16 Ελληνικά μετάλλια στο διαγωνισμό Sommeliers Choice Awards

16 Ελληνικά μετάλλια στο διαγωνισμό Sommeliers Choice Awards
Από τον Τ. Πικούνη

Να λοιπόν και ένας διαγωνισμός που πατά γερά τα πόδια του στη γή! Κρίνονται τα κρασιά με το ρεαλισμό της αγοράς, και από ανθρώπους που καθημερινά βρίσκονται σε επαφή με το κρασί και τις -πραγματικές- απαιτήσεις των πελατών στα εστιατόρια όπου εργάζονται. Δεν είναι κριτικοί οίνου, ούτε οινοδημοσιογράφοι… είναι αποκλειστικά οινοχόοι (sommeliers), αγοραστές οίνου και διευθυντές κρασιού σε εστιατόρια, μπαρ, παμπ και κλαμπ των ΗΠΑ.

Ο στόχος των βραβείων Sommeliers Choice είναι απλός: να παρέχει στους αγοραστές και τους σομελιέ εγκαίρως ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς για την κατανόηση των κρασιών εκείνων που θα γίνουν μια συναρπαστική προσθήκη σε μια λίστα κρασιών.

Η κριτική επιτροπή των βραβείων Sommeliers Choice Awards αποτελείται εξ ολοκλήρου από κορυφαίους επαγγελματίες του οίνου, και κυρίως σομελιέ. Προκειμένου να επιλεγούν ως κριτές, οι σομελιέ πρέπει να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπειρία και τη γνώση τους τους στον κλάδο on-premise. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι σομελιέ μπορούν επίσης να είναι σύμβουλοι κρασιού. Μπορεί ακόμα να έχουν ρόλο αγοραστή εκτός από την εργασία τους στο εστιατόριο.

Τα μετάλλια απονεμήθηκαν σε εκείνους τους οίνους που πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, με στόχο τον προσδιορισμό αυτών που αξίζουν να συμπεριληφθούν σε λίστες κρασιών εστιατορίων. Τα κρασιά κρίθηκαν σύμφωνα με κριτήρια όπως το πόσο καλά ταιριάζουν με είδη διατροφής και πιάτα εστιατορίων εκτός από τη συνολική ευελιξία τους. Οι υψηλότεροι βαθμοί απονεμήθηκαν σε κρασιά με κορυφαία ποιότητα στις αντίστοιχες τιμές τους. Οι κριτές γνώριζαν τις εμπορικές τιμές κάθε κρασιού καθώς έκριναν κάθε ομάδα. Το υπ' αριθμόν ένα ερώτημα που οι σομελιέ προσπάθησαν να απαντήσουν καθώς έκριναν τα κρασιά ήταν: «Θα βάζαμε στη λίστα του εστιατορίου μας αυτό το κρασί;».

Αρκετές οι Ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό, αρκετά και τα μετάλλια που πήραν:16 συνολικά, από τα οποία 6 χρυσά και 10 αργυρά. Από τα 6 χρυσά, τα 3 ανήκουν στο Κτήμα Αβαντίς: Πρώτος και καλύτερος ο Άγιος Χρόνος, που έχει σαρώσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ένα μεγάλο διπλό μπράβο στο Κτήμα Αβαντίς και προσωπικά στον Απόστολο Μούντριχα. Το πρώτο για τα 3 χρυσά που συγκέντρωσε. Το δεύτερο -και κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερο- γιατί με τα βραβεία που συγκεντρώνουν σε διεθνείς διαγωνισμούς τα Syrah του κτήματος, καταρρίπτεται ο μύθος και η θεωρία της «μιζέριας» και της ηττοπάθειας στην οποία βασίζεται η προώθηση των ελληνικών κρασιών στις διεθνείς αγορές, και που μας λέει ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα διεθνή «θηρία» στο «γήπεδό» τους, δηλαδή με ξένες ποικιλίες, αλλά πρέπει να βασιστούμε στις αμιγώς Ελληνικές που… δεν έχουν ανταγωνισμό!

Ξεχνάμε βέβαια ότι ο «πελάτης» του εξωτερικού δεν είναι κάποιος «βαρεμένος» οινόφιλος που θέλει να δοκιμάζει σκοτεινές, δυσπρόφερτες και άγνωστες ποικιλίες, αλλά καταναλωτής που θέλει να απολαύσει αυτό που ξέρει. Γι’ αυτό και πολλές φορές παραγγέλλει «ένα Syrah ή Cabernet Sauvignon ή ένα Chardonnay». Ο Απόστολος Μούντριχας δεν διστάζει να αντιμετωπίσει τα «θηρία» στο «γήπεδό» τους, και να τους νικήσει όχι μία, αλλά δεκάδες φορές με κρασιά από «δικές» τους ποικιλίες!

Το House of Wine και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε τα οινοποιεία που βραβεύτηκαν, και τους ευχόμαστε «πάντα τέτοια»!

Ακολουθεί ο κατάλογος με τα μετάλλια των Ελληνικών κρασιών του διαγωνισμού.



Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: