30 χρονιές Μέγας Οίνος: Η γνωριμία μου με το κρασί

30 χρονιές Μέγας Οίνος: Η γνωριμία μου με το κρασί
Από τον Τ. Πικούνη

Με το άρθρο αυτό ξεκινά ένα αφιέρωμα του House of Wine για τον Μέγα Οίνο Σκούρα. Φέτος κυκλοφόρησε η χρονιά 2016 του Μέγα Οίνου, που είναι η τριακοστή εσοδεία αυτού του κρασιού. Ο Μέγας Οίνος, με την ποιότητα, την συνέπεια και την πορεία του έχει τοποθετήσει το δυναμικό του Ελληνικού κρασιού σε επίπεδα που έχουν αγγιχθεί από περιορισμένο αριθμό οινοποιών.

Το αφιέρωμα υπογράφει ο Τάσος Πικούνης, και αποτελείται από 3 άρθρα για το εμβληματικό αυτό κρασί. Σήμερα το πρώτο άρθρο



Σήμερα θα μιλήσω για ένα πολύ καλό μου φίλο. Με αφορμή τα φετεινά του 30α γενέθλια, θα του ευχηθώ να τα εκατοστίσει! Εκλεκτός φίλος, ευλογημένος από τον δημιουργό του, μου κράτησε παρέα 20 ολόκληρα χρόνια! Δίπλα μου σε χαρές, επετείους, σημαντικά γεγονότα, αλλά και σε στενοχώριες, λύπες, δυσκολίες, ήταν πάντα εκεί για να με παρηγορήσει, να μου δώσει κουράγιο, να με βοηθήσει να σηκωθώ.

Ποιος ο φίλος; Ο Μέγα Οίνος Σκούρα! Όσο και αν φαίνεται απίθανο, ήταν το πρώτο κρασί του Γιώργου Σκούρα. Όταν ένας οινοποιός φτιάχνει την πρώτη του χρονιά ένα κρασί σαν το Μέγα Οίνο, πόσο ψηλά βάζει τον πήχυ για τον εαυτό του πρώτα, αλλά και για τους υπόλοιπους Έλληνες οινοποιούς; 30 σοδειές Μέγας Οίνος Σκούρα συμπληρώνονται με την φετινή σοδειά...

Ναι, γνώρισα το Μέγα Οίνο του Γιώργου Σκούρα όταν ήταν μόλις 6 ετών -παιδάκι δηλαδή! Και τον ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή! Τη θυμάμαι σαν τώρα αυτή τη στιγμή: ... σημαδιακή, η είσοδος του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας!.. Ήταν Πρωτοχρονιά του 2000 και στο γιορταστικό Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι 2 μπουκάλια Μέγας Οίνος, έτοιμα να συνοδέψουν τη γεμιστή γαλοπούλα και το λαχταριστό αρνάκι στο φούρνο! Μεγάλη η παρέα, χαρούμενες φωνές, συζητήσεις, γέλια, βαβούρα... δεν πρόσεξα τι μου σερβίρισαν. Ήπια μηχανικά μια γουλιά, και... έμεινα! «Τι είναι ετούτο;» φώναξα στην οικοδέσποινα. «Έλα τώρα!» μου απάντησε. «Δεν μπορείς εσύ να μην έχεις δοκιμάσει το Μέγα Οίνο του Σκούρα!». Ε... δεν είχα!

Ηταν η χρονιά του 96... τί κρασί! Πυκνό, πολύπλοκο, νόστιμο, με αρώματα βατόμουρου, μπαχαρικών, αίσθηση καπνού, δυνατό αλλά και υπέρκομψο, με αυτή τη χαρακτηριστική λεπτή γλύκα του Αγιωργίτικου που μόνο λίγοι Νεμεάτες οινοποιοί ξέρουν να την χειρίζονται με μαεστρία και -κυρίως-μέτρο... με εντυπωσίασε! Και ήταν φυσικό, γιατί πέρα από τα δικά του προτερήματα, εκείνη την εποχή τα εξαιρετικά κόκκινα μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού! Ήταν νομίζω ένα από τα πρώτα μεγάλα κρασιά, μαζί με τις Νάουσσες του Μπουτάρη, το Κατώγι Αβέρωφ, το Μετόχι του Τσάνταλη, το Chateau Porto Carras και λίγα ακόμα.

Από τότε δεν το αποχωρίστηκα, έμεινε στην οινική μου πορεία μέχρι σήμερα, δυστυχώς όχι σαν το καθημερινό μου κρασί αλλά σαν το γιορταστικό, επετειακό κρασί μου, σαν το κρασί των σημαντικών μου στιγμών. Η αλήθεια είναι ότι ούτε αυτό με πρόδωσε ποτέ... Παρέμεινε υποδειγματικά σταθερό και συνεπές, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Ένα διαχρονικά κορυφαίο κρασί , που όλοι εμείς στο House of Wine του ευχόμαστε να τα εκατοστίσει!

Στο διάστημα της πορείας του Μέγα Οίνου μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Σκούρας δημιούργησε και άλλα σπουδαία κρασιά: Την αγαπημένη μου Φλέβα, ένα υποδειγματικό πληθωρικό Syrah που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό Syrah στη Γαλλία με το πρώτο βραβείο, το Λαβύρινθο, βαθιά πολύπλοκο και πλούσιο ερυθρό κρασί για πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις, το Peplo, από τα πιο ‘περίτεχνα’ ροζέ κρασιά όχι μόνο του Ελληνικού αλλά του παγκόσμιου αμπελώνα, το Viognier Cuvee Larsinos και 22 ακόμα θαυμάσια κρασιά... ΤονΜέγα Οίνο μπορείτε να τον απολαύσετε ή να τον παλαιώσετε και σε μεγαλύτερες φιάλες, Magnum, Double Magnum και 6 λίτρων


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: