Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

3 Ελληνικά Οινοποιεία στη λίστα των Top100

3 Ελληνικά Οινοποιεία στη λίστα των Top100
Από τον Τ. Πικούνη

Πριν λίγες ημέρες, το γνωστό περιοδικό Wine & Spirits, από τα σημαντικότερα έντυπα οινικού ενδιαφέροντος στον κόσμο, με περισσότερους από 25.000 συνδρομητές και αναγνωσιμότητα που ξεπερνά τα 200.000 άτομα ανά τεύχος, ανακοίνωσε όπως κάθε  χρόνο τα 100 καλύτερα οινοποιεία  της χρονιάς. Ανάμεσά τους, 3 Ελληνικά οινοποιεία!

Γράφαμε το 2010, στο πρώτο μας άρθρο για τα Top 100 Οινοποιεία του κόσμου του περιοδικού Wine & Spirits: “Πόσο εκτιμούμε τα (πολλά) βραβεία που αποσπούν ελληνικά κρασιά και οινοποιεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και αξιολογήσεις; Φοβάμαι πως όχι αρκετά...

Και αν τα διαβάζουμε, και αν ...χαιρόμαστε για τις επιβραβεύσεις, πόσο οι βραβεύσεις αυτές επηρεάζουν τις οινικές μας προτιμήσεις;

Και πάλι... φοβάμαι πως όχι αρκετά... Τα πολυβραβευμένα γλυκά μας επιδόρπια κρασιά που κυριολεκτικά σαρώνουν τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ουσιαστικά αγνοούνται στον τόπο μας... Τα ροζέ μας που επίσης εκτιμώνται και βραβεύονται, μόλις πρόσφατα πήραν σημαντιική θέση στο τραπέζι μας. Και κάποιοι παραγωγοί, με πολύχρονη προσφορά και εξαιρετικά κρασιά, με συνεχείς βραβεύσεις και διεθνή αποδοχή, ίσως πρέπει να επανεκτιμηθούν στην ίδια τους τη χώρα...”


Έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε… Τα πράγματα έχουν αλλάξει, από πολύ έως… αρκετά, τα βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς Ελληνικά κρασιά γίνονται ανάρπαστα.! Τα ροζέ μας ανέβηκαν πια στην εκτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών και μόλις πρόσφατα πήραν σημαντική θέση στις προτιμήσεις μας, ακολουθώντας -με κάποια χρονική διαφορά-, τη διεθνή τάση.  Τα μόνα «παραπονεμένα» παραμένουν τα εξαιρετικά γλυκά μας κρασιά, και αυτό λόγω του ότι δεν συνηθίζουμε να τελειώνουμε ένα δείπνο με κάποιο γλυκό κρασί, συνοδευτικό του γλυκού ή του φρούτου. Αλλά, θα αλλάξει και αυτό, θέλει το χρόνο του.

Έτσι, πιστεύουμε ότι θα τιμήσετε… δεόντως με τισ αγορές σας τα 3 εξαιρετικά μας οινοποιεία (και τα κρασιά τους!) που βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία 100 της φετινής λίστας του περιοδικού Wine & Spirits! Το Κτήμα ΑΛΦΑ, το Κτήμα Αργυρού και το Κτήμα Σιγάλα βρίσκονται ανάμεσα σε οινοποιεία παγκόσμιας κλάσης όπως τα Joseph Drouhin (Γαλλία) Diamond Creek, Krug, Joseph Phelps, Ridge, Stag's Leap Wine Cellars (ΗΠΑ),  είναι μεγάλη η τιμή που γίνεται τόσο στην Ελληνική Οινοποιία όσο και στα τρία οινοποιεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον κατάλογο των 100 κορυφαίων οινοποιείων έχουν βρεθεί αρκετά Ελληνικά οινοποιεία, και ανάμεσά τους τα οινοποιεία Μπουτάρη, ΑΛΦΑ, Αργυρού, Γεροβασιλείου, Γαίας, Σκούρα, Μερκούρη. Να σημειώσουμε εδώ ότι οινοποιείο Μπουτάρη βρίσκεται ήδη στο "Hall of Fame" των διακρίσεων για το συγκεκριμένο περιοδικό, αφού έχει συμπεριληφθεί στις λίστες με τα οινοποιεία της χρονιάς περισσότερες από 15 φορές(!) ως τώρα, με πρώτη το 1992, στα 25 χρόνια που το Wine & Spirits δημοσιεύει το Top 100 των οινοποιείων της χρονιάς. Τον ίδιο αριθμό διακρίσεων με το Οινοποιείο Μπουτάρη έχουν μόλις δύο ακόμα διάσημα οινοποιεία στον κόσμο: Το οινοποιείο του Michel Chapoutier στο Ροδανό, και αυτό του Joseph Phelps στην Καλιφόρνια!

Το Ηouse of Wine εύχεται και στα τρία οινοποιεία που βραβεύτηκαν φέτος συνεχείς επιτυχίες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: