Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Στέλλιου Μπουτάρη

Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Στέλλιου Μπουτάρη
Στα πλαίσια του αφιερώματος του Newsletter του Σεπτεμβρίου 2013 του House of Wine στον Τρύγο του 2013 αλλά και στην νέα οινική περίοδο, ζητήσαμε από κορυφαίους οιοποιούς μας την άποψή τους, μεσα από τις απαντήσεις τους σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο που τους υποβάλαμε. Ο Στέλλιος Μπουτάρης, επικεφαλής του κτήματος Κυρ-Γιάννη, απάντησε στις ερωτήσεις του House of Wine. Τον ευχαριστούμε θερμά και δημοσιεύουμε εδώ τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του.

1. Ποιες είναι οι πρώιμες σκέψεις σας για τη ποιότητα του φετινού τρύγου και των κρασιών που θα δώσει;


Παρόλο που είναι σχετικά νωρίς για τη βασική ποικιλία μας, το Ξινόμαυρο, οι πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα του τρύγου είναι ενθαρρυντικές. Ήδη ο περκασμός ήταν τουλάχιστον 10 μέρες πρωιμότερος σε όλες τις ποικιλίες, το ίδιο και ο τρύγος του Merlot, του Syrah και του Cabernet, το δε Ξινόμαυρο έχει ήδη ξεπεράσει τα 11-11,5 Be.

Στο Αμύνταιο, τα λευκά σταφύλια ωρίμασαν κανονικά, στις συνήθεις ημερομηνίες και μοιάζουν εξαιρετικά (πολύ έντονα αρώματα και εξαιρετικές οξύτητες).

Ο περκασμός του Ροδίτη και του Ξινόμαυρου είναι κατά μία εβδομάδα πρωιμότερος, αλλά και η ωρίμανση και των δύο αυτών ποικιλιών κρίνεται μέσα στο Σεπτέμβρη

2. Αντιμετωπίσατε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών και πως τα αντιπαρήλθατε;

Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου στη Νάουσα ήταν μικρότερη, ενώ του Αυγούστου ήταν υψηλότερη του μέσου όρου των τελευταίων ετών, χωρίς να σημειωθούν καύσωνες, με αποτέλεσμα ο χρόνος ωρίμανσης των πρώιμων ποικιλιών να μικρύνει, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει κυρίως ως προς την ωρίμανση των γιγάρτων.

Ποτίσαμε ορισμένα κομμάτια, αρκετά νωρίς, κυρίως του Syrah και καταφέραμε να τα οψιμίσουμε λίγο ώστε να ωριμάσουν καλύτερα τα κουκούτσια, κάτι που έγινε κατορθωτό.

Το Ξινόμαυρο ποτίστηκε από 1 ως 6 φορές, ανάλογα με την ηλικία και το έδαφος του αμπελοτεμαχίου, με μικρές ποσότητες νερού, ενώ φέτος για πρώτη φορά δεν αφαιρέσαμε μασχάλες στο Ξινόμαυρο, ώστε να μην εκθέσουμε τα σταφύλια στον ήλιο, με δεδομένο ότι στην περιοχή τον Ιούνη, είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση.

Στο Αμύνταιο ποτίσαμε 1-7 φορές ανάλογα με το αμπελοτεμάχιο, με μικρές ποσότητες νερού ώστε να μην μπλοκάρει η ωρίμανση των ποικιλιών.

3. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο τρύγος είναι πρώιμος στις περισσότερες περιοχές; Επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των σταφυλιών;

Συνήθως η πρώιμη ωρίμανση επηρεάζει αρνητικά τις πρώιμες ποικιλίες και θετικά τις όψιμες. Φέτος, η πρωίμιση ήταν μεγάλη, τουλάχιστον 10 μέρες. Αυτό συνέβαλε στη γρήγορη αύξηση των σακχάρων, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την καλή ωρίμανση των γιγάρτων, ενώ η συγκέντρωση των ανθοκυανών ήταν πολύ καλή. Η έλλειψη καύσωνα τη φετινή χρονιά συνέβαλλε στη διατήρηση των αρωμάτων και της οξύτητας των σταφυλιών των πρώιμων ποικιλιών, κάτι που φαίνεται και στις δεξαμενές που ζυμώνουν αυτή τη στιγμή, στις οποίες και το χρώμα είναι εξαιρετικό, ενώ ο οινολόγος μας λαμβάνει υπόψη την κατάσταση των γιγάρτων στις τεχνικές που εφαρμόζει ώστε να πάρει μόνο τα θετικά της χρονιάς (έντονο άρωμα, πολύ καλό χρώμα, καλή οξύτητα).

Και να θυμίσουμε το γενικό κανόνα που μιλά για μεγάλες χρονιές ερυθρών όταν υπάρχει αργή και παρατεταμένη ωρίμανση των σταφυλιών.

4. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πως θα βαθμολογούσατε σε ποιοτικό επίπεδο των σταφυλιών τη φετινή χρονιά;

Merlot: 8, Syrah: 9, Cabernet: 8, Ξινόμαυρο: ;, Ροδίτης: ;, Sauvignon, Traminer: 9,5, Chardonnay: 8

5. Πότε ξεκινήσατε να τρυγάτε και σε πόσες μέρες υπολογίζετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει;

Ξεκινήσαμε στο Γιαννακοχώρι στις 14 Αυγούστου και θα τελιεώσουμε στις 25 Σεπτέμβρη

Στο Αμύνταιο ξεκινήσαμε στις 25 Αυγούστου και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

6. Ποια από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη απόδοση φέτος;

Όσον αφορά την ποσότητα, γενικά οι πρώιμες τα πήγαν καλά, ως προς την ποιότητα, τα λευκά του Αμυνταίου μοιάζουν εξαιρετικά, και στη Νάουσα, αρώματα και χρώματα μοιάζουν σε όλες τις ποικιλίες εξαιρετικά.

7. Που κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις; Είναι μειωμένη ή αυξημένη η παραγωγή τη φετινή χρονιά και πόσο;

Παρόλο το χαλάζι στη Νάουσα, η παραγωγή στις πρώιμες ποικιλίες είναι η κανονική, μειωμένη μοιάζει μόνο στο Ξινόμαυρο,

8. Πότε προβλέπετε ότι θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά σας από το 2013;

Όπως πάντα τα λευκά, Σαμαρόπετρα και Παράγκα θα κυκλοφορήσουν τον Ιανουάριο του 2014 και οι Τέσσερις Λίμνες τον Απρίλιο, μια που απαιτείται παλαίωση του Chardonnay σε βαρέλι. Εκεί θα έχουμε λίγο πρόβλημα, μια που οι Λίμνες του 2012, έχουν σχεδόν εξαντληθεί.


9. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς ενόψει της νέας σοδειάς; Θα κυκλοφορήσετε κάποια καινούρια ετικέτα;

Φέτος ειδικά τα πειράματα είναι πολλά! Ζύμωση σε βαρέλι, ιθαγενείς ζύμες, συνοινοποιήσεις, και πολλά ακομα...

Φέτος υπολογίζουμε να λανσάρουμε το «Κομμένο Αμπέλι» του 2012, 100% Chardonnay από τον Αμπελώνα Πάλπο στο Αμύνταιο, τον «Χρυσογέρακα» του 2012, ενα γλυκο όψιμου τρυγητού, μια Παράγκα ροζέ, όπως και μια αφρώδη λευκή, και τέλος ένα Ξινομαυρο φρέσκο για τις αγορές του εξωτερικού που παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη.


10. Πως προβλέπετε την αγορά του κρασιού το 2014; Είστε αισιόδοξος; Θα υπάρξουν, πιστεύετε, σημαντικές αλλαγές και σε ποιούς τομείς;

Οι μεγάλες αλλαγές έχουν ήδη γίνει ( πτώση τιμών, αύξηση χύμα, αύξηση της κατανάλωσης στο σπίτι, επώνυμο κρασί στο καφε-μπαρ).

Μια τάση που θα ενισχυθεί ακόμα παραπάνω φέτος είναι η μεγάλη στροφή στα λευκά. Ήδη παρατηρείται έλλειψη καλών λευκών σε όλες τις κατηγορίες. Μην ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά λευκά στη μέση κατηγορία τιμής, 8 με 12 ευρώ, είναι τα καλύτερα values στον κόσμο!

Επίσης παιρετέρω αύξηση των εξαγωγών, με άνοδο των πωλήσεων στις μεγάλες αγορές μας ( ΗΠΑ, Γερμανίa, Βέλγιο), όμως και άνοιγμα νέων αγορών. Τα προγράμματα Προώθησης που τρέχει το Ελληνικό Κρασί σήμερα, σε ιδιωτικό και σε Generic επίπεδο, θα αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα.

Τέλος, οι παραγωγοί θα πρέπει να «προσέξουν» πιο πολύ τον καταναλωτή τους. Ο καταναλωτής σήμερα ζητάει πιο πολλά δίνοντας πιο λίγα. Θα πρέπει όλα τα οινοποιεία να προσφέρουν αξία. Μικρά οινοποιεία, με προσωπική εργασία, πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους, μεγαλύτερα να ψάξουν νέες αγορές και να κοιτάξουν τι πραγματικά δίνουν στον καταναλωτή.

Όπως και να έχει, περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο, όμως και ενδιαφέροντα και αισιόδοξο, χειμώνα... !


11. Δώστε μας μια ευχή -τη σημαντικότερη κατά τη γνώμη σας- για τη χρονιά που έρχεται.

Το Ελληνικό Κρασί να κάνει το μεγάλο άλμα στις αγορές του εξωτερικού! Είναι κάτι που το διαισθανόμαστε χρόνια τώρα, νομίζω το 2014 θα είναι η αρχή μιας νέας πορείας!

Ευχαριστώ

Στέλλιος Μπουτάρης

30 / 8 / 2013


Μοιραστείτε το άρθρο: