Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κρασί και Υγεία: Πότε πρέπει να πίνουμε το κρασί μας;

Κρασί και Υγεία: Πότε πρέπει να πίνουμε το κρασί μας; Πάρα πολλά έχουν ειπωθεί για την σχέση του κρασιού με την υγεία. Από την εποχή που διαπιστώθηκε το "Γαλλικό Παράδοξο" μέχρι σήμερα, οι ενδείξεις αλλά και οι αποδείξεις ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση κρασιού (ιδιαίτερα ερυθρού) κάνει καλό στην υγεία έχουν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό που το κρασί να θεωρείται σήμερα σαν πανάκεια για την πρόληψη "πάσας νόσου", από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι τον καρκίνο.

Πότε όμως είναι καλύτερα να πίνουμε το κρασί μας; Οποτεδήποτε ή μαζί με το φαγητό μας;

Μέχρι σήμερα η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των πολυφαινολών αλλά και της αιθανόλης (αλκοόλ) γίνονται σε επίπεδο κυτάρου, και επομένως δεν έχει σημασία πότε πίνουμε το κρασί μας.

Υπάρχει όμως τώρα πια και η άποψη ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του κρασιού μεγιστοποιούνται όταν το κρασί συνοδεύει το φαγητό, και που η Αμερικανική Ένωση κατά του Διαβήτη ("American Dietetic Association") θεωρεί σαν κλειδί των ευεργετικών συνεπειών στον οργανισμό μας.

Όταν τρώμε, το ανθρώπινο σώμα υφίσταται stress και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία οξειδωτικών ουσιών που αυτές είναι κατά βάση υπεύθυνες για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Το κρασί εμπεριέχει ευεργετικές για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις οξειδωτικές ουσίες που δημιουργούνται κατά την πέψη ή που περιέχονται σε όχι και τόσο υγιεινές τροφές. Επιπλέον, το κρασί με το φαγητό διευκολύνει την πέψη. Ο βαθμός κατανάλωσης κρασιού αλλά και οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες καταναλώνεται επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ απορροφάται από το σώμα, αλλά και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Γι' αυτό και για όποιους έχουν πρόβλημα με τον διαβήτη, η συμβουλή του γιατρού τους σχετικά με την κατανάλωση κρασιού είναι απαραίτητη.

Εμείς πάντα λέγαμε (και όχι για λόγους υγείας) ότι το κρασί είναι φτιαγμένο να συνοδεύει το φαγητό, ότι η απόλαυση και των δύο μεγιστοποιείται με το σωστό ταίριασμα τους. Τώρα έρχεται η επιστήμη να το επιβεβαιώσει. Εντούτοις, να επισημάνουμε ότι και όταν πίνουμε το κρασί μόνο του, σαν απεριτίφ, κακό δεν κάνει! Πίνετε λοιπόν το κρασί σας όποτε εσείς επιθυμείτε. Πάντα με μέτρο, βέβαια. Οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία θα έλθουν, αλλά η απόλαυση θα προηγηθεί!

Στην υγειά μας λοιπόν....

Μοιραστείτε το άρθρο: