ή τηγανιτό, καλαμαράκια, χούμους, μύδια πανέ, μπακαλιάρος σκορδαλιά, γαύρος μαρινάτος, ρεγγοσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο, ταραμοσαλάτα, σουπιά κρασάτη και κάθε λογής λαχανικό όπως πατζαροσαλάτα, τομάτες, πατάτες, χόρτα κ.α. απλώνονται στο τραπέζι.
Μένει μόνο μία εκκρεμότητα. Τι θα πιούμε;
Οι επιλογές σε ένα τραπέζι όπου οι γεύσεις ποικίλουν και όλα είναι στη μέση, μπορούν να είναι άπειρες. Το σώφρον είναι να αναζητήσουμε ένα καλό πασπαρτού. Κάτι που θα πηγαίνει με όλα και τι καλύτερο από τα αγαπημένα μας Επώνυμα Ελληνικά Εμφιαλωμένα αποστάγματα. Το δίπτυχο ούζο – τσίπουρο, όποιο κι αν προτιμάτε να απολαμβάνετε, δε θα σας απογοητεύσει. Ωστόσο αν κανείς επιμένει οινικά υπάρχουν επίσης εξαιρετικές επιλογές για να απολαύσετε υπεύθυνα.
Τσίπουρο:Επιλέξτε ένα φρέσκο ίσως λίγο καλύτερα χωρίς γλυκάνισο ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.
Ούζο: Το ούζο είναι σχεδόν σε απόλυτο βαθμό υπόθεση της νησιωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Λέσβου. Ωστόσο υπάρχουν και μερικά χερσαία διαμαντάκια.
Ούζο Κατσάρου, Αποσταγματοποιία Κατσάρος
Ούζο Πιτσιλαδή, Ποτοποιία Πιτσιλαδή
Ούζο Βαρβαγιάννη πράσινο, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη
Ούζο Sertiko, ΕΒΑ
Ούζο Veto, Ποτοποιία Σπέντζα
Ρετσίνα: Για όσους επιλέγουν λίγο περισσότερο τηγάνι στη μαγειρική τους καθώς και έντονες γεύσεις.
Δάκρυ του Πεύκου Ρετσίνα 2019, Οινοποιείο Κεχρής
Ρετσίνα 2019, Κτήμα Παπαγιαννάκου
Ρετσίνα, Τετράμυθος
Στην υγειά σας!
Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος
Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της Μ. Εβδομάδας είναι αυτές που βιώνουμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Το εθιμοτυπικό πλαίσιο της ημέρας αυτής ενθαρρύνει μία γλυκιά θλίψη και κορυφώνει το μελαγχολικό πένθος των ημερών. Η λιτανεία του Επιταφίου θα μπορούσε να παραλληλιστεί με έναν αποχαιρετισμό, ένα Adagio σαν αυτό που συνέθεσε ο Tomaso Albinoni. Ένα adagio που αποκτά ήχο από τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν στη γη και μορφή από το άγγιγμα του αέρα με την επιφάνεια της θάλασσας. Γι αυτό κι αυτήν την ημέρα θυμόμαστε τόσο έντονα αυτούς που έφυγαν, μάλλον γιατί είναι σα να το ξαναζούμε με την ίδια σειρά: θλίψη, αποχαιρετισμός . Έπειτα όλοι γύρω από ένα τραπέζι και μετέπειτα μία πρόποση με υπόσχεση να μην ξεχάσουμε .
Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας μετά την περιφορά του Επιταφίου ακολουθεί μία κατάνυξη που συνοδεύεται με γεμάτα ποτήρια. Νηστίσιμοι μεζέδες όπως: Χταπόδι σχάρας ή τηγανιτό, καλαμαράκια, χούμους, μύδια πανέ, μπακαλιάρος σκορδαλιά, γαύρος μαρινάτος, ρεγγοσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο, ταραμοσαλάτα, σουπιά κρασάτη και κάθε λογής λαχανικό όπως πατζαροσαλάτα, τομάτες, πατάτες, χόρτα κ.α. απλώνονται στο τραπέζι.
Μένει μόνο μία εκκρεμότητα. Τι θα πιούμε;
Οι επιλογές σε ένα τραπέζι όπου οι γεύσεις ποικίλουν και όλα είναι στη μέση, μπορούν να είναι άπειρες. Το σώφρον είναι να αναζητήσουμε ένα καλό πασπαρτού. Κάτι που θα πηγαίνει με όλα και τι καλύτερο από τα αγαπημένα μας Επώνυμα Ελληνικά Εμφιαλωμένα αποστάγματα. Το δίπτυχο ούζο – τσίπουρο, όποιο κι αν προτιμάτε να απολαμβάνετε, δε θα σας απογοητεύσει. Ωστόσο αν κανείς επιμένει οινικά υπάρχουν επίσης εξαιρετικές επιλογές για να απολαύσετε υπεύθυνα.
Τσίπουρο:Επιλέξτε ένα φρέσκο ίσως λίγο καλύτερα χωρίς γλυκάνισο ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.
Τσίπουρο Κατσάρου, Αποσταγματοποιία Κατσάρος
Τσίπουρο Κανένας, Οινοποιία Τσάνταλη
Τσίπουρο Ηδωνικό χωρίς γλυκάνισο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Τσίπουρο Αποστολάκη, Οινοποιείο Αποστολάκη
Τσίπουρο Αγιονέρι, Αποσταγματοποιία Τσιλιλή
Τσίπουρο Μπαμπατζίμ , Α. Μπαμπατζίμ ΟΕ
Τσίπουρο Κανένας, Οινοποιία Τσάνταλη
Τσίπουρο Ηδωνικό χωρίς γλυκάνισο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Τσίπουρο Αποστολάκη, Οινοποιείο Αποστολάκη
Τσίπουρο Αγιονέρι, Αποσταγματοποιία Τσιλιλή
Τσίπουρο Μπαμπατζίμ , Α. Μπαμπατζίμ ΟΕ
Ούζο: Το ούζο είναι σχεδόν σε απόλυτο βαθμό υπόθεση της νησιωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Λέσβου. Ωστόσο υπάρχουν και μερικά χερσαία διαμαντάκια.
Ούζο Κατσάρου, Αποσταγματοποιία Κατσάρος
Ούζο Πιτσιλαδή, Ποτοποιία Πιτσιλαδή
Ούζο Βαρβαγιάννη πράσινο, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη
Ούζο Sertiko, ΕΒΑ
Ούζο Veto, Ποτοποιία Σπέντζα
Ρετσίνα: Για όσους επιλέγουν λίγο περισσότερο τηγάνι στη μαγειρική τους καθώς και έντονες γεύσεις.
Δάκρυ του Πεύκου Ρετσίνα 2019, Οινοποιείο Κεχρής
Ρετσίνα 2019, Κτήμα Παπαγιαννάκου
Ρετσίνα, Τετράμυθος
Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος