Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ενδιαφέροντα στατιστικά από τον Διεθνή διαγωνσμό Οίνου Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέροντα στατιστικά από τον Διεθνή διαγωνσμό Οίνου Θεσσαλονίκης
Ποιες από τις διεθνείς ποικιλίες είναι εκείνες που συμμετείχαν περισσότερο και απέσπασαν βραβεύσεις στον 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου ;

Από τις ερυθρές ποικιλίες, το Syrah κατέχει τα σκήπτρα των συμμετοχών με συνολικό αριθμό 88 δειγμάτων, τόσο μονοποικιλιακών οίνων όσο σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες, από τα οποία βραβεύτηκαν τα 26 (ποσοστό επιτυχίας 30%).

Το Cabernet Sauvignon είναι η δεύτερη σε συμμετοχές ερυθρή γαλλική ποικιλία με πολύ καλά αποτελέσματα, 42% επιτυχία σε σύνολο 76 συμμετοχών.

Το Merlot μια ακόμη προικισμένη ερυθρή ποικιλία, γνωστή από τους εξαιρετικούς οίνους που δίνει στην περιοχή του Bordeaux της Γαλλίας, αλλά και στις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως, είχε υψηλή συμμετοχή ανάμεσα στις διεθνείς ποικιλίες. Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε 74 οίνους με ποσοστό επιτυχίας όμως μόλις 37%.

Όσον αφορά στις λευκές διεθνείς ποικιλίες το ιδιαίτερα χαρισματικό σε αρωματικό δυναμικό Sauvignon Βlanc συμμετείχε σε 37 συνολικά από τους διαγωνιζόμενους λευκούς οίνους είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλη ελληνική ή διεθνή ποικιλία και βραβεία απέσπασαν οι 15 (ποσοστό επιτυχίας 41%).

Το Chardonnay, η ποικιλία που δίνει τους μεγάλους λευκούς οίνους στην Βουργουνδία, συμμετείχε σε 45 συνολικά οίνους και απέσπασε 9 βραβεύσεις (ποσοστό επιτυχίας 20%).

Από τις Κυπριακές ποικιλίες, το Ξυνιστέρι, που συμμετέχει στην δημιουργία της φημισμένης Κουμανταρίας είχε ποσοστό επιτυχίας 40% στο Διαγωνισμό αφού στους συνολικά 5 οίνους απέσπασε 3 Μετάλλια σε αντίθεση με το Μαραθεύτικο που είχε μια μόνο διάκριση ανάμεσα σε 6 συμμετοχές.

Υψηλές βαθμολογίες απέσπασαν και διεθνείς ποικιλίες από άλλες χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Σλοβακία με τις ποικιλίες Devin και Alibernet, καθώς και η Βουλγαρία με τις ποικιλίες Mavrud και Melnic.

Εμείς να προσθέσουμε με ικανοποίηση ότι βλέπουμε να δικαιώνεται η άποψη του House of Wine που λέει ότι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά από διεθνείς ποικιλίες είναι αυτά που βασίζονται στο Syrah!

Στην υγειά σας!

Μοιραστείτε το άρθρο: