| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

30 Χρονιές Μέγας Οίνος: Η Ιστορία του Κρασιού

30 Χρονιές Μέγας Οίνος: Η Ιστορία του Κρασιού
Από τον Τ. Πικούνη

Ένα αφιέρωμα του House of Wine για τις 30 σοδειές του Μέγα Οίνου Σκούρα. Ο Μέγας Οίνος, με την ποιότητα, την συνέπεια και την πορεία του έχει τοποθετήσει το δυναμικό του Ελληνικού κρασιού σε επίπεδα που έχουν αγγιχθεί από περιορισμένο αριθμό οινοποιών. Το αφιέρωμα υπογράφει ο Τάσος Πικούνης, και αποτελείται από 3 άρθρα για το εμβληματικό αυτό κρασί. Σήμερα το δεύτερο άρθρο...

Έχω πολλές φορές πει ή συμφωνήσει ότι η ιστορία ενός κρασιού είναι ισχυρό... βελτιωτικό όλων εκείνων των ιδιοτήτων του που αναγνωρίζουν οι γευσιγνώστες!

O Μέγας Οίνος βέβαια, με 30 σοδειές στο ενεργητικό του, έχει ασφαλώς μια μεγάλη ιστορία! Έχει όμως και κάτι επι πλέον: την ταύτιση της ιστορίας του με αυτή του οινοποιού που το δημιούργησε, αφού υπήρξε το πρώτο κρασί του Γιώργου Σκούρα!

Πίσω στο μακρινό 1984, ο Γιώργος Σκούρας επιστρέφει από τη Γαλλία, μετά από σπουδές οινολογίας και αμπελουργίας στην Dijon και τη Reims και αφού εργάστηκε σε διάφορα Γαλλικά οινοποιεία. Με την επιστροφή του εργάζεται σαν οινολόγος στο Κτήμα Καλλιγά και συμμετέχει στο στήσιμο του οινοποιείου Gentilini του Σπύρου Κοσμετάτου στην Κεφαλλονιά. Έχει όμως συνεχώς στο μυαλό του να φτιάξει κάτι δικό του. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την συνέντευξή του στη Μαρία Νέτσικα:* «Από το 1985 όμως, άρχισα να ψάχνομαι για το τι θα κάνω. Είχα καταλάβει πάρα πολύ γρήγορα ότι το μέλλον ήταν στο να κάνεις κάτι δικό σου. Λίγο ο ρομαντισμός, λίγο τα όρια που θέτουν τα αγόρια στους στόχους τους, λίγο τ' ότι είδα ότι υπήρχε κάτι -κι εγώ δεν ξέρω ακριβώς τι-, ξεκίνησα τη δικιά μου δουλειά. Κι επειδή εγώ δεν κατάγομαι από οικογένεια αμπελουργών είχα την ευχέρεια να την κάνω ανάποδα. Δηλαδή το θέμα δεν τέθηκε ως: τι αμπέλι έχω, άρα τι κρασί θα βγάλω, αλλά: τι κρασί θέλω να βγάλω, οπότε τι αμπέλι θα φυτέψω

Τι κρασί ήθελε όμως να φτιάξει;

Γαλλοσπουδαγμένος και θαυμαστής ενός άλλου κρασιού-σταθμού, του «ΚατώγιΑβέρωφ», θέλησε να φτιάξει ένα κρασί σε αυτό το στυλ, κομψό που να αντέχει στο χρόνο. Προχώρησε στο στόχο του χωρίς λεφτά, με τον ίδιο τρόπο που οι πρωτοπόροι της Πληροφορικής έφτιαξαν τους πρώτους υπολογιστές τους: Στο ισόγειο του πατρικού σπιτιού του εγκατέστησε 2 δεξαμενές 5.000 λίτρων, 30 βαρέλια και μια μικρή εμφιαλωτική γραμμή, έφερε Αγιωργίτικο από την περιοχή του Γυμνού στη Νεμέα, Cabernet Sauvignon από ένα αμπελώνα στην Πυλία, και… εγένετο Μέγας Οίνος 1986! Κυκλοφόρησε στην αγορά το 1988, και έγινε ένας μικρός… χαμός: «μια εποχή όπου το ακριβότερο κρασί στην Ελλάδα έκανε 300 με 400 δραχμές και βγήκε ο Μέγας Οίνος στις 2.500 δραχμές. Αυτό όμως ήταν το σκεπτικό της δημιουργίας του. Και βεβαίως ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Ήξερα ότι είναι δύσκολο, γι αυτό και επένδυσα πολύ στις προσωπικές επαφές. Είμαι από τους οινολόγους που έχουν βγει στην αγορά κι έχουν μιλήσει πάρα, μα πάρα πολύ για το κρασί, και για το δικό τους αλλά και γενικά για το ελληνικό κρασί. Αυτά για το ξεκίνημα. Από κει κι έπειτα ξετυλίχθηκε το κουβάρι.» διηγείται ο Γιώργος Σκούρας στην ίδια συνέντευξη.

Ποιο ήταν το κουβάρι; Δημιουργία Οινοποιείου στην Πυργέλα, αγορά αμπελώνων με πρώτο αυτόν του Γυμνού από τον οποίο και δημιουργήθηκε ο πρώτος Μέγας Οίνος, αγορές μηχανημάτων, ανάπτυξη και δημιουργία και άλλων κρασιών. Από το 1988 μέχρι και το 1994 ο Μέγας Οίνος οινοποιείται στο οινοποιείο της Πυργέλας. Η επιτυχία του Αγιωργίτικου, και η εμβάθυνση του Γιώργου Σκούρα σε αυτό, καταλήγουν στο νέο οινοποιείο στο Γυμνό, που είναι η πρώτη επένδυση από εκτός της ζώνης οινοποιό. Εν τούτοις, η ανάγκη ενός σύγχρονου οινοποιείου είναι επιτακτική, και έτσι με μια επένδυση 3 εκ. Ευρώ ξεκινά το 2000 και οδηγεί το 2004 στη δημιουργία του Οινοποιείου στο Μαλανδρένι, ενός σύγχρονου οινοποιείου με σύγχρονη τεχνολογία, όπου και μέχρι σήμερα οινοποιείται ο Μέγας Οίνος Σκούρα.

Το 1994 ο Μέγας Οίνος στο διαγωνισμό Οίνου της Νέας Υόρκης παίρνει το πρώτο βραβείο! Οι διακρίσεις του Μέγα Οίνου σε διεθνείς διαγωνισμούς είναι συνεχείς:

Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο

Εσοδείας 2005
-Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2008

Εσοδείας 2000
-Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2007

Χρυσό Μετάλλιο

Εσοδείας 2013
-Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2019
-AWC Vienna International Wine Challenge 2016

Εσοδείας 2010
-TEXSOM International Wine Awards 2015

Εσοδείας 2008
-International Wine Contest Bucharest IWCB 2012
-AWC Vienna International Wine Challenge 2011

Εσοδείας 2007
-Berliner Wein Trophy 2011

Εσοδείας 2006
-Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2012
-Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2009

Εσοδείας 2004
Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2007

Εσοδείας 2003
-Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2007

Αργυρό Μετάλλιο

Εσοδείας 2015
-Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2019

Εσοδείας 2014, 2007, 2004
-18ος Διεθνής διαγωνισμός Θεσσαλονίκης 2018

Εσοδείας 2013
Balkans International Wine Competition 2017
TEXSOM International Wine Awards 2016

Εσοδείας 2012
Διεθνής διαγωνισμός Θεσσαλονίκης 2016

Εσοδείας 2011
-AWC Vienna International Wine Challenge 2015

Εσοδείας 2010
-Διεθνής διαγωνισμός Θεσσαλονίκης 2016

Εσοδείας 2008
-Concour Int. du Vin Thessalonique 2013
-Balkans International Wine Competition 2012
-Decanter World Wine Awards
-Διεθνής διαγωνισμός Θεσσαλονίκης 2012
-Mundus Vini 2011

Εσοδείας 2007
-Διεθνής διαγωνισμός Θεσσαλονίκης 2011
-AWC Vienna International Wine Challenge 2011
-Mundus Vini 2011

Εσοδείας 2006
-Vinalies Internationales 2009
-Concours Mondial Du Bruxelles 2009

Εσοδείας 2005
-Concours Mondial Du Bruxelles 2008

Εσοδείας 2002
-Concours Mondial Du Bruxelles 2005

Χάλκινο Μετάλλιο

Εσοδείας 2008
-Decanter 2011

Εσοδείας 2006
-Challenge International Du Vin 2009

Τρία Αστέρια

Εσοδείας 2007
-Premium Select Wine Challenge 2011

Δύο Αστέρια

Εσοδείας 2003
-Prowein 2006

Ένα Αστέρι

Εσοδείας 2006
-Prowein 2010

Αξιολογήσεις

Εσοδείας 2016
-Robert Parker Wine Advocate, 90+
βαθμοί

Εσοδείας 2008
Robert Parker Wine Advocate, 90
βαθμοί


Ο Μέγας Οίνος δεν υπήρξε μόνο ένα διαχρονικά μεγάλο κρασί. Συνέβαλλε ουσιαστικά στην αναγνώριση του Αγιωργίτικου σαν μια ποικιλία που έχει την ικανότητα να δώσει μεγάλα κρασιά και κρασιά παλαίωσης, ο δε Γιώργος Σκούρας -μαζί με τον μεγάλο αμπελουργό και οινοποιό Θανάση Παπαιωάννου, τον Πατριάρχη της Νεμέας και του Αγιωργίτικου- είναι από τους πρωτεργάτες της ζώνης του Αγιωργίτικου και της αναγνώρισης διεθνώς της θαυμάσιας αυτής Ελληνικής ποικιλίας.


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

___________________________________________
* Στοιχεία προέρχονται από την συνέντευξη του Γιώργου Σκούρα στην Μαρία Νέτσικα στο Wine Plus, την οποία και ευχαριστούμε για την παραχώρηση αδείας αναδημοσίευσης.

Μοιραστείτε το άρθρο: