Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Διαγωνισμός Decanter: Η παρέμβαση του Γιάννη Τσέλεπου.

Διαγωνισμός Decanter: Η παρέμβαση του Γιάννη Τσέλεπου.


Ένας ακόμα σημαντικός και πολυβραβευμένος οινοποιός, ο Γιάννης Τσέλεπος, παρεμβαίνει στη συζήτηση που άνοιξε στο House of Wine το σχόλιο του Πάρι Σιγάλα σχετικά με την εγκυρότητα των βραβεύσεων του Διαγωνισμού Οίνου Decanter World Wine Awards, του μεγαλύτερου διαγωνισμό οίνου του κόσμου. Στο σχόλιο του Πάρι Σιγάλα αντίθετη άποψη εξέφρασε ο επίσης σημαντικός οινοποιός και συνιδιοκτήτης της Γαίας Οινοποιητικής Γιάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου τα κρασιά έχουν βραβευθεί πολλές φορές στο Διαγωνισμό Decanter

Ο Γιάννης Τσέλεπος παρεμβαίνει σήμερα και βάζει μιά πρόσθετη -και ενδιαφέρουσα πιστεύουμε- παράμετρο στη συζήτηση, γενικεύοντάς την προς  "...όλους αυτούς που με διάφορους τρόπους και μεθόδους προσπαθούν να κρίνουν τα κρασιά μας". Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα "επέκταση", αλλά και η ουσία της διένεξης που προέκυψε, πιστεύουμε.

Δημοσιεύουμε την άποψη του Γιάννη Τσέλεπου χωρίς δικά μας σχόλια, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα για τις άλλες δύο επιστολές-σχόλια.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που όλο και περισσότεροι έλληνες οινοπαραγωγοί και μάλιστα καταξιωμένοι, παίρνουν θέση σε ότι αφορά την εγκυρότητα του διαγωνισμού Decanter.

Έτσι ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση που δεν αφορά μόνο την περίπτωση του Decanter, αλλά όλους αυτούς που με διάφορους τρόπους και μεθόδους προσπαθούν να κρίνουν τα κρασιά μας ( περίπτωση Parker).

Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο μου Αλέξανδρο Σακκά και δηλώνω φανατικός υποστηρικτής της «χωρίς καμιάς εξαίρεσης τυφλής αξιολόγησης».

Δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη του Γιάννη Παρασκευόπουλου, ότι είναι τόσο απλό, πως αν δεν συμφωνούμε με ένα διαγωνισμό δεν συμμετέχουμε και κλείνει το θέμα. Πιστεύω ότι οι πάντες μπορούν να κρίνουν το κρασί μου, είτε συμφωνώ μαζί τους είτε διαφωνώ. Μάλιστα με ενδιαφέρει περισσότερο η άποψη των ανθρώπων που διαφωνώ μαζί τους.

Υπάρχει εξ ορισμού μια παραδοχή η οποία είναι απόλυτη και πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους μας. Δεν πρέπει να συμμετέχουν στην κρίση των κρασιών, άνθρωποι που έχουν οποιοδήποτε οικονομικό ή εμπορικό συμφέρον με τα κρινόμενα κρασιά. Έτσι η συμμετοχή του γνωστού στο ελληνικό κρασί και αξιόλογου οινογνώστη κ. Steve Daniel, που εκτός του ότι είναι στέλεχος της εταιρείας HallgartenDruittand Novum wines που αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα ελληνικά κρασιά στην βρετανική αγορά, έχει από κοινού επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα με γνωστό οινοπαραγωγό.

Τελειώνοντας, θα πρέπει το περιοδικό Decanter να μας απαντήσει αν γνωρίζει και αποδέχεται τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κριτή του στο διαγωνισμό, καθώς επίσης και αν θεωρεί ότι αυτό συνάδει με την αξιοπιστία του διαγωνισμού Decanter Awards.


Γιάννης Τσέλεπος

Μοιραστείτε το άρθρο: