Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Στέφανου Γεώργα (Κτήμα Αργυρού)

Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Στέφανου Γεώργα (Κτήμα Αργυρού)
Στα πλαίσια του αφιερώματος του Newsletter του Σεπτεμβρίου 2013 του House of Wine στον Τρύγο του 2013 αλλά και στην νέα οινική περίοδο, ζητήσαμε από κορυφαίους οιοποιούς μας την άποψή τους, μεσα από τις απαντήσεις τους σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο που τους υποβάλαμε. Ο Στέφανος Γεώργας, Εμπορικός Διευθυντής του Κτήματος Αργυρού και σαν εκπρόσωπός του  απάντησε στις ερωτήσεις του House of Wine. Τον ευχαριστούμε θερμά και δημοσιεύουμε εδώ τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του.

1. Ποιες είναι οι πρώιμες σκέψεις σας για τη ποιότητα του φετινού τρύγου και των κρασιών που θα δώσει;


Η ποιοτητα του φετινου τρυγου ηταν παρα πολυ καλη και πιστευουμε οτι θα δωσει παρα πολυ καλα κρασια με εξαιρετικη οξυτητα και πολυ πλουσιο σωμα. Θεωρουμε οτι η σοδεια του 2013 ειναι ανωτερη του 2012.

2. Αντιμετωπίσατε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών και πως τα αντιπαρήλθατε;

Βασικοτερο προβλημα ηταν η τετραημερη γενικη διακοπη ρευματος στην κορυφωση του τρυγου. Το οινοποιειο μας ειχε ετοιμο σχεδιο αντιμετωπισης κρισης και καταφεραμε να αντιπαρελθουμε σε αυτο το δυσκολο συμβαν

3. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο τρύγος είναι πρώιμος στις περισσότερες περιοχές; Επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των σταφυλιών;

Ο τρυγος ξεκινησε δυο μερες νωριτερα απο το 2012 οποτε θεωρουμε οτι δεν ηταν πρωιμος

4. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πως θα βαθμολογούσατε σε ποιοτικό επίπεδο των σταφυλιών τη φετινή χρονιά;

θα βαθμολογουσαμε την ποιοτητα με 9 και ορισμενα αμπελοτοπια στο 10!

5. Πότε ξεκινήσατε να τρυγάτε και σε πόσες μέρες υπολογίζετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει;

Ο τρυγος ξεκινησε στις 2/8 και ολοκληρωθηκε στις 25/8.

6. Ποια από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη απόδοση φέτος;

Το Ασυρτικο και το Αηδανι

7. Που κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις; Είναι μειωμένη ή αυξημένη η παραγωγή τη φετινή χρονιά και πόσο;

Η φετινη παραγωγη για το νησι ηταν μειωμενη κατα μεσο ορο περιπου στο 30%.Αυτο ηταν αποτελεσμα της κακοκαιριας του Απριλιου του 2012.που ειχε επιπτωση στην παραγωγη του 2013.Οσον αφορα το Κτημα Αργυρου καταφεραμε και διατηρησαμε την παραγωγη του 2012

8. Πότε προβλέπετε ότι θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά σας από το 2013;

Το πρωτο κρασι θα κυκλοφορησει το Δεκεμβριο του 2013 και αργοτερα μεσα στο 2014 θα κυκλοφορησουν τα υπολοιπα. Παρολο που αρκετα κρασια μας εχουν τελειωσει και τα υπολοιπα ειναι στο τελος τους δεν πιστευουμε οτι πρεπει να βιαζομαστε να κυκλοφορησουν τα νεα κρασια.Το Ασυρτικο Σαντορινης θελει το χρονο του.

9. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς ενόψει της νέας σοδειάς; Θα κυκλοφορήσετε κάποια καινούρια ετικέτα;

Πειραματισμους κανουμε συνεχως και παρα πολλους χωρις αυτο να σημαινει οτι θα κυκλοφορησουμε καποια καινουρια ετικετα. Μεσα απο αυτους τους πειραματισμους θελουμε να βελτιωσουμε προτιστως την ποιοτητα των ετικετων που ηδη κυκλοφορουν.

10. Πως προβλέπετε την αγορά του κρασιού το 2014; Είστε αισιόδοξος; Θα υπάρξουν, πιστεύετε, σημαντικές αλλαγές και σε ποιούς τομείς;

Ειμαστε πολυ αισιοδοξοι αν λαβουμε υποψιν οτι στις δυσκολες χρονιες του 2012 και 2013 που διανυουμε ο ογκος πωλησεων αυξηθηκε και η ζητηση σε νεες αγορες μεγαλωσε.Ο κυριος αξονας ειναι οι εξαγωγες.Πιστευω οτι το 2014 θα ειναι μια χρονια που στις διεθνεις αγορες το Ελληνικο κρασι, ειδικοτερα απο συγκεκριμενες περιοχες, θα εδραιωθει στις προτιμησεις του καταναλωτικου κοινου.

11. Δώστε μας μια ευχή -τη σημαντικότερη κατά τη γνώμη σας- για τη χρονιά που έρχεται.

Υγεια σε ολους για να μπορεσουμε να ανταπεξελθουμε στις δυσκολιες των καιρων για να φτιαξουμε ενα καλυτερο μελλον στις νεες γενιες που ερχονται.

Ευχαριστώ

Στέφανος Γεώργας


Μοιραστείτε το άρθρο: