10 ‘μοναδικά’ κρασιά για το γιορτινό τραπέζι
- Γράφει η/ο Μαριάννα Μακρύγιαννη
- 4 Δεκ 2021
Ο μήνας των γιορτών είναι εδώ και όλοι ανυπομονούμε να τις περάσουμε ‘όπως παλιά’ ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που ξέραμε για τις γιορτές πριν να μπει στην ζωή μας ο covid. Είναι κανείς που δεν σκέφτεται πως θα γιορτάσει; Που δεν σκέφτεται τα γιορτινά τραπέζια, τα κρασιά και τα δώρα; Εμείς εδώ σκεφτόμαστε και τα τρία! Γιατί εκτός από το φαγητό και το κρασί και τα αγαπημένα μας δώρα είναι τα κρασιά.
Υπάρχουν εκατοντάδες κρασιά που μπορούμε να βάλουμε στο γιορτινό τραπέζι ή να χαρίσουμε σε φίλους και συγγενείς. Τα κριτήρια επιλογής είναι επίσης πολλά! Από το στυλ, την ποικιλία, την κατηγορία τιμής, το φαγητό που ταιριάζουν μέχρι το πως θα ενθουσιάσουμε αυτόν που θα το προσφέρουμε. Στο μικροσκόπιο αυτή την φορά θα μπουν ιδιαίτερα, μοναδικά και σπάνια κρασιά που δεν απολαμβάνουμε συχνά. Δηλαδή κρασιά που έχουν αυτό το ‘κάτι’ που θα τα κάνει να σταθούν στο επίκεντρο της συζήτησης και που θα ενθουσιάσουν όσους τα προσφέρουμε.
Δουλουφάκης Αφρώδης Λευκός
Οι γιορτές των Χριστουγέννων ‘απαιτούν’ να υπάρχουν στην κάβα μας αφρώδη κρασιά. Όχι μόνο για την πρωτοχρονιά αλλά και για όλα τα υπόλοιπα γεύματα. Εδώ έχουμε μία μοναδική πρόταση αφρώδους κρασιού με πρωταγωνιστή το Βιδιανό. Αν και υπάρχουν κάποια ακόμα αφρώδη κρασιά όπου συμμετέχει η ποικιλία, αυτό είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό αφρώδες Βιδιανό και μάλιστα φτιαγμένο με την μέθοδο της Καμπανίας. Μπορούμε να το απολαύσουμε σαν απεριτίφ αλλά και συνοδεύοντας ορεκτικά και κυρίως φαγητά όπως η γαλοπούλα ή ένα πιάτο με μανιτάρια.
Nyetimber Classic Cuvee
Αν μας έλεγαν πριν από 10-15 χρόνια ότι θα πιούμε κρασί από την μεγάλη Βρετανία στο γιορτινό τραπέζι, θα το θεωρούσαμε ανέκδοτο. Και όμως με την κλιματική αλλαγή το νοτιότερο τμήμα της χώρας μπαίνει δυναμικά στον οινικό χάρτη με την καλλιέργεια ποικιλιών που ευδοκιμούν σε ψυχρές περιοχές και κυρίως με τα αφρώδη κρασιά που παράγονται από αυτές. Αυτό το αφρώδες φτιάχνεται από Chardonnay, Pinot Meunier και Pinot Noir όπως και οι σαμπάνιες και παράγεται επίσης με την ίδια μέθοδο. Και αν δεν κάνω λάθος αυτό είναι το μοναδικό οινοποιείο της Αγγλίας του οποίου κρασιά εισάγονται στην χώρα μας.
Σκλάβα
Είναι σπάνιο, είναι ευχάριστο, είναι φρουτώδες, έχει και φανταστική τιμή! Με ένα σμπάρο 4.. τρυγόνια! Η Σκλάβα είναι σπάνια λευκή ποικιλία της Πελοποννήσου που προσπαθεί να αναβιώσει το οινοποιείο Ζαχαριά. Και το κάνει με επιτυχία! Αυτό είναι το μοναδικό εμφιαλωμένο κρασί που παράγεται από αυτό το σταφύλι και αξίζει να το ανακαλύψουμε. Θα το απολαύσουμε σαν απεριτίφ, με σαλάτες, με ελαφριά ορεκτικά αλλά και με λεμονάτα κυρίως φαγητά.
Nostos Roussanne
Η μοναδική μονοποικιλιακή έκφραση επί Ελληνικού εδάφους της λευκής ποικιλίας Roussanne που μεγαλουργεί στην κοιλάδα του Ροδανού. To οινοποιείο Μανουσάκη στα Χανιά δημιουργεί ένα υπέροχο βιολογικό κρασί πολύ περιορισμένης παραγωγής που βάζει κάτω πολλά γαλλικά κρασιά. Με πολύ ωραία λιπαρότητα σε αρμονία με την οξύτητα, βάθος φρούτου και ανεπαίσθητα στοιχεία βαρελιού είναι ιδανικό για να συνοδεύσει εκλεκτά πιάτα θαλασσινών όπως τα όστρακα, πιάτα σολομού αλλά και μαγειρευτά κρέατα με λεμονάτες σάλτσες.
Nouvelle Εpoque Βοστιλίδι
Το Βοστιλίδι είναι μία σπάνια και ανερχόμενη λευκή ποικιλία των νησιών του Ιονίου. Εδώ το συναντάμε σε μία νόστιμη βαρελάτη έκφραση από την Κεφαλονιά και τον συνεταιρισμό του νησιού. Ένα πλούσιο κρασί με ζουμερά και ώριμα αρώματα φρούτων και βοτάνων που θα ενθουσιάσει, ενώ έχει πολλές πιθανότητες να μην το γνωρίζουν πολλοί από την παρέα. Έχει την δομή να συνοδεύσει τα ορεκτικά του γιορτινού τραπεζιού αλλά μπορεί να σταθεί δίπλα και σε κυρίως πιάτα που βασίζονται στο κοτόπουλο, το χοιρινό, το φτερωτό κυνήγι. Ταιριάζει και με την γεμιστή γαλοπούλα!
Ανθόνερο
Πόσα κρασιά έχετε πιει από τους Λειψούς; Μήπως κανένα; Το μοναδικό οινοποιείο των νησιών αυτών κάνει εξαιρετική δουλειά. Εδώ προτείνουμε μία πολύ ωραία και εξωστρεφή ροζέ έκφραση του Φωκιανού, μιας ερυθρής ποικιλίας που συναντάμε κυρίως στα Δωδεκάνησα. Το πιθανότερο είναι ότι δύσκολα θα βρεθεί συνδαιτημόνας που να έχει δοκιμάσει και κρασί από τους Λειψούς, και να είναι από Φωκιανό και να είναι το ροζέ! Είναι ιδανικό σαν απεριτίφ, για να συνοδεύσει τις σαλάτες και τα ορεκτικά αλλά και κυρίως βασισμένα στα λευκά κρέατα.
Μαύρο Καλαβρυτινό Nature
Το Μαύρο Καλαβρυτινό είναι μια σπάνια ποικιλία της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων όπως προδίδει και το όνομα του. Το οινοποιείο Τετράμυθος μας χάρισε το πρώτο μονοποικιλιακό ερυθρό κρασί από αυτό το σταφύλι. Και σε αυτή την εμφιάλωση το πάει ένα βήμα παρακάτω. Εκτός από σπάνιο και περιορισμένης παραγωγής είναι και ‘φυσικό’ κρασί! Έχει παραχθεί με ελάχιστες παρεμβάσεις και χωρίς την προσθήκη θειώδους και γοητεύει με την καθαρότητα του φρούτου και τον βελούδινο χαρακτήρα του. Ταιριάζει με μαγειρευτά λευκά και κόκκινα κρέατα που έχουν την τιμητική τους στις γιορτές αλλά είναι και από τα ερυθρά που μπορούν να σταθούν και δίπλα σε εκλεκτά πιάτα ψαριών.
Σπάνιες Γαίες, "Μαύρος Κώνος"
Οι σπάνιες γαίες της Στροφιλιάς είναι 4! Είναι κρασιά πολύ περιορισμένης παραγωγής και αποτέλεσμα πολλών πειραματισμών. Όποιο και να βάλετε στο τραπέζι σας είναι δεδομένο ότι θα ενθουσιάσει. Αν όμως βάλετε τον Μαύρο Κώνο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κανείς δεν το έχει ξαναπιεί αφού μόλις κυκλοφόρησε. Μιλάμε για ένα πολύ φινετσάτο και ευγενικό Αγιωργίτικο που θα απογειώσει όλα τα πιάτα του γιορτινού τραπεζιού είτε βασίζονται στα λευκά είτε στα κόκκινα κρέατα. Ακόμα και πιάτα με σολομό ή και vegan συνταγές βασισμένες στα μανιτάρια ή τις μελιτζάνες.
Guado al Taso
Κορυφαίο κρασί από το ομώνυμο οινοποιείο στο Bolgheri της Τοσκάνης που ανήκει στον οίκο Antinori. Δεν είναι σπάνιο, είναι όμως δυσεύρετο! Και δεν βάζουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας κρασιά αυτής κατηγορίας. Το γιορτινό τραπέζι είναι από αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές που μπορούμε να βάλουμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Ένταση, δύναμη και πολυπλοκότητα σε ένα κρασί που βασίζεται στο Cabernet Sauvignon και αξίζει να το απολαύσουμε δίπλα σε ένα εκλεκτό πιάτο κόκκινου κρέατος ή παρέα με μία ποικιλία ώριμων τυριών.
Κτήμα ΑΛΦΑ Ωμέγα Ξινόμαυρο 10 Ετών
Έχουμε συνηθίσει το Ξινόμαυρο σε άλλους ρόλους, κυρίως αυτούς των ξηρών ερυθρών και ροζέ κρασιών. Τι θα λέγατε να βάλουμε στο τραπέζι μας μία μοναδική γλυκιά έκφραση της ποικιλίας από το Κτήμα Άλφα; Ένα κρασί πολύ περιορισμένης παραγωγής που έχει ωριμάσει για 10 (ναι 10!) πριν βγει στην αγορά. Η συμπύκνωση του είναι ασύλληπτη και h γεύση του πολύ ισορροπημένη λόγω της υψηλής οξύτητας. Τα μελομακάρονα, οι σοκολατένιες τούρτες, τα σοκολατάκια και πολλά ακόμα επιδόρπια θα βρουν ένα φανταστικό ταίρι. Τολμήστε το και με ποικιλίες δυνατών τυριών!