Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα κρασιά του Γιάννη Τσέλεπου στην Κίνα

Τα κρασιά του Γιάννη Τσέλεπου στην Κίνα. Μια μεγάλη επιτυχία για έναν Έλληνα οινοποιό, μια τεράστια επιτυχία για το Ελληνικό κρασί.

Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε χθες σε όλα σχεδόν τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, έναν "δικό μας" άνθρωπο, έναν σημαντικό οινοποιό, το Γιάννη Τσέλεπο, να υπογράφει τη μία από τις τέσσερεις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, που αφορούν στις εξαγωγές των κρασιών του εκεί. Η συμφωνία είναι μεταξύ της Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και την Τσέλεπός Οινοποιητική Α.Ε. ύψους 840.000 ευρώ.

Αντιγράφουμε από την σημερινή "Καθημερινή" :

"Όταν πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός της Κίνας είχε επισκεφτεί την Ελλάδα, στο επίσημο δείπνο ήπιε ένα από τα καλύτερα κρασιά του κτήματος Τσέλεπου, τον Κοκκινόμυλο, ένα merlot που παράγεται στην Τεγέα. Μόλις ο πρωθυπουργός της Κίνας δοκίμασε το κρασί έκανε ένα μορφασμό θαυμασμού και ζήτησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευσή του.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα κτύπησε το τηλέφωνο στο οινοποιείο του Γιάννη Τσέλεπου και μία κινέζικη εταιρεία τού ζήτησε ποσότητες για εξαγωγή στην Κίνα. Δεν είχαν ιδέα ότι η Ελλάδα παράγει κρασί και μάλιστα τόσο καλό κρασί, διευκρίνισαν.

Το πρώτο φορτίο ταξίδεψε για την Κίνα τον Μάιο και το δεύτερο έφυγε πριν από λίγες ημέρες. Τα χρήματα είχαν καταβληθεί πριν φτάσει το εμπόρευμα. Σε αυτά τα δύο φορτία ο Γιάννης Τσέλεπος αποδίδει σχεδόν την οικονομική του σωτηρία σε μια εποχή που η εγχώρια κατανάλωση μειώνεται ραγδαία. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καθόλου αποθέματα. Μέσα στις γιορτές θα βγάλουμε κόκκινο κρασί του 2009» λέει ο παραγωγός. «Ζητούν και άλλα και δεν έχουμε να τους δώσουμε».

«Η Κίνα έχει ξελασπώσει όλο τον ευρωπαϊκό αμπελώνα τώρα στην κρίση. Είναι ο μεγαλύτερος προορισμός ακριβών κρασιών, πολλά διάσημα Chateaux της Γαλλίας χρωστούν την επιβίωσή τους στις εξαγωγές στην Κίνα». Το πιο σημαντικό, εξηγεί ο Γιάννης Τσέλεπος, είναι ότι στην Κίνα στείλαμε ακριβά κρασιά. «Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πουλήσει ακριβά κρασιά, δεν έχουμε λόγο να ξεφτιλίσουμε τις τιμές. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους ξένους στην πολύ χαμηλή τιμή. Όμως ένα καλό ελληνικό κρασί είναι φθηνότερο από ένα αντίστοιχο γαλλικό και αυτοί το ξέρουν». Το οινοποιείο Τσέλεπου ήταν πάντα προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Το 25% της παραγωγής έως το 2009 και σήμερα περίπου το 50% πηγαίνει στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον κ. Γιάννη Τσέλεπο, τον οινοποιό που μόλις στις 12 Οκτωβρίου το αμερικανικό περιοδικό Wine and Spirit συμπεριέλαβε στους πενήντα καλύτερους οινοποιούς με παρουσία στην Αμερική, η συνεργασία με την Κίνα δεν ήταν και τόσο απρόσμενη. Το αντίθετο. Το κτήμα του είχε πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Κίνα και είχε αναπτύξει σχέσεις με αντιπροσώπους της χώρας στην Ελλάδα. «Κινούμαστε συνεχώς. Αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσεις με τις σημερινές συνθήκες»
."

Συγχαίρουμε θερμά τον Γιάννη Τσέλεπο για την μεγάλη επιτυχία του. Τον συγχαίρουμε επίσης γιατί -έμμεσα ίσως- μπορεί να ανοίξει τα μάτια πολλών ώστε να δουν που βρίσκεται το μέλλον των ελληνικών κρασιών, όπως επίσης να διαπιστώσουν όλοι τις τεράστιες προοπτικές που έχει το ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί στην παγκόσμια αγορά.

Μοιραστείτε το άρθρο: