Οι New York Times προβάλλουν τα ελληνικά ερυθρά

Οι New York Times προβάλλουν τα ελληνικά ερυθρά.

"Μαυροτράγανο και μανδηλαριά; λημνιό και βλάχικο; και φυσικά αγιωργίτικο και ξινόμαυρο... Ξέρω: Είναι όλα Ελληνικά... Γι΄αυτό είναι τόσο συναρπαστικά"...

Έτσι αρχίζει το άρθρο του "Adventures of Greek Reds" ("Περιπέτειες των νέων Ελληνικών Ερυθρών") ο Eric Asimov στο "Dining and Wine" των New York Times της 8ης Μαίου 2012, κάνοντας το γνωστό λογοπαίγνιο "it's Greek to me" που σημαίνει "μου είναι άγνωστο, ακατάληπτο" με τα ονόματα των ελληνικών κρασιών που προβάλλει στο δισέλιδο άρθρο του... Στο οποίο αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια για τα Ελληνικά κρασιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτός, μετά το Mark Squires στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο House of Wine, αναφέρεται στην ανάγκη κωδικοποίησης των ονομάτων των ελληνικών κρασιών και ποικιλιών στα Αγγλικά. Και συνεχίζει: "Παρ 'όλα αυτά, αυτά τα κρασιά υπόσχονται περιπέτεια. Η ανταπόδοση δεν είναι μόνο η ικανοποίηση της ανακάλυψης, αλλά ότι ακόμα και οι 'παλιές καραβάνες' μπορούν να ανακαλύψουν κάτι νέο. Είναι η άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης: ναι, όταν τα ελάχιστα γνωστά κρασιά έρχονται από το "σπίτι" τους και αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο, ο κίνδυνος υπάρχει ότι θα καταλήξουν ομογενοποιημένα, ξεπλυμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αλλά η χαρά της διαφορετικότητας υπερισχύει, και εφ' όσον τα κρασιά διατηρούν τα χαρακτηριστικά της καταγωγής τους, τότε έχετε κάτι συναρπαστικό."

Σε αναζήτηση λοιπόν του συναρπαστικού, η ομάδα γευσιγνωσίας των NY Times δοκίμασε 20 ελληνικά ερυθρά από τις πρόσφατες χρονιές 2006 έως 2010, αλλά κυρίως από το 2008. Για τη δοκιμή, η Florence Fabricant και ο συγγραφέας του άρθρου πλαισιώθηκαν από τον Thomas Pastuszak, διευθυντή του αμπελοοινικού τομέα στο γνωστό εστιατόριο Nomad, και από τη Laura Maniec, ιδιοκτήτρια του Studio Οίνου Corkbuzz.

"Η εντύπωσή μου είναι σχεδόν ίδια σαν να επισκεπτόμουν την Ελλάδα", παρατηρεί η Laura Maniec, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα "Είναι 'ανοιχτά' και πειραματικά, αλλά μέσα στις παραδόσεις τους. Αυτά τα κρασιά δεν είναι υπερ-μοντέρνα, εντούτοις είναι σύγχρονα."

Στη συνέχεια το άρθρο αναλύει τις εντυπώσεις της ομάδας από το κάθε κρασί, και είναι όλες από πολύ θετικές έως ενθουσιώδεις.

Διαβάστε το άρθρο... επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό κάνουν εντύπωση, αλλά και ότι το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται ακριβώς σε αυτή την "Ελληνικότητα" που περιμένουν να βρουν στα Ελληνικά κρασιά.  Που σημαίνει,  ελληνικές ποικιλίες και έκφραση αυτών αλλά και του τοπικού terroir, μαζί με την απαραίτητη ποιοτική οινοποίηση.

Tasting Report



BEST VALUE
Argyros Santorini Atlantis,  ***
2008
Unusual meaty, savory aroma, focused and well structured with earthy fruit flavors.

Kir-Yianni Naoussa,  ***
Macedonia Ramnista 2008

Well balanced with high-toned aromas of menthol, herbs and flowers and firm tannins.

Biblia Chora Kavala,  ***
Macedonia Estate 2008
Almost Bordeaux-like; structured and precise with aromas and flavors of spicy red fruit, herbs and minerals.

Katogi Averoff Epirus, ** ½
Rossiu di Munte 2009

Dry, lively and compact, with savory, earthy flavors and a pleasing bitterness.

Thymiopoulos Naoussa,  ** ½
Macedonia Uranos Xinomavro 2008

Tannic yet balanced; pleasant combination of red fruit, herbal and floral flavors.

Gerovassiliou Epanomi Avaton,  **
2006
Dark and dense with savory fruit aromas and lush texture.

Porto Carras Côtes de Meliton, **
Limnio 2010
Fresh and fruity with aromas of spicy, jammy fruit and cinnamon.

Gai'a Estate Nemea,  **
Peloponnese Agiorgtiko 2009
Lively and refreshing with flavors of dark fruit and anise.

Tsantali Nemea,  **
Peloponnese Reserve Agiorgtiko 2007

Minty, earthy fruit aromas with juicy flavors of bright fruit.

Dio Fili Macedonia,  **
Xinomavro 2008

Tannic yet juicy and deeply fruity.

Μοιραστείτε το άρθρο: