Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Φελλός-Πώμα... και ο πόλεμος καλά κρατεί!

Φελλός-Πώμα... και ο πόλεμος καλά κρατεί! Εδώ και πολλά χρόνια κυριολεκτικά μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ φελλού και αλουμινένιου πώματος στα κρασιά. Νικητής... κανένας ακόμα, η κάθε παράταξη με τις νίκες της, τις ήττες της, τα επιχειρήματά της, τους υποστηρικτές της.

Τα περασμένα 15 χρόνια, η κυριαρχία του φελλού υποχώρησε: από 95% μειώθηκε στο 70%, κάποιοι δεν "γκουρού" του οίνου διεθνώς, όπως ο πολύς Robert Parker, προβλέπουν ότι το 2015 η χρήση πώματος στα κρασιά θα ξεπεράσει αυτή του φελλού.

Μια πολύ πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Ipsos στην Γαλλία αποκαλύπτει όμως ότι οι 90 στους 100 ερωτηθέντες οινόφιλοι προτιμούν τον φελλό από το πώμα, και ότι 80 στους 100 θεωρούν τον φελλό σαν απόδειξη ποιοτικού κρασιού. Κάποιοι θεωρούν επίσης ότι η "τελετουργία" του ανοίγματος του κρασιού και ιδιαίτερα ο χαρακτηριστικός ήχος είναι αναπόσπαστο μέρος της οινικής απόλαυσης.

Αντίθετα, οι φίλοι του αλουμινένιου πώματος επικαλούνται τα αδιαμφησβήτητα στατιστικά στοιχεία: ο πιό συνηθισμένος λόγος που ένα κρασί χαλάει, είναι ασφαλώς ο φελλός.

Δεν είναι άξιο απορίας ότι οι περισσότεροι γνωσστοί Sommelier υποστηρίζουν τον φελλό, ενώ ακόμα και αυτοί που δέχονται τα πλεονεκτήματα του αλουμινένιου πώματος, θεωρούν τον φελλό απαραίτητο στα κόκκινα κρασιά που πρόκειται να παλαιώσουν για περισσότερο από 15 χρόνια στην φιάλη.

Τον περασμένο χρόνο, 11,3 δισεκατομμύρια πραγματικοί φελλοί πουλήθηκαμν σαε όλο τον κόσμο, 3,5% λιγότεροι από τον προηγούμενο χρόνο. Αντίστοιχα, λίγο περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια αλουμινένια πώματα παρήχθησαν την ίδια χρονιά, με άυξηση 500 εκατομμυρίων πωμάτων από την προηγούμενη, γεγονός που δείχνει την ...αναπόφευκτη τάση.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι χώρες του λεγόμενου "Νέου Κόσμου" έχουν υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια το πώμα: πάνω από το 90% των κρασιών της Νέας Ζηλανδίας και το 60% των κρασιών της Αυστραλίας ήδη από το 2008 εμφιαλώνονται με αλουμινένιο πώμα. Και να συμπληρώσουμε ότι, γαλλικές "Φίρμες" όπως η Romanée-Conti και η Chateau Margaux -προς μεγάλη απογοήτευση των φίλων του φελλού- πειραματίζονται με αλουμινένια πώματα εδώ και 4 χρόνια! Και πολλοί παραγωγοί της Βουργουνδίας έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πώματα σε ακριβά κρασιά.

Λέτε η τελευταία; έρευνα για τις προτιμήσεις των Γάλλων να τους ...συνετίσει; Δεν νομίζουμε... παρά το ότι θα συμφωνήσουμε ότι στην αοπόλαυση του κρασιού συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, και η ακοή: ο τόσο χαρακτηριστικός ήχος του φελλού που αφαιρείται σίγουρα θα μας λείψει... ή μήπως θα αντικατασταθεί και αυτός με ...ψηφιακό ήχο, όπως αυτός του κλέιστρου των φωτογραφικών μηχανών;

Είδωμεν....

Μοιραστείτε το άρθρο: