4 ιδιαίτεροι και αναπάντεχοι γευστικοί συνδυασμοί

4 ιδιαίτεροι και αναπάντεχοι γευστικοί συνδυασμοί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Έχουμε γράψει αμέτρητα κείμενα στο House of Wine που αφορούν τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού. Στα περισσότερα ακολουθούμε κάποιος πολύ βασικούς ‘κανόνες’ κυρίως για να αποφύγουμε κακούς συνδυασμούς! Σε όλα όμως τονίζουμε ότι ο συνδυασμός κρασιού και φαγητού δεν έχει όρια! Η προσωπική μας προτίμηση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ο συνδυασμός που για εμάς φαίνεται καλός για τους άλλους μπορεί να είναι αδιάφορος! Αυτό που προτείνουμε είναι να δοκιμάζουμε συνεχώς διαφορετικά πράγματα και να σπάμε τους κανόνες. Ίσως κάποιες φορές να οδηγηθούμε σε πολύ μέτριους συνδυασμούς! Αξίζουν όμως οι πειραματισμοί για αυτές τις φορές που θα φτάσουμε στον απόλυτο συνδυασμό! Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδανικοί συνδυασμοί έχουν προκύψει από συνδυασμούς που η θεωρία μάλλον θα τους απέρριπτε! Τέσσεριε από αυτούς τους αναπάντεχους αλλά πολύ αγαπημένους συνδυασμούς θα βρείτε παρακάτω!

Πατάτες τηγανητές με τριμμένη γραβιέρα και Αγιωργίτικο


Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα πιάτο πατάτες τηγανητές με τριμμένη γραβιέρα και φρέσκο πιπεράκι από πάνω θα έβρισκε τον ιδανικό σύντροφο σε ένα μπουκάλι Νεμέα. Και όμως ένας συνδυασμός που προέκυψε τυχαία καθώς υπήρχε λίγο Σεμέλη Νεμέα Reserve σε ένα μπουκάλι ανοιγμένο από το προηγούμενο βράδυ, που για να μην πάει ‘χαμένο’ μπήκε στο ποτήρι. Το κλειδί σε αυτό τον συνδυασμό είναι το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και η αλμύρα της γραβιέρας που απάλυνε την ένταση των τανινών αλλά και η οξύτητα του κρασιού που τράβηξε την λιπαρότητα. Φυσικά το ένα ποτήρι δεν ήταν αρκετό! Αλλά η συνταγή δεν έπρεπε να αλλάξει οπότε άνοιξε και πάλι μία Νεμέα, αυτή την φορά η Νεμέα Σκούρα που έδεσε και αυτή υπέροχα! Είμαι σίγουρη ότι πολλά Αγιωργίτικα ακόμα, όπως το Κτήμα Λαντίδη – Νεμέα και η Νεμέα Παλυβού θα συνοδεύσουν όμορφα ένα τόσο απλό αλλά όμως πεντανόστιμο πιάτο.


Ταρτάρ τόνου με μελάνι σουπιάς και Ξινόμαυρο


Αν έβλεπα στο μενού εστιατορίου ταρτάρ τόνου με μελάνι σουπιάς, η πρώτη ποικιλία που θα μου ερχόταν στο μυαλό θα ήταν το Ασύρτικο. Έτυχε όμως να έχω μπροστά όταν μου σέρβιραν αυτό το πιάτο και Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Με το Ασύρτικο τα πιάτο ταίριαζε αρκετά! Με το Ξινόμαυρο Άκραθος όμως που είχα στο ποτήρι το πιάτο απογειώθηκε! Ο τόνος είναι κόκκινο κρέας, οπότε άνετα θα μπορούσε να συνδυαστεί με κόκκινα κρασιά. Ο γήινος χαρακτήρας από το μελάνι όμως ήταν αυτός που έφερε το πιάτο πολύ κοντά σε μία ερυθρή ποικιλία που δεν την επιλέγουμε συχνά με ψάρι, το Ξινόμαυρο. Τολμήστε να συνοδεύσετε ένα τέτοιο πιάτο και με άλλα Ξινόμαυρα με μπόλικο φρούτο όπως η Νάουσα Διαμαντάκου και η Καλή Ρίζα και θα μας θυμηθείτε!


Σάντουιτς και αφρώδη κρασιά


Φανταστείτε ένα ωραίο χωριάτικο ψωμί με κάποιο αλλαντικό όπως η λούζα Τήνου, το παστράμι και το προσούτο Ευρυτανίας, με κάποιο τυρί όπως η γραβιέρα και το μετσοβόνε, κάποιο λαχανικό όπως η ντομάτα και το μαρούλι και μία σάλτσα ή ένα τσάτνει. Δεν ακούγεται πολύ λαχταριστό? Τα σάντουιτς είναι νόστιμα γεύματα για όλες τις ώρες της ημέρας. Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, ένα ποτήρι κρασί θα συνοδεύσει ευχάριστα το σάντουιτς είτε το απολαμβάνουμε στο μεσημεριανό μας διάλειμμα είτε το βράδυ χαλαρώνοντας. Ένας από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς με σάντουιτς είναι τα αφρώδη κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο όπως το Karanika Brut Cuvee Speciale και το Sparkling Angel και φυσικά οι σαμπάνιες όπως η Champagne Palmer Brut και η ροζέ Deutz Rose Brut . Ο ψωμένιος χαρακτήρας που έχουν τα κρασιά που παράγονται με αυτή την μέθοδο, η πολυπλοκότητα που βγάζουν και η ζωηρή οξύτητα τους ταιριάζουν πολύ με τα διαφορετικά εκλεκτά υλικά ενός σάντουιτς. Καμία φορά δεν με απογοήτευσε ένα τέτοιο αφρώδες δίπλα σε ένα ωραίο σάντουιτς αν και ακούγεται παράδοξο να συνδυάζεις ένα σάντουιτς με ένα εκλεπτυσμένο αφρώδες κρασί.


Παϊδάκια στα κάρβουνα και ρετσίνα


Τα τρυφερά αρνίσια παϊδάκια είναι από τα πιο νόστιμα κρέατα στα κάρβουνα, γι’ αυτούς βέβαια που τους αρέσει το αρνί, γιατί υπάρχουν αρκετοί που δεν το πλησιάζουν. Οι ‘κανόνες’ λένε ότι επειδή το αρνί είναι ένα κόκκινο κρέας πίνουμε ερυθρό κρασί. Και ισχύει! Όμως δοκιμάστε το και με μία καλή ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πεύκου ή το Σχινόπευκο. Ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας της ρετσίνας και η πλούσια γεύση της δένουν πολύ ωραία με τον αρωματικό χαρακτήρα του κρέατος και του κάρβουνου, την λιπαρότητα και την αλμύρα του αρνιού και αποδεδειγμένα εκτινάσσουν τους γευστικούς κάλυκες στον αέρα. Αξίζει να το δοκιμάσετε, θα δείτε με άλλο όχι μόνο τις ρετσίνες αλλά και τα παϊδάκια



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: