Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

«ΟΙΝΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ... ΦΥΣΙΚΑ» με μεγάλη επιτυχία

«ΟΙΝΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ... ΦΥΣΙΚΑ» με μεγάλη επιτυχία

Χθές, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στο Hilton Αθηνών από την 1:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά 30 πελοποννησίων παραγωγών οίνου, στην έκθεση «ΟΙΝΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ... ΦΥΣΙΚΑ».

Η εκδήλωση αυτή της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Από τη 1:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 8:00 που έκλεινε η εκδήλωση, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τους φίλους του κρασιού που ήρθαν να δοκιμάσουν τα κρασιά των 30 περίπου πελοποννησίων οινοπαραγωγών. Και πράγματι δοκίμασαν -στην πλειοψηφία τους- πολύ ενδιαφέροντα έως και εξαιρετικά κρασιά. Πολλοί από αυτούς νέοι, κάτι πολύ ευχάριστο, που το έχουμε ήδη επισημάνει σε πολλές εκθέσεις οίνου, και που συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη δυναμική.

Δυστυχώς, ελάχιστα ήσαν τα φρέσκα κρασιά, εκείνα δηλαδή του 2011. Ο καθυστερημένος σε πολλές περιοχές τρύγος μας εμπόδισε να τα δοκιμάσουμε. Τα μόνα φρέσκα που επισημάναμε ήταν αυτά του κτήματος Πυργάκη καθώς και του κτήματος Θεοδωρακάκου.

Κατά τα λοιπά, ήσαν εκεί σχεδόν όλοι: Μερικά από τα "μεγάλα" ονόματα της Νεμέας, το κτήμα Σκούρα με το Γιώργο Σκούρα παρόντα και όλα τα εκλεκτά κρασιά του, το Κτήμα Παλυβού με το Γιώργο Παλυβό, το Κτήμα Παπαιωάννου, η Σεμέλη και το κτήμα Δρυόπη, η Γαία με τον, ο Μπουτάρης με πλήρες επιτελείο και όλα τα πελοποννησιακά κρασιά του... Ακόμα, από το Άργος η οινοποιεία Παπαντώνη με τον Αντώνη Παπαντώνη, από την Μαντινεία το Κτήμα Τσέλεπου με το Γιάννη Τσέλεπο και με όλα τα διαμάντια του εκεί. Ήσαν ακόμα εκεί το Κατώγι-Στροφιλιά, το κτήμα Χαρλαύτη, Το Κτήμα Νέμειον, η Οινοποιεία Παρπαρούση και όλοι όσοι αναφέρονται στον κατάλογο που που ήδη έχουμε δημοσιεύσει.

Να σταθούμε στα "φρέσκα". Το Κτήμα Πυργάκη έκανε την έκπληξη, με μια σειρά πολύ προσιτά αλλά εξαιρετικά λευκά και ροζέ του 2011: Ένα εντυπωσιακό μονοποικιλιακό Chardonnay, τα θαυμάσια Butterflies White (50% Chardonnay, 30% Μοσχάτο και 20% Sauvignon Blanc), Butterflies ροζέ, ξηρό (Αγιωργίτικο 70% και Syrah 30%) και το late Harvest ροζέ, ελάχιστα γλυκό, σε μιά πρωτότυπη "στρουμπουλή" φιάλη και... θαυμάσιο. Όπως θαυμάσια είναι και τα υπόλοιπα κρασιά του κτήματος, που -πολύ σύντομα- θα είναι στα ράφια μας και θα σας περιμένουν, με τις πλήρεις περιγραφές τους και τις γευσιγνωστικές σημειώσεις. Να συγχαρούμε πάντως το κτήμα Πυργάκη για τη σχέση ποιότητας/τιμής που εκφράζει εξαιρετικά την ανάγκη των καιρών, και να πούμε ότι τα κρασιά τους μας έκαναν αντίστοιχη 0εξαιρετική- εντύπωση με αυτά του Λυραράκη όταν τα πρωτοδοκιμάσαμε! Πράγμα που δεν συμβαίνει -δυστυχώς- συχνά.

Νέοι και ...φρεσκότατοι επίσης και οι δύο Περίβλεπτοι του Κτήματος Θεοδωρακάκου (των οινοποιείων Boutique του House of Wine), ο Λευκός 2011 και ο Ερυθρός 2011, ποιοτικά και προσιτά. Βέβαια, την παράσταση έκλεψε η εξαιρετική Κυδωνίτσα του 2011, και ελπίζω οι τελευταίοι επισκέπτες να πρόλαβαν να την δοκιμάσουν... Ο Νίκος Θεοδωρακάκος ήταν εκεί, φιλόξενος και πρόθυμος όπως πάντα. Και αυτά σε λίγες μέρες στα ράφια μας...

Ακόμα δοκιμάσαμε ένα κρασί του ...μέλλοντος, τον Ηγεμόνα του Κτήματος Νέμειον που θα βγει στην αγορά -μετά την παλαίωσή του- το 2013. Κάπως "κλειστό" τώρα -και είναι φυσικό- δείχνει ότι θα εξελιχθεί σε ένα εντυπωσιακό κρασί. Λίγη υπομονή...

Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, μια έκθεση όπως οφείλουν να είναι οι εκθέσεις κρασιών που σέβονται τους οινόφιλους: Σε μεγάλο, άνετο χώρο, με φιλόξενους και εξυπηρετικούς ανθρώπους των κτημάτων στα stands, και -το σημαντικότερο- με πολλούς παραγωγούς εκεί να δίνουν οι ίδιοι πληροφορίες για τα κρασιά τους.

Μοιραστείτε το άρθρο: