Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ποιά η ποικιλία με την μεγαλύτερη έκταση φύτευσης στον κόσμο;

Ποιά η ποικιλία με την μεγαλύτερη έκταση φύτευσης στον κόσμο; Αν κάποιος σας ρωτήσει ποιά είναι η ποικιλία σταφυλιού που καλύπτει τα περισσότερα εκτάρια στον κόσμο, τι θα απαντήσετε;

Ασφαλώς θα έρθει στο μυαλό σας κάποια από τις πού γνωστές διεθνείς ποικιλίες , όπως Syrah, Cabernet Sauvignion, Merlot κλπ. Και βέβαια... θα κάνατε λάθος!

Για να μην σας πιάσει λοιπόν κάποιος αδιάβαστο, θα σας πληροφορήσουμε ότι η ποικιλία που καλύπτει τα περισσότερα εκτάρια στον κόσμο είναι η Airén! Ναι, μια Ισπανική ποικιλία, άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, που όμως καλύπτει το 30% του συνολικού εδάφους που αφιερώνεται σε αμπέλια στην Ισπανία, που μεταφράζεται σε 306,000 εκτάρια (!), κάνοντας τη την ποικιλία του καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση εδάφους στον κόσμο!

Η Airén φυτεύεται αραιά, γι' αυτό και σε αριθμό κλημάτων δεν υπερβαίνει τo Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια της εμφανίζουν μικρή οξύτητα αλλά είναι περίπου ασήμαντα, και γι' αυτό υπάρχει σήμερα η τάση να αντικαθίστανται από άλλες, μοντέρνες διεθνείς ποικιλίες, και με μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης (η πυκνότητα φύτευσης της Airén είνει περίπου 1500 κλήματα/εκτάριο).

Τα κρασιά από Airén χαρακτηρίζονται από αχνό κίτρινο χρώμα με ιριδισμούς. Στη μύτη αρώματα ώριμων φρούτων (μπανάνα, ανανάς ή γκρέιπ φρουτ), και στο στόμα, παρά την έλλειψη οξύτητας, είναι αρκετά νόστιμα και ευχάριστα, ευκολόπιοτα, αν και όχι κομψά. Τα καλύτερα από αυτά έχουν ένα φρέσκο μπουκέτο από τριαντάφυλλα, με μια λεπτή αρμονική γεύση, που δεν αφήνει ψευδείς γεύσεις στο πίσω μέρος του στόματος.

Η κύρια χρήση σήμερα της ποικιλίας είναι η παραγωγή Brandy.

Μην ψάχνετε για Ισπανικά κρασιά της ποικιλίας αυτής... δεν θα τα βρείτε εκτός Ισπανίας. Αλλά και στην Ισπανία χρησιμοποιούνται σε blends, όπου δίνουν μια "ουδέτερη" βάση για την ανάπτυξη γεύσεων και αρωμάτων των άλλων ποικιλιών...

Μοιραστείτε το άρθρο: