5 συνδυασμοί σκέτη γλύκα!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ωραίο γλυκό επιδόρπιο δίπλα σε ένα ταιριαστό κρασί ή απόσταγμα; Νομίζω κανείς! Πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές και τόσο τα γλυκά όσο και τα κρασιά θα βρεθούν ακόμα συχνότερα στο τραπέζι μας. Ο ‘κανόνας’ συνδυασμού κρασιού και φαγητού λέει ότι όταν έχουμε γλυκύτητα στο πιάτο πρέπει να έχουμε και γλυκύτητα στο κρασί. Αυτόν τον κανόνα θα ακολουθήσουμε, με μία μόνο εξαίρεση όπου θα συνδυάσουμε με απόσταγμα. Διάλεξα 5 δημοφιλή γλυκά, τρία από αυτά τα απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλες τις περιστάσεις και δύο που έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα. Δίπλα τους έβαλα τα πιο ιδανικά παντρέματα κατά την γνώμη (και γεύση) μου! Συνδυασμοί αλάνθαστοι που θα κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα γεύμα είτε είναι γιορτινά είτε καθημερινά.

Τιραμισού με Vinsanto

Το τιραμισού, το περίφημο Ιταλικό επιδόρπιο με την κρέμα μασκαρπόνε, το κακάο, τα σαβαγιάρ, το αλκοόλ και τον καφέ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά. Αν και οι αμέτρητες συνταγές που κυκλοφορούν διαφέρουν ως προς την γλυκύτητα, την ένταση του καφέ αλλά και του ποτού που βάζουμε, οι πιο επιτυχημένοι συνδυασμοί που έχω δοκιμάσει είναι αυτοί με τα Vinsanto. Αυτά τα γλυκά κρασιά με την προκλητική οξύτητα και τα αρώματα ξηρών καρπών, καφέ και αποξηραμένων φρούτων ταιριάζουν ιδανικά. Είναι ο ορισμός του ‘made in heaven’ συνδυασμού! Απολαύστε το τιραμισού σας με τα Vinsanto by Gaia, Χατζηδάκη Vinsanto, Κτήμα Αργυρού Vinsanto First Release, Σιγάλας Vinsanto, Vinsanto Γαβαλά και Vinsanto SantoWines.

Γαλακτομπούρεκο με γλυκό κρασί από Μοσχάτο

Αγαπημένο γλυκό ταψιού με το φύλλο να κρύβει μια νόστιμη παχιά κρέμα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή ή/ και βανίλια και όλα μαζί ‘βουτηγμένα’ στο σιρόπι. Τα φρέσκα γλυκά κρασιά από Μοσχάτο με αρώματα φρούτων, λουλουδιών, αλλά και τα πιο ώριμα με τα στοιχεία του μελιού και των γλυκών μπαχαρικών ταιριάζουν υπέροχα με αυτό το σιροπιαστό γλυκό! Η οξύτητα του κρασιού θα απαλύνει την γλυκά ενώ και τα παρόμοια αρώματα και γεύσεις θα οδηγήσουν στο ιδανικό πάντρεμα. Το Samos Nectar, Μοσχάτος Ρίου Πατρών αλλά και το Μοσχάτος Λήμνου Χατζηγεωργίουείναι κάποια παραδείγματα που θα απογειώσουν το γαλακτομπούρεκο.

Κουραμπιέδες με τσίπουρο λευκό

Είπαμε, πλησιάζουν οι γιορτές οπότε ας αρχίσουμε τις προετοιμασίες από τα γλυκά! Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες με το αμύγδαλο θα στολίζουν από εδώ και πέρα πολλές τραπεζαρίες. Δεν είναι από τα πιο γλυκά επιδόρπια, ιδίως αν δεν φάμε και μία κουταλιά ζάχαρη με κάθε μπουκιά κουραμπιέ. Οπότε δεν θέλουμε για παρέα πολύ γλυκά ποτά. Μάλιστα ο καλύτερος συνδυασμός που έχω δοκιμάσει έως τώρα με κουραμπιέ είναι με λευκό τσίπουρο, που δεν έχει καθόλου γλύκα! Και είναι δοκιμασμένος πολλές φορές και με πολλά διαφορετικά τσίπουρα. Το βουτυρένιο άρωμα που έχουν οι κουραμπιέδες ταιριάζει με αυτό του τσίπουρου ενώ και η λιπαρότητα της αλκοόλης ταιριάζει με αυτή του κουραμπιέ. Angel Tears, Τσίπουρο Ηδωνικό με Γλυκάνισο, Τσίπουρο Τσιλιλή χωρίς Γλυκάνισο και Τσιπουρο Κανένας είναι δοκιμασμένα και εγγυημένα με τους κουραμπιέδες.

Μελομακάρονα με γλυκιά Μαυροδάφνη


Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό για τους περισσότερους! Πλούσια, μελωμένα, αρωματισμένα με γλυκά μπαχαρικά και πασπαλισμένα με ξηρούς καρπούς,τα μελομακάρονα προκαλούν παραλήρημα στους γλυκατζήδες. Ακομα περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με ωραία γλυκά κρασιά όπως οι γλυκιές Μαυροδάφνες που τους ‘πάνε’ τέλεια! Ο πλούσιος και γλυκός χαρακτήρας της Μαυροδάφνης με τα αρώματα των ξηρών καρπών, των γλυκών μπαχαρικών, των αποξηραμένων φρούτων και την καραμέλας θα κάνουν τον τέλειο γάμο! Η Μαυροδάφνη Πατρών ReserveΠαρπαρούση, η Μαυροδάφνη Grand Reserve AchaiaClauss και η Χόρταις θα κάνουν τα μελομακάρονα να φαίνονται ακόμα πιο νόστιμα.

Σοκολατένιος κορμός με Port

Αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων με αμέτρητες παραλλαγές που δεν μένει στο ψυγείο για παραπάνω από μερικές ώρες! Καταναλώνεται πολύ γρήγορα. Σοκολάταή κακάο, ξηροί καρποί, βούτυρο, μπισκότα ή παντεσπάνι, κάποιο παλαιωμένο απόσταγμα και πολλά άλλα ακόμα υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα πληθωρικό γλυκό. Πληθωρικό θα είναι και το κρασί που θα το απολαύσουμε. Τα υπέροχα Port είτε πάμε στα πιο φρέσκα φρουτένια στυλ είτε στα πιο ώριμα ξηροκαρπάταείναι σίγουρο ότι θα πάνε τον σοκολατένιο κορμό σε άλλο επίπεδο. Μερικές προτάσεις: Vintage Port Ramos, Pinots 2000, Niepoort LBV 2016, Fonseca 10 Year Old Tawny, Tawny Port 10 Ans Quinta de Ervamoira καιRuby Port Fonseca.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: