Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Προβλέψεις, Στατιστικές και ...η Κίνα.

Προβλέψεις, Στατιστικές και ...η Κίνα. Πέρα από τους απολογισμούς του 2010, υπάρχουν και οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά Οίνου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό International Wine and Spirit Research (IWSR), η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν οι πρώτες οινοπαραγωγές χώρες, με μερίδιο στην παγκόσμια αγορά των 3 δις κιβωτίων ελάχιστα κάτω από το 50%. Εντούτοις, μέχρι το 2014 η παραγωγή των χωρών αυτών αναμένεται να μειωθεί κατά 1% έως 7%.

Τούτο θα συμβεί κυρίως μέσω του εξορθολογισμού της παραγωγής, με την κατάργηση των μη αποδοτικών αμπελώνων και την μείωση της απόδοσης άλλων για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας.

Οι μόνες χώρες στις οποίες προβλέπεται να αυξηθεί η παραγωγή είναι η Αργεντινή (πάνω από 13%), η Χιλή (8%) η Νότια Αφρική (7%) και η Κίνα. Και ενώ οι ΗΠΑ θα εκτοπίσουν μέχρι το 2012 την Ιταλία από την κορυφή της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου, με προβλεπόμενη κατανάλωση 300 εκ. κιβωτίων, η Μ.Βρετανία είναι ήδη ο πρώτος εισαγωγέας κρασιού του κόσμου, τόσο σε φιάλες όσο και σε αξία, παραμένοντας όμως μόλις 10η σε κατα κεφαλή κατανάλωση.

Είναι εντυπωσιακό, και αποτελεί παγκόσμια "ανωμαλία" το γεγονός ότι οι Βρετανοί καταναλώνουν περισσότερο κατά κεφαλή λευκό κρασί από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου: 44% της συνολικής κατανάλωσης οίνου στην χώρα! Αντίστοιχα, η κατανάλωση ερυθρών οίνων μειώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια κατά 8%, και προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο μέχρι το 2014.

Σαν καταναλωτές, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι αναμένεται να εμφανίσουν την μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα 4 χρόνια, κατά 5,5 εκ., 27 εκ. και 25 εκ. κιβώτια αντίστοιχα.

Από τα 3δις. κιβώτια, ή 36 δις. φιάλες που παράγονται ετήσια σε όλο τον κόσμο, το 25% εξάγεται. Η εκτίμηση είναι ότι η μία φιάλη στις τέσσερεις; που παράγονται καταναλώνεται εκτός της χώρας παραγωγής, και αυτή η τάση αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Και λίγα λόγια για την αναπτυσσόμενη τεράστια αγορά οίνου της Κίνας:

Τα επόμενα 4 χρόνια η παραγωγή οίνου στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά. Ήδη από το 2005 μέχρι και το 2009 η κατανάλωση οίνου στην Κίνα και το Hong Kong αυξήθηκε πάνω από 100%, από 4,9 εκ. κιβώτια σε 95,9 εκ.! Όσον αφορά στην παραγωγή, η Κίνα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή οίνου τα επόμενα 4 χρόνια, από 72 εκ. κιβώτια σε 128 κιβώτια. Για όσους βέβαια βλέπουν αυτή την τεράστια αγορά σαν την μελλοντική αγορά για τις εξαγωγές τους, να πούμε εδώ ότι οι Κινέζοι είναι πιο ...σωβινιστές ακόμα και από εμάς: Το 90% του οίνου που καταναλώνεται στην Κίνα παράγεται από την ίδια!

Μοιραστείτε το άρθρο: