Dοug Frost: Ενας Πρέσβης με διαπιστευτήρια!

Dug Frost: Ενας Πρέσβης με διαπιστευτήρια!  Ίσως να ξερετε ποιός είναι ο  Dοug Frost... Αν έχετε παρακολουθήσει το πρόσφατο Συμπόσιο για το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί στο Ναύπλιο που διοργάνωσε η  ΕΔΟΑΟ, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, ή αν είχατε διαβάσει την ανακοίνωση της ΕΔΟΑΟ τον Ιούνιο του 2010, θα γνωρίζετε ότι  τότε ορίστηκαν σαν Πρεσβευτές του Ελληνικού Κρασιού στις διεθνείς αγορές κάποιοι διεθνείς επαγγελματίες με κύρος και αναγνωρισιμότητα, που θα "προσηλυτίσουν" τους ειδικούς αλλά και τους αρχάριους των χωρών τους στο Ελληνικό κρασί. Πρόκειται για τους: Veronique Rivest, Doug Frost MW MS, John Szabo MS, Steve Olson και Bisso Attanassov.

Dug FrostΕίναι όλοι πολυ σηματικοί, ο καθένας στο χώρο του. Αλλά θα πρέπει να διακρίνουμε τον σημαντικότερο, όσον αφορά στην γνώση του οίνου, αλλά και στα ...διαπιστευτήριά του!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον Doug Frost. Σημαντικός σύμβουλος αλλά και συγγραφέας Οίνου, είναι ο δεύτερος άνθρωπος στον πλανήτη που κατάφερε να αποκτήσει και τους δύο τίτλους που χαρακτηρίζουν αυθεντικά τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα του οίνου. Ακόμα και σήμερα, μετά από 20 χρόνια αφότου απόκτησε τον τίτλο του Master Sommelier και 18 από τότε που έγινε ο όγδοος αμερικανός Master of Wine, είναι ακόμα και σήμερα ο ένας από τους (μόνο!) 3 ανθρώπους που έχουν αποκτήσει και τις δύο περίφημες αλλά και περιζήτητες στον χώρο του οίνου διακρίσεις!

Aλλά τι  αντιπροσωπεύουν οι δύο αυτοί τίτλοι που κάνουν τον Dοug τόσο σημαντικό?

Στην πράξη, είναι δηλωτικοί της απόλυτης αξιοπιστίας σε θέματα οίνου του ατόμου που φέρει έναν από τους δύο τίτλους-διακρίσεις.

Το Institute of Masters of Wine (IMW) έχει έδρα την Αγγλία, και απαιτεί εξαιρετικά σκληρές εξετάσεις για να επιτρέψει στους επιτυχόντες-μέλη του να χρησιμοποιούν τον τίτλο MW (Master of Wine) μετά από το όνομά τους. Η δυσκολία να γίνει κάποιος MW είναι θρυλική, γι' αυτό και μόνο 280 MWs υπάρχουν στον κόσμο από την ίδρυση του Ινστιτούτου το 1955!

Master of WineΕίναι χαρακτηριστικό ότι, στις πρώτες εξετάσεις που έγιναν τότε, από τους
21 συμμετέχοντες μόνο οι 8 πέρασαν, μια αναλογία που ακόμα και σήμερα παραμένει σχεδόν η ίδια! Μεταξύ τους βρίσκονται παραγωγοί οίνου, εισαγωγείς, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτές, Sommeliers κλπ.

Από τους 280 MWs, οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, και μόνο ένας Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, βρίσκεται ανάμεσά τους. Αν και ανοιχτός από την ίδρυσή του σε γυναίκες, μόλις το 1970 έγινε η Sarah Morphew Stephen MW πρώτη γυναίκα ΜW. To 1984 το Ινστιτούτο επιτρέπει την συμμετοχή σε άτομα εκτός του εμπορίου οίνου, και έτσι η γνωστή κριτικός οίνου Jancis Robinson OBE γίνεται η πρώτη MW εκτός του εμπορικού κυκλώματος, ενώ το 1988 ο πρώτος μη Βρετανός MW (o Michael Hill Smith από την Αυστραλία) περνά τις εξετάσεις. Το 1992 το πρόγραμμα διεθνοποιείται πλήρως, και εξετάσεις γίνονται πλέον σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική.

Σήμερα, το να γίνει κάποιος Master of Wine αναγνωρίζεται διεθνώς σαν η κορύφωση της επαγγελματικής επιτυχίας στον κόσμο του οίνου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου έχει σαν στόχο να προετοιμάσει, μέσα από μια διαδικασία ελευθέρων σπουδών ελάχιστης διάρκειας 3 ετών, του υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τον τίτλο κατά τις εξετάσεις.
Master SommelierΣτην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Court of Master Sommeliers (CMS) είναι ο σημαντικότερος οργανισμός εκπαίδευσης των Master Sommeliers. Ο πρώτος διαγωνισμός για Master Sommelier έγινε στην Αγγλία το 1969, και το 1977 ιδρύθηκε το Court of Master Sommeliers, σαν ο κύριος διεθνώς οργανισμός απονομής του τίτλου.

Το να γίνει κάποιος Master Sommelier είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία
που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, απαιτεί δε μεγάλο βαθμό επιμονής και αφοσίωσης στον στόχο της απόκτησης του περιζήτητου διπλώματος. Και εδώ, ο ελάχιστος αριθμός Master Someliers στον κόσμο -μόλις 170 μέχρι σήμερα, από τους οποίους 105 στην Αμερική- αποδεικνύουν την δυσκολία της διαδικασίας. Αποτελεί όμως τον μεγαλύτερο επαγγελματικό τίτλο που μπορεί να πάρει κανείς στον κόσμο -όχι μόνο του οίνου- αλλά των ποτών, της μπύρας και των πούρων γενικότερα.

Εδώ βρίσκεται και η διαφορά προσέγγισης των δύο τίτλων: Ενώ ο τίτλος του Μaster of Wine αποτελεί απόδειξη γνώσεων εξαιρετικά υψηλού επιπέδου σε θέματα οίνου, έχει μια περισσότερο θεωρητική προσέγγιση από τις σπουδές για Master Sommelier, που επικεντρώνονται κυρίως στην υψηλού επιπέδου επαγγελματική διαχείριση (management) των τμημάτων ποτών (bevarage Departments) των μεγάλων εταιρειών, αλλά και των επιχειρήσεων Φιλοξενίας (hospitality business).

Αφού λοιπόν είδαμε τις κορυφαίες διακρίσεις των ανθρώπων του οίνου, ας αναλογιστούμε μια καταλυτική εξίσωση:

         280+170= 450.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε ποιό άλλο χώρο οι "κορυφαίοι" του είναι τόσο λίγοι! Ανάμεσα σε χιλιάδες επαγγελματίες του οίνου, παραγωγούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς, συμβούλους σε όλο τον κόσμο, που η δουλειά τους περιστρέφεται γύρω από τον οίνο, μόλις 450 άτομα βρίσκονται στην κορυφαία κατάταξη, στην απόλυτη λίστα της επαγγελματικής και οινικής καταξίωσης. Αν κάποιος από τους φίλους μας μπορεί να μας υποδείξει κάποιο άλλο χώρο που έχει να επιδείξει μια παρόμοια αποκλειστικότητα στον αριθμό των "κορυφαίων" του, ευχαρίστως θα τον ανταμείψουμε με ένα κιβώτιο εκλεκτών κρασιών!

Ακόμα και βραβευμένοι με το βραβείο Nobel είναι πολύ περισσότεροι! Top Stars, top models μετρούνται σε χιλιάδες! Γκουρού της πληροφορική, απόφοιτοι εξαιρετικών πανεπιστημίων, μέλη οικονομικών forum κλπ ξεπερνούν κατά πολύ τα 450 κορυφαία άτομα του χώρου του οίνου! Κανένα πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν επιφυλάσσει στους αποφοίτους του την ένταξή τους σε ένα τόσο μικρό αριθμό "εκλεκτών" και μάλιστα απόλυτα αναγνωρισμένων από την "κάστα" τους.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Τι ξεχωριστό, ειδικό έχει ο χώρος του οίνου και οι δύο αυτές διακρίσεις; Και -τελικά- γιατί μόνο αυτές; Ασφαλώς στις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί και άλλες "σχολές" Sommeliers, αλλά καμία δεν πλησιάζει καν την αναγνώριση του Court of Master Sommeliers. Κανένα επίθεμα σε όνομα επαγγελματία δεν έχει αυτή την αξία που έχει το περίφημο και πολυπόθητο ΜMW μετά το όνομα των 280 Masters of Wine!

Αν νομίζετε ότι οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ρητορικές, και ότι στη συνέχεια θα σας αποκαλύψουμε τους λόγους, κάνετε λάθος! Απλά, δεν τους ξέρουμε. Eικασίες μπορεί να κάνουμε, όπως και ο καθένας, αλλά αυτή η διαφοροποίηση, αυτή η "αποκλειστικότητα" στον χώρο του οίνου είναι απλά ανεξήγητη.

Εμάς θα μας άρεσε -όπως και σε άλλους φίλους του οίνου- να εξηγήσουμε το φαινόμενο με βάση την πολυπλοκότητα του αντικειμένου: Χιλιάδες κρασιά, ποικιλίες, γεύσεις, αρώματα. Το κρασί έχει τόσες πλευρές να γνωρίσει κανείς, που πρακτικά γίνεται σχεδόν αδύνατο σε ένα άτομο να γίνει "Master" σε όλες... εκτός αν είναι Master of Wine ή Master Sommelier!

Αυτά όλα χαρακτηρίζουν τον πρώτο πρεσβευτή του Ελληνικού κρασιού, τον  Dοug Frost. Και τώρα που ξέρετε τι πραγματικά σημαίνουν τα αρχικά μετά το όνομά τους, πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσει κάποιος το ένα, τώρα λοιπόν μπορείτε να εκτιμήσετε την επιτυχία της ανάληψης αυτών των καθηκόντων από τον  Dοug Frost. Κια είναι εύκολο να καταλάβετε ότι η αμοιβή του των 25.000 δολαρίων -για την οποία κάποιοι έλληνες ειδήμονες πολύ στεναχωρήθηκαν- είναι απόλυτα διακαιολογημένη...

Μοιραστείτε το άρθρο: