Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Διαγωνισμός Decanter: Απάντηση του Γιάννη Παρασκευόπουλου της Γαίας στο σχόλιο του Πάρι Σιγάλα

Διαγωνισμός Decanter: Απάντηση του Γιάννη Παρασκευόπουλου της Γαίας στο σχόλιο του Πάρι Σιγάλα

Την Δευτέρα, 27/5/2013 λάβαμε email που υπογράφεται από τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Γαία Οινοποιητική, πολυβραβευμένη εταιρεία στους διαγωνισμούς Decanter από το 2009. Σε αυτό υπάρχει επιστολή-απάντηση του ιδίου -που συνυπογράφεται από τον έτερο των συνιδιοκτητών της Γαίας Λέοντα Καράτσαλο-, στο σχόλιο του οινοποιού Πάρι Σιγάλα που αμφισβητεί τις διαδικασίες του διαγωνισμού αλλά και την επιτροπή κρίσης του Διαγωνισμού Decanter World Wine Awards, το οποίο έχουμε ήδη δημοσιεύσει.

Επικοινωνήσαμε με το Γιάννη Παρασκευόπουλο πριν τη δημοσίευση της επιστολής και επιβεβαιώσαμε την θέλησή του να δοθεί δημοσιότητα στην απάντηση αυτή.

Έτσι, δημοσιεύουμε την επιστολή-απάντηση χωρίς κανένα δικό μας σχόλιο.Αχ...! Πάλι τα ίδια... μ’ αυτούς τους διαγωνισμούς…

Σχετικά με την επιστολή του φίλου μου του Πάρι Σιγαλά, εκείνη την επιστολή / συνέντευξη που αναφέρεται σ’ εκείνον τον «αφερέγγυο» διαγωνισμό κρασιών στην Αγγλία, εκείνου του άσημου περιοδικού - ξέρετε τώρα - του Decanter, εκεί που οι Masters of Wine ξαναδοκιμάζουν όλα τα «χρυσά» και απονέμουν τα «μεγάλα χρυσά», τα Trophies…

Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Εμείς οι οινοποιοί είμαστε εγωκεντρικοί άνθρωποι. Όταν τα κρασιά μας βραβεύονται αποθεώνουμε τους διαγωνισμούς & τις διαδικασίες που τα βράβευσαν και – αντίθετα – όταν δεν τυχαίνουν της κορυφαίας διάκρισης τότε φταίνε οι «αφερέγγυοι» κριτές και οι σαθρές διαδικασίες...

Τώρα προσθέστε στο παραπάνω και την εγγενή ελληνική νοοτροπία του να «βλέπουμε» παντού συνωμοσίες και το θέμα έκλεισε...!

Τα πράγματα – όπως ήδη νομίζω ότι σας είπα – είναι μάλλον απλά. Ίσως δεν έχει τόση σημασία το αν κάποιος θεωρεί έναν διεθνή διαγωνισμό φερέγγυο ή όχι. Ίσως τελικά να έχει μεγαλύτερη σημασία η συνέπεια του καθενός από εμάς απέναντι σε αυτό που πιστεύει.

Εμείς στη ΓΑΙΑ, αγαπητέ Πάρι, από την στιγμή που θεωρήσαμε – πάντα με τα δικά μας κριτήρια αξιολόγησης – ότι ο διαγωνισμός της Θεσσαλονίκης δεν είναι φερέγγυος απλά σταματήσαμε να υποβάλουμε κρασιά για κρίση. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει τόση σημασία το αν έχουμε «αντικειμενικά» δίκιο ή άδικο. Σημασία για μας έχει το να είμαστε συνακόλουθοι με αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό. Το να τον θεωρούμε τον εν λόγω διαγωνισμό αφερέγγυο και να συνεχίζουμε να του υποβάλουμε δείγματα δεν ακούγεται οξύμωρο & ελαφρώς ανακόλουθο ?

Απορούμε λοιπόν αγαπητέ Πάρι. Αφού τον διαγωνισμό του Decanter τον θεωρείς αφερέγγυο και τους Masters of Wine (που αποκλειστικά ευθύνονται για την απονομή των Trophies) τους κρίνεις, εμμέσως πλην σαφώς, ως ανίκανους & εύκολα επηρεαζόμενους από τους τόσο ισχυρούς lobby-ίστες Έλληνες, τότε γιατί συνεχίζεις να υποβάλεις κρασιά σου προς κρίση ? Μήπως ήρθε η στιγμή ν’ αναρωτηθείς και εσύ το τι θα σήμαινε συνέπεια σ’ αυτό το θέμα...?

Γιάννης Παρασκευόπουλος & Λέων Καράτσαλος

Συνιδιοκτήτες της ΓΑΙΑ Οινοποιητικής,

...της εταιρίας που παράγει στη Σαντορίνη τον ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ (Δύο φορές Decanter Gold & μια φορά Decanter Regional Trophy), του ΑΣΥΡΤΙΚΟΥ της ΓΑΙΑΣ (Δύο φορές Decanter Gold & Δύο φορές Decanter Regional Trophy) και στη Νεμέα το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ (μια φορά Decanter Gold, μια φορά Decanter Regional Trophy & μια φορά Decanter International Trophy)... πολύ lobbying βρε παιδί μου...!

Μοιραστείτε το άρθρο: