Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Αλλεργίες και θειώδη...

Αλλεργίες και θειώδη... Όλοι μας έχουμε δει στις ετικέτες των περισσοτέρων κρασιών να αναγράφεται με μικρά γράμματα η φράση "Περιέχει Θειώδη". Ωστόσο, η ύπαρξη των θειωδών ουσιών στο κρασί δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Τα θειώδη είναι παράγωγα του διοξειδίου του θείου, που χρησιμοποιείται απαραιτήτως, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, προκειμένου να προστατεύσει το κρασί από πιθανή οξείδωση. Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η ακεραιότητα του αρωματικού χαρακτήρα του κρασιού μέχρι αυτό να φτάσει στο ποτήρι μας. Επομένως, δεν υπάρχει κανας λόγος ανησυχίας... εκτός και αν κάποιος είναι αλλεργικός στα Θειώδη.

Στις Θειώδεις ουσίες που περιέχονται στο κρασί αποδίδεται η μερίδα του λέοντα στις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την κατανάλωσή του, αλλά σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους μόλις το 1% είναι πραγματικά αλλεργικοί στα Θειώδη. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 4-5% μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από ασθμα. Η αλλεργική αντίδραση στα Θειώδη ξεκινά με κοκκίνισμα, φαγούρα και πρησμένη γλώσσα, και στη συνέχεια - ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης- προχωρά σε εξανθήματα ή/και κρίση άσθματος.

Η ένδειξη «Περιέχει Θειώδη» αναγράφεται υποχρεωτικά από το 2004 σε κάθε ετικέτα κρασιού που παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υποχρέωση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έγκυρη προειδοποίηση των καταναλωτών όταν βασικά αγαθά περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες.

Τι πρέπει να κάνουμε, όμως, όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος από τους καλεσμένους μας είναι αλλεργικός στα Θειώδη; Δεν θα σερβίρουμε κρασί;

Όχι βέβαια!

Η ζύμωση κατά την οινοποίηση παράγει ελάχιστα φυσικά θειώδη, και έτσι υπάρχουν κρασιά στα οποία ουσιαστικά δεν ανιχνεύονται Θειώδη, συνήθως αυτά που δεν χρησιμοποιούν πρόσθετες ουσίες κατά την οινοποίηση. Η φυσική περιεκτικότητα σε θειώση είναι τόσο χαμηλή ώστε συνήθως δεν προκαλεί αλλεργίες, παρά μόνο σε υπερευαίσθητα άτομα τα οποία σε συντριπτικό ποσοστό γνωρίζουν το πρόβλημα και απέχουν από την κατανάλωση κρασιού.

Είναι επομένως ασφαλές να προσφέρουμε κρασιά που δεν φέρουν την ένδειξη "Περιέχει θειώδη" σε όσους πάσχουν από αλλεργία στα θειώδη. Και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους προτίμησης των εμφιαλωμένων κρασιών έναντι του "χύμα": Στο χύμα κρασί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποτέ αν πραγματικά περιέχει συντηρητικά, θειώδη ή άλλες ουσίες. Οι διαβεβαιώσεις των πωλητών του "χύμα" περί "αγνότητας" κλπ. σίγουρα στις 99% των περιπτώσεων δεν μπορεί να αληθεύoυν, δεδομένου ότι -ιδιαίτερα στα μη εμφιαλωμένα κρασιά- η προσθήκη θειωδών και συντηρητικών είναι απαραίτητη για να μην χαλάσουν μέσα σε 2-3 μήνες από την παραγωγή τους!

Αν λοιπόν είστε αλλεργικός στο κρασί, αν έχετε παρουσιάσει τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω όταν πίνετε 1-2 ποτηράκια κρασί, απευθυνθείτε σε κάποιον αλλεργιολόγο. Αυτός θα σας προσδιορίσει τον βαθμό της ευαισθησίας σας στο κρασί. Οι πιθανότητες είναι πάνω από 99% ότι θα μπορείτε να πίνετε άφοβα κρασί, αρκεί να προσέχετε να μην υπάρχει στην ετικέτα της φιάλης η ένδειξη "Περιέχει θειώδη"... και ΠΟΤΕ  μην πίνετε χύμα κρασί, οποιαδήποτε διαβεβαίωση και αν σας δώσουν!

Μοιραστείτε το άρθρο: