Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Και το όνομα αυτού... Ούζο!

Και το όνομα αυτού... Ούζο!


"Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο."
 
     
Και το "ρακί ματαβρασμένο" στο οποίο αναφέρεται το παλιό Τουρναβίτικο δημοτικό τραγούδι είναι το σημερινό Ούζο...

Το ρακί ή η ρακή είναι η μητέρα και του τσίπουρου και του ούζου.

Αλλά που χρωστά το όνομά του το θαυμάσιο αυτό Ελληνικό ποτό, που προηγείται του κρασιού στο φαγητό και έπεται στην παραγωγή;

Υπάρχουν τρείς εκδοχές για το πως πήρε το όνομά του το "Ούζο":

Κατά την πρώτη και πιό πιθανή, νονός του υπήρξε ο Τουρναβίτης υφασματέμπορος  Αντώνιος Μακρής. Η ιστορία λέει ότι ο Σταυράκ Μπέης, ένας γιατρός του τουρκικού στρατού που βρισκόταν στον Τύρναβο,  είχε μεγάλη φιλία με δυο πρόκριτους Τουρναβίτες, τον Αντώνιο Μακρή και τον παντοπώλη και ποτοποιό Δημήτριο Δουμενικιώτη. Η παρέα αυτή των τριών φίλων τακτικά μεσημέρι και βράδυ έπαιρνε το ορεκτικό της, «το ματαβρασμένο ρακί», το σημερινό ούζο. Μια ημέρα που ο Δουμενικιώτης έφτιαχνε το μεταβρασμένο ρακί, ο Σταυράκ Μπέης είχε μια έμπνευση: Του πρότεινε να βάλουν μέσα στο μίγμα ένα κάποιο νέο συστατικό. Όταν δοκίμασαν το απόσταγμα, ο Μακρής ενθουσιάστηκε: "Μωρέ τι είναι αυτό; Αυτό είναι ούζο Μασσαλίας!" φώναξε... και έτσι πήρε το Ούζο το όνομά του.

Τώρα, βέβαια, θα ρωτήσετε "και τι είναι το Ούζο Μασσαλίας";

Στον Τύρναβο γίνεται ανέκαθεν καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων και παράγονται κάθε χρόνο κουκούλια σε μεγάλη ποσότητα. Από τα κουκούλια λοιπόν αυτά, τα εκλεκτότερα συσκευάζονταν τα χρόνια εκείνα σε ιδιαίτερες μπάλες και στέλνονταν στο Βόλο για την Ευρώπη, με την επιγραφή "uso Massalia", ήτοι «προς χρήσιν της Μασσαλίας». Η φράση αυτή ήταν τότε συνώνυμη της υψηλής ποιότητας, και με αυτή την έννοια χρησιμοποιήθηκε από τον Μακρή για να υποδηλώσει την υψηλή ποιότητα του ποτού...

Κατά την δεύτερη εκδοχή, την πιό απίθανη, αλλά που σίγουρα θα την υποστηρίξουν οι φανατικοί φίλοι του Ούζου,ότι προέρχεται από το «ου ζω» (= δεν ζω χωρίς ούζο)!.

Και κατά την τρίτη εκδοχή,  η ονομασία προέρχεται από παραφθορά του αρχαίου ελληνικού ρήματος όζω (= μυρίζω) που έγινε ούζο. Η επιστημονική άποψη είναι ότι προέρχεται από το τουρκ. üzüm, το οποίο σημαίνει "τσαμπί σταφύλι" και "αφέψημα από σταφίδες", και είναι πιθανό η τουρκική ονομασία να προήλθε από την αρχαία ελληνική.

Εσείς ποιά άποψη θα υποστηρίξετε; Αν είστε λάτρεις του Ούζου, σίγουρα την δεύτερη. Αν η παράδοση και οι λαϊκοί μύθοι σας αρέσουν, τότε η χαριτωμένη ιστορία της παράδοσης του Τυρνάβου θα είναι αυτή που θα προτιμήσετε. Και αν δεν ξέρουν οι Τουρναβίτες από ούζο... τότε ποιός ξέρει;

Πάντως εσείς μπορέιτε να δοκιμάστε τα θαυμάσια ούζα του House of Wine από σημαντικούς παραγωγούς ούζου από όλη την Eλλάδα, στην ιστοσελίδα μας Ούζο - Τσίπουρο - Ρακή

Μοιραστείτε το άρθρο: