10 γρήγορα ‘σπιτικά’ φαγητά και τα κατάλληλα κρασιά

10 γρήγορα ‘σπιτικά’ φαγητά και τα κατάλληλα κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Φανταστείτε το σκηνικό: γυρίζουμε 8 το βράδυ από δουλειά, με πολύ κούραση και πολύ πείνα. Δεν θέλουμε όμως να παραγγείλουμε πίτσα ή σουβλάκια αλλά κάτι ‘σπιτικό’ και νόστιμο. Και φυσικά γρήγορο γιατί όπως είπαμε ‘κάνει πολύ πείνα’. Ούτε θέλουμε να κάνουμε πολλές στάσεις για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα. Μία μόνο είναι η απαραίτητη! Αυτή στην κάβα μας για να πάρουμε ένα μπουκάλι κρασί που θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε το φαγητό αλλά και να χαλαρώσουμε και να αποφορτιστούμε μετά από μία αρκετά κουραστική ημέρα!

Για να μην μπερδευτούμε, όταν λέμε γρήγορο φαγητό δεν εννοούμε κάτι από τον δρόμο όπως η τυρόπιτα, αλλά φαγητά που θέλουν 20 - 30 λεπτάκια στο σπίτι για να ετοιμαστούν και να τα ευχαριστηθεί όλη η οικογένεια. Βρήκαμε λοιπόν κάποιες ιδέες γρήγορων φαγητών και σας προτείνουμε κρασιά για τα συνοδεύσετε, κυρίως ‘ευκολόπιοτα’ και όχι κρασιά που να θέλουν πολύ σκέψη και περίπλοκα πιάτα.

Ομελέτα

Η ομελέτα είναι πάντα μία εύκολη λύση! Με ότι υλικά βρεθούν στο ψυγείο από τυριά, αλλαντικά αλλά και λαχανικά. Και φυσικά αυγά. Το κατάλληλο κρασί θα εξαρτηθεί από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά αν πάμε σε ροζέ επιλογές θα έρθουμε πιο κοντά σε όλα τα υλικά, είτε αυτά είναι λαχανικά, είτε αλλαντικά ή οτιδήποτε άλλο. Το Άρωμα Λόφου Ροζέ και το Σκέρτσο Ροζέ θα είναι ωραίες επιλογές.

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

Υπάρχει σπίτι που δεν έχει ούτε φρέσκια ντομάτα στο ψυγείο ούτε σε σάλτσα στο ντουλάπι? Δεν νομίζω! Για τα ζυμαρικά δεν ρωτάω καν! Όλο και κάποιο πακέτο με σπαγκέτι θα βρίσκεται στο σπίτι. Λόγο της ντομάτας θα προσανατολιστούμε προς ροζέ και ελαφριά κόκκινα κρασιά, όπως το Ροζέ Στροφιλιά ή το Φτέρη Τρουπή Ερυθρός.

Τραχανάς

Χειμώνας έρχεται, ένα πιάτο σούπας τραχανά με φέτα και βούτυρο είναι ότι πρέπει για ένα βραδινό γεύμα. Πιο γρήγορο και πιο εύκολο φαγητό δύσκολα θα βρούμε! Ένα νόστιμο λευκό κρασί με μέτριο αρωματικό προφίλ θα συνοδεύσει δοκιμασμένα πολύ όμορφα τον τραχανά. Επιλέξτε το Σαββατιανό Α.Φράγκου ή το Ζίτσα Classico και δεν θα το μετανιώσετε.

Ζυμαρικά με πέστο

Και άλλη μία μακαρονάδα στην λίστα, καθώς όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, τα μακαρόνια είναι από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό. Υπάρχουν και βαζάκια έτοιμα, όπου το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βράσουμε τα μακαρόνια. Όμως είπαμε θα φάμε ‘σπιτικά’, οπότε θέλουμε παρμεζάνα ή ένα παρόμοιο τυρί, λάδι, κουκουνάρι (εντάξει δεν είναι από αυτά τα υλικά που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι αλλά το παραβλέπουμε) και σκόρδο. Όλα αυτά στο μπλέντερ και όχι σε κατσαρόλα. Πλούσιο, λιπαρό και έντονα αρωματικό πιάτο, αναζητάμε αντίστοιχα πλούσιο, λευκό, με οξύτητα και αρωματικό κρασί όπως το Πλαγιές Γερακιών Λευκός και το Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc Fume.

Πίτα - πίτσα

Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα παραγγείλουμε πίτσα. Ούτε όμως θα φτιάξουμε ζύμη. Θα βγάλουμε από την κατάψυξη (έχουν και τα ψιλικατζίδικα) πίτες από σουβλάκια, θα βάλουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγη πιπεριά και ότι τυρί ή αλλαντικό μας βρίσκεται στο ψυγείο και μετά από ένα τεταρτάκι σε προθερμασμένο φούρνο θα έχουμε homemade πίτσα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Οι ενήλικες θα λατρέψουν και τα ροζέ κρασιά που προτείνουμε να την συνοδεύσετε όπως το Άκρες Ροζέ ή το 14-18h, Γαία.

Πατάτες με αυγά

Και άλλη μια εύκολη λύση βασισμένη στα αυγά. Αγαπημένη μικρών και μεγάλων ακόμα και αν έχει μπόλικες θερμίδες. Το αυγό έχουμε ξαναγράψει ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για να συνδυαστεί με κρασί. Θέλουμε οπωσδήποτε ένα κρασί με οξύτητα για να κόψει την λιπαρότητα αλλά και παραπάνω από μέτριο σώμα γιατί τα αυγά δίνουν πλούτο στο πιάτο, όπως το Ευχές...Ερατεινές Λευκός. Τολμήστε να το δοκιμάσετε και με ένα δροσερό αφρώδες όπως το Παράγκα Sparkling.

Τονοσαλάτα

Δεν έχουμε βάλει κάτι σε σαλάτα ακόμα. Ούτε και κάτι σε ψάρι. Οπότε θα συνδυάσουμε και τα δύο σε ένα. Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ άλλο τρόπο ώστε μέσα σε λίγα λεπτά να έχουμε ένα χορταστικό πιάτο με ψάρι, από το να ανοίξουμε ένα κεσεδάκι με τόνο και να το ανακατέψουμε με μία φρέσκια σαλάτα. Λόγω της σαλάτας οι επιλογές θα επικεντρωθούν στο λευκό και το ροζέ χρώμα και θα προτείνω το Φολόη για λευκό και το Κτήμα Χαρλαύτη Πεταλούδες για ροζέ.

Κρητικός ντάκος

Ούτε κατσαρόλα, ούτε τηγάνια, ούτε πολύ χρόνος θέλουμε για ένα ντάκο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι και ένα διαιτητικό πιάτο. Θέλουμε ένα παξιμάδι κριθαρένιο, κάποιο λευκό τυρί, ντομάτα και ένα μυρωδικό, όπως η ρίγανη, το θυμάρι ή ο βασιλικός. Και φυσικά ένα νόστιμο κρασί που να δένει και με την ντομάτα και το λευκό τυρί. Το μυαλό πάει εύκολα στην ποικιλία Sauvignon Blanc και στα χαρμάνια της και σε κρασιά όπως το Karipidis Sauvignon Blanc και το Γένεσις Λευκό.

Μοσχαρίσια μπριζόλα με βούτυρο και δεντρολίβανο

Δεν θα έχει μόνο ελαφριά πράγματα το μενού. Θα έχει και κρέας. Μία μπριζόλα ή λίγα μοσχαρίσια φιλετάκια, τα ψήνουμε στο τηγάνι με βούτυρο, ρίχνουμε λιγάκι δεντρολίβανο, αλάτι πιπέρι και σκόρδο και έχουμε πολύ γρήγορα έτοιμο ένα γευστικό πιάτο που μπορούμε να το απολαύσουμε με ρύζι, με πατάτες με πουρέ ή με σαλάτα. Το μοσχάρι άλλωστε δεν θέλει πολύ ψήσιμο, λίγα λεπτά αρκούν. Αν του βάλουμε δίπλα και ένα ωραίο πλούσιο ερυθρό και βουτυράτο κρασί όπως το Paros Ερυθρός ή το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό που εμφανίζουν και βοτανικό χαρακτήρα, τότε το σκηνικό θα είναι ολοκληρωμένο.

Τηγανιά

To κρέας σε δυνατή φωτιά και καυτό λάδι γίνεται γρήγορα. Έχουμε λοιπόν χοιρινό ή κοτόπουλο κομμένο μικρά φιλετάκια, το βάζουμε με λάδι στο τηγάνι, το σβήνουμε με λεμόνι (και με κρασί αν θέλουμε), ρίζνουμε ρίγανη και σε λίγο λεπτά έχουμε ένα νόστιμο πιάτο, που θα πρέπει βέβαια να πούμε ότι δεν είναι και το πιο υγιεινό. Είναι όμως σπιτικό. Έχουμε, λιπαρότητα και οξύτητα στο πιάτο οπότε θέλουμε σίγουρα οξύτητα και στο κρασί, γι' αυτό θα πάμε σε ένα λευκό σχετικά πλούσιο Chardonnay όπως το Χίλια Χρόνια Λευκός, Μπαραφάκα ή ένα Ασύρτικο με ή χωρίς βαρέλι όπως το Ασύρτικο Akrathos.

Έτσι για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, αν σταματήσετε στο house of wine για το κρασί θα βρείτε και πάρα πολλά εδέσματα. Ξεκινήσαμε με τα απλά, με υλικά που βρίσκετε εύκολα στο ψυγείο σας. Καταναλώστε τα γιατί την επόμενη εβδομάδα με μία μόνο ‘στάση’ στο House of Wine και με τις προτάσεις μας θα γεμίσει και η κάβα σας και το ψυγείο σας και το ντουλάπι σας με ‘υλικά’ που θα κάνουν τα απλά καθημερινά σας βράδια, γαστρονομική εμπειρία.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: