Πόσες ...φυσαλίδες υπάρχουν σε μια φιάλη Σαμπάνιας;

Πόσες ...φυσαλίδες υπάρχουν σε μια φιάλη Σαμπάνιας; Μια και μας έχουν καταπλακώσει τα σοβαρά θέματα, τα οικονομικά, η τρόικα, η χρηματοδότηση, ας ακολουθήσουμε και εμείς εδώ αυτή την τάση, θέτοντας ένα ακόμα σοβαρότερο θέμα:

Πόσες φυσαλίδες έχει μια φιάλη Σαμπάνιας;

Από όσα γνωρίζουμε, υπάρχουν δύο προσπάθειες μέχρι σήμερα που έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση σε αυτό το ...σοβαρότατο πρόβλημα (Ναι, υπάρχουν άνθρωποι με πολύ χρόνο στη διάθεσή τους!). Η πρώτη είναι υπολογιστική, και στηρίζεται σε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η δεύτερη στηρίζεται στη ...μέτρησή τους, όπως αυτές βγαίνουν από τη φιάλη!

Τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο μεθόδων διαφέρουν εξαιρετικά, αλλά και οι δύο θα σας εκπλήξουν!

Ανοίγοντας μια φιάλη σαμπάνιας πριν μερικά χρόνια, ο επιστήμονας Bill Lembeck αναρωτήθηκε πόσες φυσαλίδες θα έβγαιναν από το στόμιό της. Και ξεκίνησε να βρει την απάντηση.

Πρώτα υπολόγισε τον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα (στο οποίο οφείλονται οι φυσαλίδες) που περιέχει μια φιάλη σαμπάνιας. Στη συνέχεια υπολόγισα τον μέσο όγκο μιας φυσαλίδας, και η διαίρεση του πρώτου αριθμού δια του δεύτερου του έδωσε τον κατα προσέγγιση αριθμό των φυσαλίδων. Πρώτα υπολόγισε ότι η μέση πίεση μέσα σε μια φιάλη σαμπάνιας είναι 5,5 ατμόσφαιρες στους 20ο . Στη συνέχεια, με μια ειδική συσκευή που ονομάζεται “optical comparator” βρήκε ότι η διάμετρος μιας φυσαλίδας στην επιφάνεια ενός ποτηριού ήταν 0,5mm. Αλλά δεν έμεινε στη διαίρεση που θα του έδινε τον αριθμό των φυσαλίδων. Σαν επιστήμων, επιζητούσε την ακρίβεια: Γι’ αυτό και αφαίρεσε τον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα που παραμένει διαλυμένος στη σαμπάνια μετά το άνοιγμα της φιάλης.

Το τελικό του συμπέρασμα: Κάθε φιάλη σαμπάνιας περιέχει 49 εκατομμύρια φυσαλίδες!

Η δεύτερη μέθοδος είναι ασφαλώς πιο ...πρακτική αλλά και ...αποδοτική. Και αυτό γιατί ο Bruno Dutertre έστησε ένα τριετές project 7 εκατομμυρίων δολαρίων παρακαλώ χρηματοδοτούμενο από την Moet & Chandon και την Heineken "... για να κατανοήσει και μελετήσει την επίδραση των φυσικών και χημικών παραμέτρων στη δημιουργία φυσαλίδων και στη σταθερότητα του αφρού...". Η "καρδιά" της έρευνας ήταν ένα φωτογραφικό σύστημα "τεχνητής όρασης" βασισμένο σε υπολογιστές, κατασκευασμένο από την ITMI  (Industrie et Technolgie de la Machine) που κατέγραφε σε πραγματικό χρόνο την έξοδο των φυσαλίδων και στη συνέχεια τις μετρούσε!

Σύμφωνα λοιπόν με τον κο Dutertre, υπάρχουν κατά μέσο όρο 250 εκατομμύρια φυσαλίδες σε μια φιάλη σαμπάνιας!

Πρόβλημα... Ποιόν να πιστέψουμε;

Έτσι, κάναμε το δικό μας πείραμα: Ήπιαμε το περιεχόμενο μιας φιάλης σαμπάνιας και μετρήσαμε τα τσιμπήματα στον ουρανίσκο μας και στη γλώσσα: Το αποτέλεσμα ήταν ... να μεθύσουμε!

Στην υγεία σας, με ή χωρίς φυσαλίδες...

Μοιραστείτε το άρθρο: