8 Κρασιά ‘ανακάλυψης’ για το γιορτινό τραπέζι
- Γράφει η/ο Μαριάννα Μακρύγιαννη
- 12 Δεκ 2020
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Το έχουμε γράψει ήδη αρκετές φορές, οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές. Θα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μάλλον μικρότερη ποικιλία εδεσμάτων στο τραπέζι γιατί πολύ απλά θα μαγειρέψουμε για λίγους! Γιατί να μην ψάξουμε και να βάλουμε στο τραπέζι κρασιά που δεν τα έχουμε ξαναδοκιμάσει (τουλάχιστον οι περισσότεροι), κρασιά καινούρια, κρασιά από ποικιλίες που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει, κρασιά με αντισυμβατικό τρόπο παραγωγής. Με λίγα λόγιο, κρασιά ‘ανακάλυψης’ που θα μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης για πολύ ώρα γύρω από ένα τραπέζι! Σας προτείνουμε οχτώ τέτοια κρασιά, που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον όλων.
Ni, Χατζηβαρύτη
Σίγουρα έχετε ακούσει τον τελευταίο καιρό για τα ‘φυσικά κρασιά’ ή αν θέλετε για τα κρασιά ήπιων παρεμβάσεων αλλά και για τα ‘orange’. Είναι μία τάση έντονη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό το κρασί που φέρει την υπογραφή της νέας και ταλαντούχου οινοποιού Χλόης Χατζηβαρύτη είναι και ‘κρασί φυσικής προσέγγισης’ και ‘orange’ και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για να ανακαλύψετε αυτά τα στυλ. Ο Ροδίτης και το Ασύρτικο σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή με αρώματα ώριμων φρούτων και μελιού και πληθωρική γεύση. Η παρουσία ελάχιστων τανινών (από την επαφή των στεμφύλων με το κρασί) το φέρνει κοντά όχι μόνο σε πιάτα που παραδοσιακά θα συνδυάζαμε με λευκά κρασιά αλλά και στα κόκκινα κρασιά. Θα το απολαύσετε τόσο δίπλα σε σολομό όσο και δίπλα σε ένα αρνάκι στον φούρνο.
Vientzi Single Vineyard 2017
Αν κάποιος πριν από 10 χρόνια μας έλεγε ότι το Σαββατιανό μπορεί να παλαιώσει και να εξελιχθεί σε ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο κρασί στην φιάλη, μάλλον θα τον κοιτούσαμε με μισό μάτι! Και όμως ο Βασίλης Παπαγιάννακος μας το έχει αποδείξει! Έχουμε πιεί κρασιά του με αρκετά χρόνια στην πλάτη τους που μας έκαναν να παραμιλάμε. Την δυνατότητα παλαίωσης της ποικιλίας θα την ‘ανακαλύψουμε’ μέσα από αυτό το single vineyard κρασί που έχει ήδη 3 χρόνια στην πλάτη και από ότι φαίνεται μπορεί να πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Βάλτε το δίπλα σε θαλασσινά, ψάρια, σούπες, λευκά τυριά και λευκά κρέατα στην κατσαρόλα με λεμονάτες σάλτσες.
Ρετσίνα, Τετράμυθος
Ναι, γιατί όχι ρετσίνα και στο γιορτινό τραπέζι! Θα ανακαλύψουμε όλοι ότι αυτό το παραδοσιακό στυλ κρασιών έχει θέση και στο Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η Ρετσίνα του Τετράμυθου φτιάχνεται με ήπιες παρεμβάσεις από Ροδίτη που ζυμώνει με τις αυτόχθονες ζύμες σε πήλινους αμφορείς. Αν σας αρέσουν οι ‘παλιές’ ρετσίνες που δεν μύριζαν τίποτα άλλο εκτός από ρετσίνι, τότε μακριά από αυτό το κρασί. Εδώ μιλάμε για ευγένεια και κομψότητα! Το φρούτο και το ρετσίνι σε απόλυτη ισορροπία, η οξύτητα είναι αισθητή και η επίγευση διαρκής. Και η τιμή ασύγκριτη! Απολαύστε την με σαλάτες, με λιπαρά τυριά, με ρολό κοτόπουλο, με χοιρινό στην κατσαρόλα, με σελινάτο και φυσικά με ότι βγαίνει από την θάλασσα.
Ανθόνερο, Οινοποιητική Λειψών
Αν σας ζητούσαμε να μαντέψετε την ποικιλία πίσω από αυτό το νόστιμο ροζέ κρασί και το πετυχαίνατε, πάρτε λαχείο. Το Φωκιανό είναι μια αγαιοπελαγίτικη ερυθρή ποικιλία που δεν την συναντάμε σε πολλά εμφιαλωμένα κρασιά και δεν έχει ακόμα καταφέρει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητα πάνω της. Με κρασιά όμως όπως αυτό το ροζέ δεν θα αργήσει να γίνει. Αν συνεχίζαμε και σας ζητούσαμε να μαντέψετε την προέλευση και πάλι το βρίσκατε, παίξτε και τζόκερ! Πως να πάει το μυαλό στους Λειψούς! Οι άνθρωποι πίσω από την οινοποιητική Λειψών κάνουν αξιόλογη δουλειά και έχουν βάλει αυτόν το τόπο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Απολαύστε το δίπλα στα ορεκτικά του γιορτινού τραπεζιού αλλά και στα κυρίως πιάτα που βασίζονται στην γαλοπούλα και το χοιρινό.
Μπουτάρη Ξινόμαυρο χωρίς θειώδες
Το Ξινόμαυρο σαν ποικιλία δεν χρειάζεται συστάσεις! Και γι’ αυτό ‘ευθύνεται’ σε μεγάλο βαθμό η εταιρεία Μπουτάρης που ανέδειξε τόσο την ποικιλία όσο και την περιοχής της Νάουσσας, χαρίζοντας μας υπέροχα κρασιά εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα λόγο μην εμπιστευτούμε αυτή την ολοκαίνουρια πρόταση Ξινόμαυρου που έχει παραχθεί χωρίς θειώδες. Είναι αντάξια της ιστορίας του ονόματος Μπουτάρη. Ζωηρό φρούτο, ζωντάνια και ευγενικές τανίνες σε ένα ‘φυσικό’ κρασί που θα σταθεί όμορφα δίπλα σε όλα τα γιορτινά φαγητά που θα σιγοψήσουμε στον φούρνο ή την κατσαρόλα.
Μούχταρο Κτήμα Μουσών
Το Μούχταρο είναι μία σπάνια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στην κοιλάδα των Μουσών στην Άσκρη της Θήβας. Η αναβίωση της οφείλεται στην προσπάθεια του Κτήματος Μουσών που πίστεψε σε αυτή και ήταν το πρώτο οινοποιείο που επένδυσε και παρήγαγε εμφιαλωμένο κρασί. Τώρα αρχίζει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση της και σε άλλα κρασιά από την Στερεά Ελλάδα. Είναι μία ποικιλία με υψηλή οξύτητα και βαθύ χρώμα που αξίζει την προσοχή μας. Θα την γνωρίσουμε απολαμβάνοντας αυτό το υπέροχα φρουτώδες κρασί δίπλα σε πιάτα με ντομάτα, λιπαρά κρέατα όπως το γουρουνόπουλο και σιγομαγειρεμένο κυνήγι.
Τιτάνας, Σκούρα
Σε αυτό το κρασί συγκεντρώνονται πολλοί λόγοι για να μπει στο τραπέζι των ανακαλύψεων! Μιλάμε για ένα γλυκό κρασί μικρής παραγωγής που κυκλοφόρησε αυτή την χρονιά (ναι είχε και τα καλά του το 2020!!), από ένα σχεδόν εξαφανισμένο σταφύλι της Πελοποννήσου, το Μαυρόστυφο. Έχει αποξηρανθεί στον ήλιο και στην σκιά, η αλκοολική του ζύμωση που διήρκησε 5 μήνες πραγματοποιήθηκε σε δρύινα βαρέλια, ενώ παλαίωσε για άλλα 5 χρόνια στα βαρέλια πριν μπει στην φιάλη. Η συμπύκνωση του και η ευγένεια του είναι εντυπωσιακή! Και όλα αυτά με την υπογραφή ενός σπουδαίου παραγωγού, του Γιώργου Σκούρα! Ανακαλύψτε το δίπλα σε γλυκά επιδόρπια, σε ξηρούς καρπούς, σε ποικιλίες τυριών αλλά και παρέα με ένα πούρο.
Ferrari Perle
Ποιος δεν θα ήθελε να έχει μια Ferrari αυτές τις γιορτές? Μπορούμε να την έχουμε στο γιορτινό μας τραπέζι! Και όχι σε μινιατούρα αυτοκινητάκι δώρο για όποιον βρει το φλουρί. Σε μία ωραία φιάλη κρασιού με φίνες φυσαλίδες! Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε άλλωστε ένα αφρώδες στην λίστα. Αν και τα αφρώδη κρασιά Ferrari παράγονται για πάνω από 100 χρόνια, και πολύ πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα πολυτελή αυτοκίνητα, είμαι σίγουρη ότι λίγοι από εμάς τα έχουμε απολαύσει! Ήρθε η ώρα λοιπόν, να πιούμε την Ferrari Perle, ένα κρασί που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τις περίφημες σαμπάνιες, σαν απεριτίφ, δίπλα σε εκλεκτά εδέσματα ή ακόμα και για την υποδοχή του νέου χρόνου.
Στην υγειά σας!
Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Το έχουμε γράψει ήδη αρκετές φορές, οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές. Θα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μάλλον μικρότερη ποικιλία εδεσμάτων στο τραπέζι γιατί πολύ απλά θα μαγειρέψουμε για λίγους! Γιατί να μην ψάξουμε και να βάλουμε στο τραπέζι κρασιά που δεν τα έχουμε ξαναδοκιμάσει (τουλάχιστον οι περισσότεροι), κρασιά καινούρια, κρασιά από ποικιλίες που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει, κρασιά με αντισυμβατικό τρόπο παραγωγής. Με λίγα λόγιο, κρασιά ‘ανακάλυψης’ που θα μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης για πολύ ώρα γύρω από ένα τραπέζι! Σας προτείνουμε οχτώ τέτοια κρασιά, που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον όλων.
Ni, Χατζηβαρύτη
Σίγουρα έχετε ακούσει τον τελευταίο καιρό για τα ‘φυσικά κρασιά’ ή αν θέλετε για τα κρασιά ήπιων παρεμβάσεων αλλά και για τα ‘orange’. Είναι μία τάση έντονη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό το κρασί που φέρει την υπογραφή της νέας και ταλαντούχου οινοποιού Χλόης Χατζηβαρύτη είναι και ‘κρασί φυσικής προσέγγισης’ και ‘orange’ και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για να ανακαλύψετε αυτά τα στυλ. Ο Ροδίτης και το Ασύρτικο σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή με αρώματα ώριμων φρούτων και μελιού και πληθωρική γεύση. Η παρουσία ελάχιστων τανινών (από την επαφή των στεμφύλων με το κρασί) το φέρνει κοντά όχι μόνο σε πιάτα που παραδοσιακά θα συνδυάζαμε με λευκά κρασιά αλλά και στα κόκκινα κρασιά. Θα το απολαύσετε τόσο δίπλα σε σολομό όσο και δίπλα σε ένα αρνάκι στον φούρνο.
Vientzi Single Vineyard 2017
Αν κάποιος πριν από 10 χρόνια μας έλεγε ότι το Σαββατιανό μπορεί να παλαιώσει και να εξελιχθεί σε ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο κρασί στην φιάλη, μάλλον θα τον κοιτούσαμε με μισό μάτι! Και όμως ο Βασίλης Παπαγιάννακος μας το έχει αποδείξει! Έχουμε πιεί κρασιά του με αρκετά χρόνια στην πλάτη τους που μας έκαναν να παραμιλάμε. Την δυνατότητα παλαίωσης της ποικιλίας θα την ‘ανακαλύψουμε’ μέσα από αυτό το single vineyard κρασί που έχει ήδη 3 χρόνια στην πλάτη και από ότι φαίνεται μπορεί να πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Βάλτε το δίπλα σε θαλασσινά, ψάρια, σούπες, λευκά τυριά και λευκά κρέατα στην κατσαρόλα με λεμονάτες σάλτσες.
Ρετσίνα, Τετράμυθος
Ναι, γιατί όχι ρετσίνα και στο γιορτινό τραπέζι! Θα ανακαλύψουμε όλοι ότι αυτό το παραδοσιακό στυλ κρασιών έχει θέση και στο Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η Ρετσίνα του Τετράμυθου φτιάχνεται με ήπιες παρεμβάσεις από Ροδίτη που ζυμώνει με τις αυτόχθονες ζύμες σε πήλινους αμφορείς. Αν σας αρέσουν οι ‘παλιές’ ρετσίνες που δεν μύριζαν τίποτα άλλο εκτός από ρετσίνι, τότε μακριά από αυτό το κρασί. Εδώ μιλάμε για ευγένεια και κομψότητα! Το φρούτο και το ρετσίνι σε απόλυτη ισορροπία, η οξύτητα είναι αισθητή και η επίγευση διαρκής. Και η τιμή ασύγκριτη! Απολαύστε την με σαλάτες, με λιπαρά τυριά, με ρολό κοτόπουλο, με χοιρινό στην κατσαρόλα, με σελινάτο και φυσικά με ότι βγαίνει από την θάλασσα.
Ανθόνερο, Οινοποιητική Λειψών
Αν σας ζητούσαμε να μαντέψετε την ποικιλία πίσω από αυτό το νόστιμο ροζέ κρασί και το πετυχαίνατε, πάρτε λαχείο. Το Φωκιανό είναι μια αγαιοπελαγίτικη ερυθρή ποικιλία που δεν την συναντάμε σε πολλά εμφιαλωμένα κρασιά και δεν έχει ακόμα καταφέρει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητα πάνω της. Με κρασιά όμως όπως αυτό το ροζέ δεν θα αργήσει να γίνει. Αν συνεχίζαμε και σας ζητούσαμε να μαντέψετε την προέλευση και πάλι το βρίσκατε, παίξτε και τζόκερ! Πως να πάει το μυαλό στους Λειψούς! Οι άνθρωποι πίσω από την οινοποιητική Λειψών κάνουν αξιόλογη δουλειά και έχουν βάλει αυτόν το τόπο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Απολαύστε το δίπλα στα ορεκτικά του γιορτινού τραπεζιού αλλά και στα κυρίως πιάτα που βασίζονται στην γαλοπούλα και το χοιρινό.
Μπουτάρη Ξινόμαυρο χωρίς θειώδες
Το Ξινόμαυρο σαν ποικιλία δεν χρειάζεται συστάσεις! Και γι’ αυτό ‘ευθύνεται’ σε μεγάλο βαθμό η εταιρεία Μπουτάρης που ανέδειξε τόσο την ποικιλία όσο και την περιοχής της Νάουσσας, χαρίζοντας μας υπέροχα κρασιά εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα λόγο μην εμπιστευτούμε αυτή την ολοκαίνουρια πρόταση Ξινόμαυρου που έχει παραχθεί χωρίς θειώδες. Είναι αντάξια της ιστορίας του ονόματος Μπουτάρη. Ζωηρό φρούτο, ζωντάνια και ευγενικές τανίνες σε ένα ‘φυσικό’ κρασί που θα σταθεί όμορφα δίπλα σε όλα τα γιορτινά φαγητά που θα σιγοψήσουμε στον φούρνο ή την κατσαρόλα.
Μούχταρο Κτήμα Μουσών
Το Μούχταρο είναι μία σπάνια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στην κοιλάδα των Μουσών στην Άσκρη της Θήβας. Η αναβίωση της οφείλεται στην προσπάθεια του Κτήματος Μουσών που πίστεψε σε αυτή και ήταν το πρώτο οινοποιείο που επένδυσε και παρήγαγε εμφιαλωμένο κρασί. Τώρα αρχίζει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση της και σε άλλα κρασιά από την Στερεά Ελλάδα. Είναι μία ποικιλία με υψηλή οξύτητα και βαθύ χρώμα που αξίζει την προσοχή μας. Θα την γνωρίσουμε απολαμβάνοντας αυτό το υπέροχα φρουτώδες κρασί δίπλα σε πιάτα με ντομάτα, λιπαρά κρέατα όπως το γουρουνόπουλο και σιγομαγειρεμένο κυνήγι.
Τιτάνας, Σκούρα
Σε αυτό το κρασί συγκεντρώνονται πολλοί λόγοι για να μπει στο τραπέζι των ανακαλύψεων! Μιλάμε για ένα γλυκό κρασί μικρής παραγωγής που κυκλοφόρησε αυτή την χρονιά (ναι είχε και τα καλά του το 2020!!), από ένα σχεδόν εξαφανισμένο σταφύλι της Πελοποννήσου, το Μαυρόστυφο. Έχει αποξηρανθεί στον ήλιο και στην σκιά, η αλκοολική του ζύμωση που διήρκησε 5 μήνες πραγματοποιήθηκε σε δρύινα βαρέλια, ενώ παλαίωσε για άλλα 5 χρόνια στα βαρέλια πριν μπει στην φιάλη. Η συμπύκνωση του και η ευγένεια του είναι εντυπωσιακή! Και όλα αυτά με την υπογραφή ενός σπουδαίου παραγωγού, του Γιώργου Σκούρα! Ανακαλύψτε το δίπλα σε γλυκά επιδόρπια, σε ξηρούς καρπούς, σε ποικιλίες τυριών αλλά και παρέα με ένα πούρο.
Ferrari Perle
Ποιος δεν θα ήθελε να έχει μια Ferrari αυτές τις γιορτές? Μπορούμε να την έχουμε στο γιορτινό μας τραπέζι! Και όχι σε μινιατούρα αυτοκινητάκι δώρο για όποιον βρει το φλουρί. Σε μία ωραία φιάλη κρασιού με φίνες φυσαλίδες! Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε άλλωστε ένα αφρώδες στην λίστα. Αν και τα αφρώδη κρασιά Ferrari παράγονται για πάνω από 100 χρόνια, και πολύ πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα πολυτελή αυτοκίνητα, είμαι σίγουρη ότι λίγοι από εμάς τα έχουμε απολαύσει! Ήρθε η ώρα λοιπόν, να πιούμε την Ferrari Perle, ένα κρασί που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τις περίφημες σαμπάνιες, σαν απεριτίφ, δίπλα σε εκλεκτά εδέσματα ή ακόμα και για την υποδοχή του νέου χρόνου.
Στην υγειά σας!
Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS