Συνταγή: Ορφανό Στιφάδο από το ...Τορόντο!

Συνταγή: Ορφανό Στιφάδο από το ...Τορόντο!
"Ασφαλώς όλοι παραφάγαμε στις γιορτές... τώρα Ιανουάριος πια, καιρός είναι να ...συμμαζευτούμε!. Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να πάψουμε να απολαμβάνουμε νόστιμα φαγητά, ούτε ένα (ή και ...περισσότερα!) ποτήρι κρασί! Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε τα τεράστια σε ποικιλία, νόστιμα και υγιεινά πιάτα που ονομάζουμε "λαδερά".

Δεν δημοσιεύουμε συχνά συνταγές, και ποτέ χωρίς να τις δοκιμάσουμε. Τις προάλλες λοιπόν βρήκαμε μια συνταγή που μας φάνηκε εξαιρετική για την περίοδο αυτή. Είναι βασισμένη στο κουνουπίδι, και μαγειρεύεται με τρόπο που ο δημιουργός της ονομάζει "στιφάδο".

Όχι, δεν είναι στιφάδο ακριβώς, γιατί για εμάς εδώ στην Ελλάδα στιφάδο χωρίς κάποιο κρέας και πολλά κρεμμύδια είναι κάτι σαν "εκκλησία χωρίς εικόνες, κήπος δίχως ανεμώνες"! Και λέω "εδώ στην Ελλάδα" γιατί αυτή η ελληνικότατη συνταγή προέρχεται από το ...Τορόντο του Καναδά! Ναι, μην απορείτε, ο ελληνισμός έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο (πλην Ελλάδας, δυστυχώς!) και εκεί στο μακρινό Καναδά, ένας Έλληνας δεύτερης γενιάς, ο Peter Minakis, έχει δημιουργήσει ένα δημοφιλέστατο site, το www.kalofagas.gr. Ένα site με ελληνικέςς συνταγές πλην όμως "ψαγμένες", με σύγχρονη, δημιουργική και μερικές φορές τολμηρή διάθεση!

Εκεί λοιπόν ανακαλύψαμε το "Νέο Στιφάδο", ενθουσιαστήκαμε με τη συνταγή, αγοράσαμε τα υλικά, το μαγειρέψαμε, το ...φάγαμε (γλύψαμε το πιάτο για την ακρίβεια!) συνδυασμένο με 2-3 κρασιά για να βρούμε το απόλυτο ταίριασμα, ενθουσιαστήκαμε 2 φορές και ...εδώ είμαστε να σας το συστήσουμε ανεπιφύλακτα.

Γράφει ο Peter Minakis για τη συνταγή του:

"Ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής κουζίνας είναι τα εποχιακά προϊόντα, η ποιότητα του ελαιολάδου και το μαγείρεμά τους με απλό τρόπο, που επιτρέπει στα συστατικά να λάμψουν. Η σημερινή συνταγή επικεντρώνεται στο κουνουπίδι, ένα παλιό πιάτο που η προέλευσή του λέγεται ότι προέρχεται από την Κύπρος, υιοθετώντας έτσι την παλιά γαλλική ονομασία "chou de Chypre" (Λάχανο Κύπρου)."

Και συνεχίζει:

"Να ΄με εδώ λοιπόν, προσθέτοντας κουνουπίδι σε μια κατσαρόλα με πατάτες και κρεμμύδια για να κάνω ένα "stew" -στιφάδο στην ελληνική γλώσσα. Ένα στιφάδο συνήθως έχει πολλά κρεμμύδια, αλλά τα έχω μετριάσει κάπως επειδή θέλω να αναδειχθεί η γεύση του κουνουπιδιού. Η κουζίνα σας θα ζωντανέψει με τα αρώματα δάφνης, δεντρολίβανου, κρεμμυδιών, ελληνικής ρίγανης και ελιών Καλαμών. Το ελαιόλαδο είναι ο "αγωγός" που συνδέει τη σάλτσα με το λάχανο, το κατσαρό λάχανο πλούσιο σε σίδηρο, που προσφέρει χρώμα και ακόμη περισσότερη γεύση και υγεία στο πιάτο σας."

Η Συνταγή


(Για 4 άτομα)

α. Τα Υλικά

  • 1 κεφάλι κουνουπίδι

  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κόκκινη πιπεριά, σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτες πάστα (πελτέ) ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι μικρά κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα από τη φλούδα τους
  • 6-7 μικρές πατάτες με τη φλούδα (η φλούδα καθαρίζεται τρίβοντάς τη καλά και πλένεται), κομμένες στη μέση
  • 3-4 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 3-4 φλιτζάνια λαχανίδες -"κατσαρό" λάχανο (ή άλλα φυλλώδη λαχανικά), αφαιρώντας τα κοτσάνια.
  • 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών
  • 3 κουταλιές σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ελληνική ρίγανη
  • Ξίδι από κόκκινο κρασί

β. Εκτέλεση.


- Αφαιρέστε τα φύλλα από το κουνουπίδι σας και πλύνετε / κόψτε το κεφάλι.

- Γυρίστε στην κάτω πλευρά και κόψτε τα άνθη γυρίζοντας ένα μαχαίρι φλούδι προς τα κάτω και γύρω από το μίσχο για την απελευθέρωση των ανθών.

- Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σας και τσιγαρίστε τους ανθούς του κουνουπιδιού. Όταν τσιγαριστούν αφαιρέστε τους μια τρυπητή κουτάλα και φυλάξτε τους για την επόμενη φάση.

- Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και σε μέτρια φωτιά προσθέστε τα κρεμμύδια σας, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τις κόκκινες πιπεριές και ανακατέψτε τα για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Τώρα προσθέστε την πάστα ντομάτας, το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, τα μικρά κρεμμύδια και τις πατάτες και ανακατέψτε και μαγειρέψτε τα για 1 λεπτό.

-Προσθέστε αρκετό ζωμό ή ζεστό νερό για να καλύψει μόνο τις πατάτες και αλατοπιπερώστε καλά.

-Καλύψτε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 20 λεπτά.

-Προσθέστε το κουνουπίδι (με την πλευρά των κοτσανιών προς τα κάτω), το λάχανο και αλατοπιπερώστε καλά.

-Σιγοβράστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι το λάχανο έχει μαραθεί (το λάχανο θα απελευθερώσει περισσότερο νερό). Τώρα προσθέστε τις ελιές και σιγοβράστε το ακάλυπτο για να πυκνώσει η σάλτσα.

-Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι μέχρι να έρθει στα γούστα σας, προσθέστε την αποξηραμένη ρίγανη και το ξίδι από κόκκινο κρασί της αρεσκείας σας. Μην ανακατεύετε αλλά ανακινήστε την κατσαρόλα πέρα δώθε για να αναμειχθεί το μείγμα (αλλά να μη σπάσει το κουνουπίδι ).

-Σερβίρετε με τραγανές φέτες ψωμιού και συνοδεύστε το με ...ποιό κρασί;

γ. Τα κρασιά

Εδώ ερχόμαστε εμείς να πούμε την γνώμη μας. Ασφαλώς το κρασί που ταιριάζει σε γενικές γραμμές είναι ένα ελληνικό ροζέ.

Ο Peter Minakis συνιστά Ακακίες Ροζέ του κυρ-Γιάννη, και δεν θα διαφωνήσουμε μαζί του. Δοκιμάσαμε όμως το θαυμάσιο αυτό πιάτο και με άλλα ροζέ. Ο Βυσσινόκηπος του Παλυβού έλαμψε και λάμπρυνε αυτό το πιάτο. Το ίδιο και το 14-18 Η της Γαίας.

Αλλά εμείς πήγαμε και..παρακάτω: Στα ελαφριά ερυθρά, ταίριαξε θαυμάσια με το Νότιος ερυθρό της Γαίας, με το Κοτσιφάλι του Λυραράκη. Με λευκό οι Πλαγιές Γερακιών του Αβαντίς ήταν εξαιρετική επιλογή, και παρά το αναμενόμενο ταίριασμά του με Chardonnay, τα 3 που δοκιμάσαμε δεν ταίριαξαν τόσο ώστε να τα αναφέρουμε...

Μαγειρέψτε το ελληνικότατο "Νέο Στιφάδο", ή αν θέλετε ...ορφανό από τον Καναδά, δοκιμάστε τα παραπάνω κρασιά αλλά και άλλα που σας αρέσουν, και δώστε συγχαρητήρια στον Peter για την διαφήμιση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, και τη θαυμάσια μαγειρική του!


Πηγή Συνταγής: Kalofagas.Ca - Greek food & beyond.
http://www.kalofagas.ca/2013/01/09/cauliflower-stifado/
Δημιουργός: Peter Miniakis

Μοιραστείτε το άρθρο: