10 Συμβουλές για να διαλέξουμε κρασί στο εστιατόριο και το winebar

10 Συμβουλές για να διαλέξουμε κρασί στο εστιατόριο και το winebar
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Δεν νομίζω ότι εκεί στα μέσα του Μάρτη φανταζόταν κανείς ότι θα περιμέναμε σχεδόν δυόμιση μήνες για να μπορέσουμε να ξαναπιούμε ένα ποτήρι κρασί σε ένα εστιατόριο, σε ένα winebar ή έστω σε μία καφετέρια. Και αυτό με πολλούς περιορισμούς και σε ατμόσφαιρα που ίσως μοιάζει ‘αποστειρωμένη’. Όπως και να έχει, η εστίαση ξεκινά και θα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε την παρέα των φίλων μας και τα αγαπημένα μας κρασιά ‘έξω’! Θα βγούμε ξανά για διασκέδαση! Οι οινόφιλοι το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξουμε ένα εστιατόριο ή ένα winebar για τις πρώτες εξόδους! Γι’ αυτό λοιπόν θα δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πως να επιλέξουμε κρασί στο εστιατόριο. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αποφεύγουμε τα χύμα κρασιά αγνώστου προελεύσεως και προτιμάμε το επώνυμο εμφιαλωμένο και κυρίως το Ελληνικό κρασί. Το θεωρούμε δεδομένο.

1. Αν υπάρχει οινοχόος στο εστιατόριο ακούστε τι έχει να σας προτείνει. Γνωρίζει πολύ καλά την λίστα αλλά και τα πιάτα του εστιατορίου ή του winebar. Είναι σίγουρο ότι έχει δοκιμάσει για εσάς πριν από εσάς και τα κρασιά και τα πιάτα και θα σας κατευθύνει στους καλύτερους συνδυασμούς! Μην διστάσετε να του/της πείτε πιο στυλ κρασιού απολαμβάνετε περισσότερο. Στα winebar θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα κρασιά της λίστας, οπότε εδώ ‘πρέπει’ να ζητήσετε την γνώμη τους και να γνωρίσετε κρασιά που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

2. Ξεκινήστε με ένα ποτήρι αφρώδες κρασί ή ένα ευχάριστο λευκό σαν απεριτίφ όσο περιμένετε την παρέα σας! Θα σας ανεβάσουν την διάθεση. Αν και τώρα που ο χώρος είναι πιο περιορισμένος και σε πολλά εστιατόρια θα εφαρμοστεί μέγιστη διάρκεια παραμονής στο ‘τραπέζι’, θα πρέπει να είστε συνεπείς!

3. Δοκιμάστε διαφορετικά ποτήρια κρασί αν είστε μικρή παρέα και διαφορετικά μπουκάλια αν είστε μεγάλη παρέα (για λίγο – ελπίζουμε- το μεγάλη παρέα περιλαμβάνει 6 άτομα)! Δεν χρειάζεται να πιείτε το ίδιο κρασί από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα αποκομίσετε περισσότερες γευστικές εμπειρίες απολαμβάνοντας διαφορετικά κρασιά.

4. Ξεκινήστε από τα πιο ‘ελαφριά’ κρασιά και συνεχίστε στα πιο πλούσια. Μία ‘σωστή’ σειρά θα μπορούσε να είναι: Αφρώδες – λευκό με φρεσκάδα – ροζέ κρασί – λευκά βαρελάτα – ερυθρά με φρεσκάδα – πλούσια ερυθρά – γλυκό κρασί. Δεν λέμε να τα πιείτε από όλα! Ανάλογα με το στυλ που αγαπάτε ή το φαγητό επιλέξτε με αυτή την σειρά.

5. Επιλέξτε λευκά ή ροζέ κρασιά για τα θαλασσινά και τα ψάρια και ερυθρά κρασιά για τα κόκκινα κρέατα. Μπορεί να είναι πολύ γενικός κανόνας αλλά θα σας προφυλάξει από ‘κακούς’ συνδυασμούς. Αν όπως είπαμε υπάρχει οινοχόος και σαν προτείνει ερυθρό για το ψάρι ή λευκό για το κρέας τότε μην φοβηθείτε να τον ακούσετε!

6. Σκεφτείτε τι θα αρέσει σε όλη την παρέα! Αν εσάς σας αρέσουν τα όξινα κρασιά ή τα γλυκά κρασιά, ρωτήστε την παρέα σας αν έχει τα ίδια γούστα πριν παραγγείλετε μία Σαντορίνη (που έχει αρκετή οξύτητα) ή ένα ημίγλυκό κρασί που περιέχει ζάχαρη.

7. Αν δεν αναγράφεται, ζητήστε να σας πουν την χρονιά του κρασιού, ειδικά σε ταβέρνες και εστιατόρια που δεν δίνουν μεγάλη βάση στο κρασί. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή το κρασί ίσως να μην έχει συντηρηθεί καλά επιλέξτε μία πρόσφατη χρονιά ακόμα και για τα κόκκινα κρασιά.

8. Σε εστιατόρια με αξιοπρεπείς λίστες και καλές συνθήκες συντήρησης των κρασιών μην αναζητήσετε απαραίτητα την πιο φρέσκια χρονιά στα λευκά κρασιά! Πολλά λευκά κρασιά από την χρονιά του 2018 θα είναι πιο ‘ολοκληρωμένα’ από τα αντίστοιχα του 2019.

9. Στην καφετέρια ρωτήστε καλού κακού πότε ανοίχτηκε η φιάλη, αν παραγγείλετε κρασί σε ποτήρι. Καλό είναι να αποφύγετε κρασιά που έχουν ανοιχτεί περισσότερο από δύο ημέρες. Στην περίπτωση των αφρωδών καλό είναι το κρασί να έχει ανοιχτεί την ίδια ημέρα και όχι από την προηγούμενη.

10. Τελευταίος κανόνας και όχι απλά συμβουλή: Πιείτε με μέτρο και φυσικά μην οδηγήσετε αν πιείτε. Πάρτε καλύτερα ταξί!






Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: