Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Οι εκδηλώσεις στις "Ανοιχτές Πόρτες" των οινοποιείων της Ελλάδας

Οι εκδηλώσεις στις "Ανοιχτές Πόρτες" των οινοποιείων της Ελλάδας Το Σάββατο 14/5 και την Κυριακή 15/5 έγιναν στα οινοποιεία όλης της Ελλάδας οι εκδηλώσεις "Ανοικτές Πόρτες 2011" με τεράστια επιτυχία. Τα οινοποιεία που συμμετείχαν οργάνωσαν εκδηλώσεις τόσο γύρω από τον Οίνο όσο και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, παιδικά πάρτι. Η προσέλευση του κοινού ήταν εφέτος πολύ μεγάλη, σε όλα τα οινοποιεία της χώρας που συμμετείχαν.


Κτήμα Γεροβασιλείου

Το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης μάλλον ξεπέρασε κάθε άλλο, τόσο σε πλήθος εκδηλώσεων όσο και σε προσέλευση φίλων του Κτήματος: Το Σάββατο 14/5 350 άτομα επισκέφτηκαν το Κτήμα και την Κυριακή 2.200 (!) άτομα.

Το Σάββατο η ταινία της Λείας Μπίνζερ «Η βάρδια του Πελεκάνου» κέντρισε των ενδιαφέρον των θεατών και τους μαγνήτισε η ιδιαίτερη σχέση του ανθρώπου με τη γη, το αμπέλι και το κρασί. Την Κυριακή εκατοντάδες παιδιά απόλαυσαν τη μουσική παράσταση του «Γαργαληστή». Ο μουσικός και συγγραφέας Δημήτρης Μπασλάμ, παρέα με τον Αργύρη Μπακιρτζή, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και με εξαιρετικούς μουσικούς καθήλωσαν μικρούς και μεγάλους με τη μαγική ιστορία τους, τη ζωντάνια τους και τη διάθεσή τους. Ο Δημήτρης Σωτηρίου στο ρόλο του Γαργαληστή κέρδισε την αγκαλιά των μικρών παιδιών. Το μεσημέρι ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο Ευγένιος Βούλγαρης έπαιξαν ρεμπέτικα τραγούδια.

Αλλά οι εκδηλώσεις του κτήματος δεν σταματούν εδώ.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου γιορτάστηκε για πρώτη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Όλη τη μέρα φίλοι του κρασιού και των μουσείων ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και δοκίμασαν τα κρασιά του Κτήματος. Η μέρα έκλεισε ιδανικά με τους Sancho 003. Ο Κώστας Παντέλης και ο Φώτης Σιώτας παρουσίασαν στο κοινό την ιδιαίτερη μουσική τους και κέρδισαν τις εντυπώσεις.


Οινοποιία Παπαντώνη

Η Οινοποιία Παπαντώνη στο Άργος διοργάνωσε με επιτυχία και σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου» την εκδήλωση «Το Μυστήριο της Γευσιγνωσίας» στις εγκαταστάσεις της στο Άργος. Κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς ήταν η Καθήγητρια Οινολογίας και Συγγραφέας κα. Μαρία Τζίτζη που μύησε τους επισκέπτες του οινοποιείου στην Γευσιγνωσία – την τέχνη της απόλαυσης του κρασιού. Μαζί με την κα. Έλενα Μελίδη από την «Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου» και τον Οινοποιό Αντώνη Παπαντώνη συζήτησαν τόσο για το κρασί και τα μυστικά του όσο και για το βραβευμένο βιβλίο της κα. Τζίτζη το «Σκοτεινό Κελάρι» δοκιμάζοντας το λευκό “Μέτρον Άριστον” και το κόκκινο “Μηδέν Άγαν”.


Κτήμα Βασιλείου-Κτήμα Νέμειον

Στο οινοποιείο «ΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» στο Κορωπί και «ΚΤΗΜΑ ΝΕΜΕΙΟΝ» στη Νεμέα οι πολυάριθμοι επισκέπτες – μέλη της Λέσχης Φίλων, γκρουπ οινοφίλων και όχι μόνο - είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ιδιαίτερα κρασιά, σπάνιες ετικέτες, ξεχασμένες ποικιλίες, παλαιές σοδειές, κρασιά του τρύγου του 2010 όλων των γνωστών ετικετών των δύο κτημάτων όπως οι Αμπελώνες Βασιλείου 2010, Fume Αμπελώνες Βασιλείου 2010, Ρετσίνα, Δοκιμές Ροζέ 2010, Νεμέα 2008, Κτήμα Νέμειον 2005, Ηγεμών 2006 κ.α., αλλά και να ξεναγηθούν στους χώρους οινοποίησης και τα κελάρια και να παρακολουθήσουν την προβολή ντοκιμαντέρ γύρω από το κρασί και την οινική παράδοση.

Στο Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία: 400 άτομα επισκέφτηκαν το κτήμα το διήμερο των εκδηλώσεων. Στο σεμινάριο ‘Βασικές αρχές Γευστικής Δοκιμής’ συμμετείχαν 35 άτομα, ενώ στο μεσημεριανό μπουφέ με ελεύθερη κατανάλωση κρασιού οι φίλοι του Κτήματος γεύτηκαν τις τοπικές σπεσιαλιτέ και τα περίφημα ντολμαδάκια.

Την Οινοφόρο στην Αιγιαλεία επισκέφθηκαν εκατοντάδες φίλοι του κρασιού που αγκάλιασαν την πρώτη γιορτή «Ανοιχτές Πόρτες», ανάμεσα τους και η Βουλευτής Επικρατείας και πρέσβειρα του επώνυμου ελληνικού κρασιού κα Μάγια Τσόκλη καθώς και ο κος Αλέξανδρος Κουρής μελετητής του στρατηγικού σχεδίου του Ελληνικού Τουρισμού και του Επώνυμου Ελληνικού κρασιού.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του οινοποιείου και να γνωρίσουν τη διαδικασία αλλά και την φιλοσοφία που διέπει την παραγωγή των οίνων του Άγγελου Ρούβαλη. Στη συνέχεια ακολουθούσε σεμινάριο και συζήτηση με θέμα το συνδυασμό φαγητού-κρασιού. Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχε παρουσίαση με ταυτόχρονη γευστική δοκιμή των κρασιών του κτήματος.

Μαζική ήταν και η παρουσία των επισκεπτών στη συναυλία του συγκροτήματος Moonstone Compo το Σάββατο το βράδυ, οι οποίοι ενθουσίασαν με blues και jazz ήχους το κοινό.

Συγχαίρουμε τα Οινοποιεία που συμμετείχαν και που οργάνωσαν εκδηλώσεις. Είναι μια σημαντική συνεισφορά στην επαφή του κοινού με το καλό κρασί αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή του οινοποιείου που "δένει" ακόμα περισσότερο τα οινοποιεία με τις τοπικές κοινωνίες.

Μοιραστείτε το άρθρο: